Nato-leverandøren ansetter sikkerhetsdirektør for å møte det skjerpede trusselbildet etter Ukraina-krigen.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Ammunisjonsprodusenten Nammo merker økt fare etter Ukraina-krigen og oppretter en ny direktørrolle for sikkerhet og krisehåndtering.
- Økt droneaktivitet og sikkerhetsspørsmål får støtte fra Politiets sikkerhetstjeneste.
- Selskapet har opplevd betydelig vekst, fra 9,2 til 10,9 milliarder kroner i inntekter, og satser på ytterligere produksjonskapasitet for å møte etterspørselen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Den Raufoss-baserte ammunisjonsprodusenten Nammo har i to år på rad advart om økt droneaktivitet ved flere av sine anlegg, viser årsrapportene for 2024 og 2023.
Nammo tar tak i dette problemet med støtte fra lokale og nasjonale sikkerhetsmyndigheter, ifølge selskapet.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter kontakt med selskaper som Nammo.
– Med tanke på trusselbildet spesielt etter Ukraina-krigen, er dette en type bedrift som vi har kontakt med når det gjelder sikkerhetsspørsmål og om hvordan de kan sikre verdiene sine. Jeg har ikke mulighet til å gå mer i detaljer i hvilke råd vi gir til den enkelte virksomhet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST på telefon til E24.
Nå oppretter Nammo en ny stilling som direktør for sikkerhet og krisehåndtering, for å håndtere mengden arbeid knyttet til dette.
Les på E24+
Dette mener analytikerne om Kongsberg-tallene
Martin Bernsen
Seniorrådgiver og pressekontakt i PST
Droneekspert: – For sent
Ansettelsesprosessen skulle etter planen starte i årets første kvartal, står det i den nylig offentliggjorte rapporten som er fra 24. mars. Det er ikke kjent hva status i prosessen er i dag.
Anders Martinsen er sjef for Norsk forening for ubemannede fartøy (UAS Norway). Han sier at det er forbudt å fly over anlegg som Nammos.
– Det betyr at du mest sannsynlig blir bøtelagt hvis du blir tatt for å gjøre det, sier Martinsen.
Bøtene er i ofte i størrelsesorden 12.000-20.000 kroner, ifølge Martinsen.
Selskaper, politi eller forsvar har ofte et deteksjonssystem for å oppdage droner som gjør at de kan registrere slik aktivitet.
– Men da kan det allerede være for sent, for hvis du får opp en slik registrering, er dronen allerede nær deg, sier Martinsen.
Anders Martinsen
Sjef for Norsk forening for ubemannede fartøy
Trenger ikke være onde hensikter
Droneeksperten sier at det ikke er overraskende at Nammo har opplevd denne type aktivitet ved anleggene, ettersom dette skjer også internasjonalt ved tilsvarende anlegg.
– Det er ikke nødvendigvis noe dramatikk ved det. Flere norske bedrifter har opplevd droneaktivitet de ikke liker, men som ikke nødvendigvis har onde hensikter, sier han.
Det er ofte vanskelig å finne ut hvem som står bak droneaktiviteten, ifølge Martinsen.
– Hovedvekten av alle droner som flyr har ikke elektronisk identitet. Selv om det er pålagt for de aller fleste droner å være registrert i et nasjonalt register, trenger det ikke å være kobling mellom den som står registrert, den som flyr og hvor dronen flyr, sier Martinsen.
Dette er fordi registrerte droner kan kjøpes og selges over disk, ifølge Martinsen.
Les også
Nammo dropper regjeringens bonuskutt – igjen
Ukraina-krigen
Nammo opplyser at det ikke har vært alvorlige sikkerhetsbrudd i 2024.
Selskapet trekker frem at fysisk sikkerhet og beskyttelse av kritisk infrastruktur har blitt viktigere. Dette er fordi trusselen om sabotasje har økt som følge av krigen i Ukraina.
Nammo er en sentral leverandør til Nato og andre allierte land.
Selskapet har ingen ytterligere kommentarer til spørsmål om sikkerhet, opplyser kommunikasjonsdirektør Fredrik Tangeraas til E24.
Nammo har avslått en forespørsel om intervju med toppsjef Morten Brandtzæg til denne saken.
Kraftig vekst
Tangeraas vil imidlertid uttale seg om driften.
«Som flere andre forsvarsindustriselskaper opplevde Nammo en betydelig vekst i 2024», skriver Tangeraas i en e-post.
Inntektene økte til 10,9 milliarder kroner i fjor, fra 9,2 milliarder kroner året før, viser årsregnskapet.
«Vi gjennomførte store investeringer i produksjonskapasitet og teknologi, støttet av både EU og nasjonale myndigheter, og sikret viktige kontrakter i blant annet Norge, Tyskland og Australia. Nammo overførte også artillerigranatteknologi til Ukraina med støtte fra den norske regjeringen, med meget gode resultater», skriver kommunikasjonsdirektøren til E24.
Fredrik Tangeraas
Kommunikasjonsdirektør i Nammo
Driftsresultatet var 1,3 milliarder kroner, opp fra 1,1 milliarder kroner.
Resultatet før skatt steg til 1,2 milliarder kroner, fra 880 millioner kroner.
Det er lite som tyder på at vekstkurven vil avta med det første, ifølge Nammo.
«Utviklingen i første halvår i år bekrefter fortsatt sterk vekst, og det viktigste for oss blir å fortsette å skalere opp produksjonskapasiteten for å møte etterspørselsøkning fra våre allierte land», skriver Tangeraas.