– Jeg føler at mitt eget hjem har blitt et fengsel, sier Glenn Dahl.
Han har tarmsykdommen Crohns. Det er en kronisk sykdom som kan gi store komplikasjoner og smerter.
Siden 2016 har han brukt medisinsk cannabis fra den nederlandske produsenten Bedrocan for å lindre smertene.
– Jeg har prøvd alt. Jeg har gått gjennom alt. Og nå har jeg funnet én medisin som jeg klarer å fungere med. Men smertene er fortsatt store i ledd og magen, forklarer Dahl.
Glenn Dahl mener dagens regelverk stigmatiserer pasienter som får medisinsk cannabis på resept.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKFår ikke kjøre bil
Fire leger og spesialister mener Dahl burde kunne kjøre bil åtte timer etter han har tatt medisinen sin.
Det viser dokumenter som NRK har fått tilgang til.
– Når pasienten bruker cannabis forskrevet av lege uten at dette påvirker kjøreevnen synes det urimelig å forby pasienten å kjøre bil, skriver én overlege om Glenn Dahls situasjon.
Likevel får han ikke lov.
Det er fordi dagens regelverk forbyr personer som bruker medisinsk cannabis fra Bedrocan å kjøre bil.
Helsedirektoratet svarer på hvorfor lenger ned i saken.
Slik ser den medisinske cannabisen ut. Legen har bestemt at han kan bruke inntil to gram om dagen. Ofte bruker Dahl mindre enn det, ifølge ham selv.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKI 2023 gjennomførte Sunnaas sykehus en rekke fysiske og kognitive tester for å vurdere Dahls evne til å kjøre bil.
Like før undersøkelsen startet, inntok han sin vanlige dose av medisinen.
«De testene som man kan tenke er mest sensitive for bruk av medisiner/rusmidler viste normale resultater», står det vurderingen fra sykehuset.
Med andre ord: Selv om han nettopp hadde inntatt medisinen, var det ingenting som tilsa at han ikke ville vært trygg bak rattet i trafikken.
– Jeg er forbannet og sint. Uansett hva jeg gjør, og uansett hvor mye jeg går gjennom, så blir jeg ikke hørt. Jeg blir ikke tatt seriøst. Det er sårt og frustrerende, sier Dahl.
Glenn Dahl føler seg fengslet i sitt eget hjem, fordi han ikke får kjøre bil. Selv enkle gjøremål som å gå i butikken har blitt vanskelig.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKNRK har vært i kontakt med to av legene som har sagt at Dahl burde få kjøre bil. De ønsker ikke å stille til intervju om saken.
– Uforenlig med føring av motorvogn
I Norge er det kun to typer cannabislegemidler som er godkjent og har markedsføringstillatelse:
Sativex og Epidyolex. De er ikke godkjent for bruk for pasienter med tarmsykdommen Crohns, og er derfor ikke aktuelle for Dahl.
Personer som bruker disse legemidlene kan få tillatelse til å kjøre bil. For å få lov, må de oppfylle en rekke krav:
– All annen bruk av cannabinoid-legemidler er uforenlig med føring av motorvogn, står det i Helsedirektoratets førerkortveileder.
Bedrocan, som Dahl bruker, har ikke markedsføringstillatelse. Han mottar isteden medisinen på registreringsfritak.
Det innebærer at en lege søker om tillatelse fra myndighetene til at han kan bruke medisinen.
Vil være føre var
NRK har bedt Helsedirektoratet om et intervju om dagens regelverk. Det har de takket nei til. De ønsker kun å svare skriftlig.
I en e-post skriver avdelingsdirektør Helga Katharina Haug at legemidler på registreringsfritak ofte mangler standardiserte anbefalinger for hvor stor dose man skal ta av medisinen.
Disse legemidlene har heller ikke godkjent tillatelse fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP). DMP het tidligere Statens legemiddelverk.
– Dette betyr at det er usikkerhet knyttet til virkningen, bivirkningene og påvirkningen på kjøreevnen. Uten tilstrekkelig dokumentasjon og kontrollert dosering kan slike legemidler føre til uforutsigbare effekter på kjøreevnen. I et føre-var-perspektiv vurderes disse derfor uforenelig med føring av motorvogn, utdyper hun.
Klarer ikke å ta bussen
Siden Glenn Dahl ikke har lov til å kjøre bil selv, er han avhengig av kona Veronika for å komme seg rundt.
– Hvis jeg skal noe, så er alltid hun med. Så jeg får ikke reist alene til noen kompiser. Jeg har ikke gjort det på fire år, tror jeg.
Han er også avhengig av hjelp for å få besøkt faren sin, som bor et stykke unna.
Dahl har tidligere prøvd å ta bussen på egen hånd, men får det ikke lenger til.
Gjennom stuevinduet ser Glenn Dahl rett ut på sin nærmeste bussholdeplass. Det har blitt en daglig påminnelse om at han ikke kommer seg hjemmefra på egen hånd.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKEn gang gikk det ordentlig galt da han tok bussen til Drammen. Plutselig bæsjet han på seg.
– Tarmsykdommen gjør at jeg må gå på do. Og da gikk det galt. Det var en fryktelig tur hjem.
