Næringsministeren om Trump-toll: – Deler bekymringene

3 weeks ago 11


Regjeringen forbereder seg med dialog og diplomati, men vil ikke snakke om hva de skal gjøre dersom importtoll på norske varer til USA blir en realitet.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) under et møte med representanter fra næringslivet den 14. november. Der ble det diskutert muligheter og utfordringer for norsk handel med USA under den kommende Trump-administrasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det er stor usikkerhet rundt handelspolitikken USAs påtroppende president Donald Trump vil føre.

Men én ting er sikkert: Trump er tilhenger av toll og proteksjonismeproteksjonismeen betegnelse for økonomiske virkemidler som har som mål å beskytte produksjonen i et land mot konkurranse fra andre land. Det kan f.eks. gjøres gjennom toll, importforbud eller andre virkemidler. . I valgkampen varslet han at han ville innføre en toll på mellom 10 og 20 prosent på alle utenlandske varer.

Natt til tirsdag advarte den kommende presidenten Mexico, Canada og Kina om at de vil rammes av ytterligere tollbarrierer inn til USA.

Lørdag kveld truet han Bricks-landene med tollsatser på 100 prosent hvis de undergraver dollaren.

Les på E24+

Dette må du vite om skatt på krypto

Ikke skjedd på nær 30 år

På spørsmål om hva regjeringen gjør for å forberede Norge på eventuelt tilsvarende tollgrep, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) til E24 at hun og departementet har jobbet med saken i lang tid.

– Det som kommer til å være veldig viktig nå fremover, er å sikre og styrke dialogen vår med USA, sier hun.

Torsdag holdt ministeren en handelspolitisk redegjørelse for Stortinget.

Der fremhevet Myrseth betydningen av tettere samarbeid, åpne markeder og regelverksbasert handel som avgjørende faktorer for å sikre Norges fremtidige konkurransekraft og velferd, ifølge en pressemelding.

Les også

Bache om Trumps tolltrusler: – Stor usikkerhet om tiltakene

– Skal gjøre alt vi kan

Myrseth og departementets arbeid har handlet om besøk og diplomati, ifølge ministeren.

Hun var selv i USA i oktober. Formålet med turen var å fremme norske næringsinteresser til en av Norges viktigste allierte og handelspartnere.

– Jeg møtte politiske ledere fra begge leire og hadde møter med amerikansk næringsliv og de store norske bedriftene som er til stede der, sier Myrseth.

– Trump har selv varslet toll på alle utenlandske varer. Tror du Norge kan gå klar av det?

– Jeg har full forståelse for og deler de bekymringene som er med at USA nå vender seg mer innover. Norge er en liten og åpen økonomi, som er helt avhengig av internasjonal handel. Dersom det skulle skje, vil det ramme særlig noen bedrifter og næringer. Det skal vi gjøre alt vi kan for å unngå.

Les på E24+

Hva vil Trump 2.0 gjøre?

Vil unngå å havne i kryssild

Myrseth vil ikke svare konkret på om hun tror det er mulig for Norge å jobbe seg rundt en eventuell Trump-toll, hvordan norske myndigheter vil respondere på mulige tollhevinger eller om regjeringen har planer for hva de skal gjøre dersom dette innføres på norske varer.

– Vi jobber på flere fronter for å sikre norske interesser som det eksportlandet vi er. Det er ikke noen norsk tradisjon for å innføre straffetoll eller lignende. Norge har lite å tjene på å innføre den type sanksjoner. Jeg kommer til å forholde meg til de faktiske realitetene. Det er der mitt fokus ligger, sier hun.

Ministeren ønsker ikke at Norge skal havne i en kryssild mellom USA og EU som kan påvirke norsk eksport negativt.

– Europa er det viktigste eksportmarkedet vi har gjennom EØS-avtalen, så vi er nødt til å jobbe på flere områder.

NHO: Vil redusere norsk eksport

I forkant av det amerikanske presidentvalget gjorde NHO en analyse av konsekvenser for næringslivet dersom USAs neste president skulle hete henholdsvis Kamala Harris eller Donald Trump.

Under punktet «Handelspolitikk» i Trump-analysen står det:

«Gitt vår tette integrasjon med det europeiske markedet og nære samarbeid med europeiske bedrifter er det en stor risiko for Norge dersom handelskonflikten mellom USA og EU blusser opp igjen.»

Hovedorganisasjonen påpeker at det ikke er gitt at Trump vil klare å innføre så høye tollsatser som han har varslet.

Isolert sett vil høyere importtoll redusere norsk eksport til USA, men totaleffekten avhenger av flere faktorer, inkludert kronekursen, ifølge NHO.

Samtidig er det ikke bare handelskrig som er en risiko, ifølge analysen.

Forfatterne trekker også frem at det er en risiko for Norge hvis:

1. EU, som et resultat av nye amerikanske tiltak, får behov for å beskytte sitt eget marked mot overkapasitet overkapasitet Dette kan skje dersom handelsstrømmer vris til nye markeder når det amerikanske markedet lukker seg, skriver NHO, som viser til at dette skjedde under Trumps forrige periode da EU innførte beskyttelsestiltak på stål og aluminium. "Norge risikerte da å bli utestengt fra EU-markedet, men fikk unntak fra tolløkningene etter omfattende innsats", står det i analysen. i verdensmarkedet.

2. EU og USA blir enige om avtaler eller andre ordninger som sikrer EU unntak fra fra amerikanske toller eller tiltak, eller fører til at USA gir annen særbehandling til EU-bedrifter.

Read Entire Article