Nekter å svare på om de var kjent med statsforvalterens forhold

3 weeks ago 8


For to uker siden kom det frem at Knut Storberget har hatt et forhold til en medarbeider i embetet han er øverste leder for.

Forholdet skal ha startet for fire år siden.

NRK har flere ganger spurt departementet, som har personalansvar for Storberget, om de var informert om forholdet han var i.

Dette nekter departementet å svare på.

I vår fikk Storberget fornyet tillit som statsforvalter i Innlandet for seks nye år.

Bekymringsmelding

NRK har fått innsyn i en bekymringsmelding sendt til Statsforvalteren i Innlandet fra en anonym varsler, samt et internt notat.

Bakgrunnen for bekymringsmeldingen var forholdet Storberget hadde til kvinnen.

Her kommer det frem at varsleren var bekymret for Storbergets «rolleforståelse i dette og ubalansen både med tanke på makt og alder».

Varsleren hevdet også at forholdet, selv om det ble beskrevet som hemmelig, ikke bare var kjent blant flere ansatte, men også er uttrykk for «ukultur og mangel på dømmekraft som skaper en utrygghet i organisasjonen».

Ifølge varsleren skal forholdet ha vart i fire år.

Han har også bekreftet overfor VG at han har hatt et langvarig forhold til en medarbeider.

Knut Storberget

Knut Storberget har sittet på Hedmarksbenken i Stortinget i 16 år for Arbeiderpartiet. Han var justisminister i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2005–2011.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Nekter å svare

NRK har stilt flere spørsmål om Storberget til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Det er de som har personalansvar for Knut Storberget.

Kommunikasjonsrådgiver Ingvild Sahl ber NRK sitere ekspedisjonssjef Jan Olav Pettersen på følgende:

«Departementet har ingen kommentarer til denne saken.

Vi har tidligere bekreftet at vi har mottatt en anonym bekymringsmelding og at departementet behandler bekymringsmeldingen som et varsel i tråd med arbeidsmiljølovens regler

Pettersen har ansvar for statsforvaltningsavdelingen i departementet.

Pettersen opplyser også at departementet har gjennomført forundersøkelser i saken, og nå innhenter ekstern bistand til videre undersøkelser.

De svarer ikke på spørsmål om resultatet av forundersøkelsene, hvorfor de innhenter ekstern bistand og hva mandatet for granskingen er.

Kan være problematisk

Statsforvaltningens egne argumenter som trekkes frem for hvorfor et forhold mellom Storberget og en underordnet kan ha vært problematisk, er:

  • I «Etiske retningslinjer for statstjenesten» heter det at toppledere i departementene og underliggende virksomheter har et særlig ansvar for å følge opp retningslinjene.
  • En slik opptreden, med et «hemmeligholdt forhold til mye yngre medarbeider over tid» vil kunne skade tillit og omdømme internt så vel som eksternt.
  • Åpenhet både utad og internt i egen virksomhet er nødvendig for å opprettholde allmennhetens tillit til statstjenesten, og «motvirker klanderverdig atferd og kultur».
  • Det ble også påpekt at etiske normer, både utad i samfunnet og i henhold til Arbeidsmiljøloven, trekker frem at følgende kriterier kan være kritikkverdig og skadelig for omdømmet eksternt og tilliten internt: ulikt maktforhold, hemmelighold, varighet over lang tid og rollebetydning.

Dette kommer frem i det interne notatet som NRK har fått innsyn i.

Svarer ikke

Vi har også stilt de samme spørsmålene til Knut Storberget, om han har informert sin arbeidsgiver om forholdet, uten å få svar.

Storberget er for tiden sykemeldt.

Hei!

Har du tips, innspill eller andre tilbakemeldinger til denne saken?

Ta gjerne kontakt med meg!

Publisert 30.10.2024, kl. 16.32

Read Entire Article