En stund senere prøvde han å ta bussen igjen. Han ville overbevise seg selv om at han hadde kontroll, og at det kom til å gå fint.
– Da skjedde det samme. Det er ikke alltid det er en do tilgjengelig i Drammen sentrum. Så etter det har jeg ikke tatt bussen, forklarer han.
– Det er tøft å se ham ha det så vanskelig, sier Glenns kone Veronika Dahl.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKFå brukere
De siste årene har Dahl fått cannabis på resept skrevet ut av en lege ved Smerteklinikken ved Drammen sykehus.
Staten finansierer medisinen, og Dahl henter den på apoteket – som en hvilken som helst annen reseptbelagt medisin.
Cannabisproduksjonen hos Bedrocan skjer i samarbeid med nederlandske myndigheter, for å sikre at produktene inneholder standardiserte mengder av virkestoffene.
Tall NRK har fått fra legemiddelregisteret, viser at det var i overkant av 80 personer som mottok Bedrocan med en styrkegrad på over 22 prosent på resept i Norge.
I 2023 var det rundt hundre personer som hentet ut den samme medisinen på apoteket.
Totalt var det 1215 personer som hentet ut cannabislegemidler på apoteket i både 2022 og 2023. 75 prosent av pasientene brukte Sativex og Epidyolex.
– Et helt nytt liv
Første gang Dahl testet medisinsk cannabis var i 2016. Da reiste han og kona til Nederland.
På dette tidspunktet klarte han ikke å bevege seg uten rullestol. Han sier at smertene nærmest var umulig å leve med.
– Det var en vanskelig tid. Jeg lå på sofaen og kunne ikke gjøre noe. Ungene mine skled lenger og lenger fra meg.
Her var Glenn Dahl innlagt på Drammen sykehus i februar 2016. Det var før han testet medisinsk cannabis for første gang.
Foto: Veronika DahlGlenn Dahl gikk fra å sitte i rullestol til å kunne gå over nesten hele Amsterdam til fots. Bildet er fra den første turen han og kona hadde til Nederland i 2016.
Foto: Veronika DahlHer er Glenn på vei til Nederland for andre gang, i desember 2016. Da hadde han gått tom for medisinen noen dager i forkant.
Foto: Veronika Dahl
Da han møtte opp hos en lege i Amsterdam, fikk han utskrevet medisinsk cannabis fra Bedrocan.
– Da kom jeg ned i rullestol, og etter det første døgnet kunne jeg gå nesten hele Amsterdam rundt. Det var et helt nytt liv etter det, beskriver han.
Gjennom dataspill holder Glenn Dahl kontakten med vennene sine.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKDe siste årene har det blitt få fysiske møter.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK
Selv om livet har blitt forandret til det bedre for Dahl, har han fortsatt tunge perioder.
Dagene går stort sett med til husvask, småtrening og spilling. Bare det å gå på butikken har blitt en stor prøvelse.
– Det er tøft å se ham ha det så vanskelig. Psykisk også. Fordi han er så innesperret, så blir han deprimert. Det er vanskelig for meg òg. Det er kjempetøft, sier Veronika Dahl.
Det har vært mange tøffe år, forteller Veronika Dahl.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKAvslaget
Helsedirektoratets førerkortveileder åpner for at Statsforvalteren kan gi unntak fra regelverket i unntakstilfeller.
Forutsetningen er at «det etter en samlet vurdering av helsetilstand og trafikksikkerhet vil være åpenbart urimelig å avslå en søknad om dispensasjon».
Sommeren 2023 søkte Glenn Dahl om dispensasjon. Han viste til at flere leger og spesialister hadde vurdert at han er i stand til å kjøre bil.
Kort tid senere ble søknaden avslått.
– Medisinsk cannabis er ikke omtalt i førerkortforskriften eller førerkortveilederen som et godkjent legemiddel man kan kjøre motorvogn med. Vi anser dermed at en eventuell dispensasjon for dette vil ansees som å flytte grenser i regelverket, står det i avslaget.
Ikke prioritert av Helsedirektoratet
I august i fjor ble det avholdt et møte med representanter fra Helsedirektoratet og Direktoratet for medisinske produkter (DMP).
NRK har fått tilgang til en e-post som oppsummerer møtet.
I e-posten tar DMP til orde for å la fylkeslegene gjøre unntak i helt spesielle tilfeller ved bruk av medisinsk cannabis.
Helsedirektoratet bekrefter til NRK at de har vært i dialog med DMP om saken.
Avdelingsdirektør Helga Katharina Haug skriver i en e-post til NRK at de jobber med interne vurderinger av tre ulike alternativer:
- Beholde dagens regelverk
- Endre dagens helsekrav
- Gi retningslinjer for muligheten til å gjøre unntak fra dagens regelverk
– Samlet sett er dette en ressurskrevende prosess. Per i dag prioriteres imidlertid arbeidet med helsekrav til synsfelt. Det er derfor ikke mulig på nåværende tidspunkt å gi et nærmere svar på når disse vurderingene er gjort, skriver Haug.
Helsekrav til synsfelt handler om hvor godt man må se for å kunne kjøre bil, og har ingenting med regelverket for cannabispasienter å gjøre.
Publisert 25.02.2025, kl. 05.19