Nekter å svare på spørsmål om Oljefondet: – Vedum må slutte å gjemme seg

1 week ago 8


Kortversjonen

  • Etikkrådet vil skjerpe vurderingene av selskaper som knyttes til folkerettsbrudd.
  • ICJ konkluderte i sommer at Israels okkupasjon av palestinske områder bryter folkeretten.
  • Stortingsrepresentanter kritiserer regjeringen for Oljefondets investeringer i israelske selskaper.
  • Finansministeren ønsker ikke å kommentere saken. Statssekretæren hans sier at de vil orientere Stortinget «på egnet måte».

Oljefondets etiske vakthund mener at fondet kan ekskludere flere selskaper som knyttes til folkerettsbrudd.

Det fremkom i Etikkrådets brev til Finansdepartementet, datert 30. august. De tar til orde for en strengere etisk vurdering av selskapene Oljefondet har investert i.

Bakteppet for Etikkrådets forespørsel, er svært alvorlig. For i sommer konkluderte nemlig FNs øverste domstol (ICJ) med at Israels okkupasjon av palestinske områder bryter med folkeretten.

Domstolen sier at alle – både individer, selskaper og stater – plikter å ikke bidra i okkupasjonen. Samtidig er Oljefondet dypt investert i israelske selskaper FN mener bidrar til okkupasjonen.

Disse investeringene ville ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedum kommentere. Finansministeren vil nå heller ikke svare på spørsmål knyttet til Etikkrådets brev.

Les svaret fra Finansdepartementet nederst i saken.

Les også: FN rådet Oljefondet å ikke investere her: Norske oljepenger strømmet inn

Hvem bestemmer egentlig selskapene Oljefondet investerer i?

  • Statens pensjonsfond utland, Oljefondet på folkemunne, bestemmer i stor grad selv hva de investerer i.
  • Men – det er noen etiske regler i bunn. Blant annet har Stortinget vedtatt at Oljefondet ikke får være investert i selskaper som driver med blant annet kullutvinning, atomvåpen og tobakk.
  • Retningslinjene ble innført av Finansdepartementet, som ledes av finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
  • Etikkrådet har ansvar for å se om selskapene Oljefondet er investert i, er i tråd med etikkregelverket.
  • I de tilfellene hvor et selskap ikke følger Oljefondets etiske regelverk, kan Etikkrådet råde Oljefondets «eier» Norges Bank, å ekskludere selskapet.
  • I sitt brev til Finansdepartementet, skriver etikkrådet at de etiske reglene vi har i dag – kan tolkes litt strengere. Det vil føre til noen flere utelukkelser, ifølge Etikkrådet.

Oljefondets etiske retningslinjer er utarbeidet av Finansdepartementet, mens det er Norges Bank sitt styre som tar eventuelle beslutninger om å ekskludere selskaper fra fondet.

– Dette er tydelige signal fra Etikkrådet. Jeg regner med at Oljefondet tar dette på alvor, og sørger for å trekke seg ut av disse selskapene så snart som mulig.

Det sier stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski.

Bilde av Kari Elisabeth Kaski (SV)Kari Elisabeth Kaski (SV)

Stortingsrepresentant for SV, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Regjeringens budsjettpartner mener at brevet må følges opp med politisk handling.

– Dessverre er dette en altfor sen konklusjon fra Etikkrådet, som ikke burde tatt så lang tid. Derfor må Norges Bank også følge opp umiddelbart, og trekke fondet ut av selskaper som bidrar til krigen i Palestina, sier Kaski.

 Kyrre Lien / VGPalestinaaktivister demonstrerer utenfor Norges Bank i juni, der Oljefondet holder til. De mener Norge må trekke ut investeringene sine fra Israel og våpenselskaper som leverer våpen til Israel. Foto: Kyrre Lien / VG

– Norge kan og må gjøre mer

Hun får støtte fra stortingsrepresentant og utenrikspolitisk talsperson for Rødt, Bjørnar Moxnes.

Det er bra at Etikkrådet foreslår at flere selskaper skal bli utelukket, mener Moxnes, men påpeker at det har tatt lang tid.

– Norge har en plikt til å forhindre et folkemord på palestinerne. Situasjonen i de palestinske områdene er prekær, og Israel bruker våpen mot palestinerne som er produsert av selskaper som Oljefondet eier, sier Moxnes.

Bilde av Bjørnar Moxnes (R) Bjørnar Moxnes (R)

Stortingsrepresentant for Rødt, medlem i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Han mener at regjeringen er dobbeltmoralsk.

– Regjeringen fremstiller seg som palestinernes venn, samtidig som Oljefondet har milliardinvesteringer i Israel og i selskaper som forsyner landets krigsmaskineri med våpen. Regjeringen må våkne og innføre sanksjoner mot Israel.

– Nå må Vedum slutte å gjemme seg og heller vise samme handlekraft som da Russland invaderte Ukraina. Da beordret Vedum Oljefondet ut.

Kritiserer regjeringen

Også Miljøpartiet de Grønne mener Finansdepartementet nå må handle.

– Nå må Vedum og regjeringen trekke våre sparepenger ut av en folkerettsstridig okkupasjon. Det er fullstendig uakseptabelt at regjeringen gjennom Oljefondet sponser krigsforbrytelser med 143 milliarder, sier leder for MDG Arild Hermstad.

Bilde av Arild Hermstad (MDG)Arild Hermstad (MDG)

Partileder for Miljøpartiet De Grønne.

– Det er en skam at regjeringen støtter Israels krigsmaskin til tross for at det foregår et folkemord, som vi har en forpliktelse til å hindre.

Han mener regjeringen har vært «utrolig tafatt»:

– Til nå har Oljefondet bare solgt seg ut av ni selskaper, og ingen grunnet Gaza-krigen. Det er skammelig, særlig med tanke på at regjeringen besluttet å trekke Oljefondet ut av russiske selskaper på få dager.

 Hallgeir Vågenes / VGFinansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) med statssekretær Skjalg Fjellheim (Sp) i bakgrunnen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Finansministeren: Svarer ikke

VG har bedt om en kommentar på kritikken fra Trygve Slagsvold Vedum.

I tillegg har Vedum fått spørsmål om han vil gi Etikkrådet klarsignal til å praktisere en strengere tolkning av etikkregelverket. Både regjeringens budsjettpartner SV og Rødt sier at de ønsker en slik innsnevring velkommen.

Finansministeren ønsker ikke selv å kommentere saken - og viser til statssekretær i Finansdepartementet, Ellen Reitan (Ap):

– De etiske retningslinjene er fastsatt av Finansdepartementet, og er forankret i Stortinget. Det er ikke naturlig å gå nærmere inn i innholdet i brevet nå. Finansministeren vil orientere Stortinget på egnet måte, skriver hun i en e-post til VG, gjennom statssekretær Skjalg Fjellheim (Sp).

VG har bedt departementet utdype om hva som ligger i at finansministeren skal orientere Stortinget på «egnet måte». De har ikke svart på spørsmålet.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article