Næringslivet trenger ro i uforutsigbare tider

15 hours ago 1


 Her illustrert med et oppdrettsanlegg i fjorden utenfor Botnhamn på Senja i Troms. Foto: Jørgen Braastad / VG

I en svært krevende og uforutsigbar tid må ikke myndighetene pålegge eksportnæringer nye regulatoriske og økonomiske byrder.

  • Ivan Vindheim

    Konsernsjef Mowi 

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Toll på norsk eksport til USA er nå et faktum. Over natten har president Trump innført en ny avgift på 15 prosent på all norske varer som selges til det amerikanske markedet, inkludert sjømat.

USA er et viktig marked for norsk laks, og dette rammer en av Norges største eksportnæringer. Hver femte laks i verden blir faktisk spist i USA.

Den norske havbruksnæringen består av mer enn 100 000 mennesker langs hele kysten som jobber for å produsere trygg, sunn og bærekraftig mat. Når internasjonale forhold blir mer krevende, er det ekstra viktig at vi har forutsigbare og stabile rammevilkår her hjemme.

Les også

Kina øker tollsatsene mot USA: – En ulykke for verden

Regjeringen har et begrenset handlingsrom i handelspolitikken, men desto større ansvar for å sikre konkurransekraften til norske eksportbedrifter gjennom nasjonale virkemidler.

Derfor må vi unngå en «trippel-skvis» – der vi ikke bare møter toll i USA, men i verste fall også rammes av gjengjeldelsestiltak i EU. Europa er tross alt fortsatt vårt desidert viktigste marked.

I Mowi forholder vi oss til realitetene, og tilpasser oss de nye tollsatsene. Dette skal vi klare å jobbe oss gjennom, slik vi har gjort med andre handelsutfordringer gjennom vår 60 år lange historie.

Men da trenger vi stabilitet og forutsigbarhet der vi produserer mesteparten av laksen – her hjemme i Norge. Det har vi ikke opplevd de siste årene.

Les også

Advarer mot mottiltak: – Vi bør ikke øke tollen

Det aller viktigste nå er at Arbeiderpartiet og Stortinget ikke legger nye byrder på næringen. Vi ber om én ting: Ikke nye skatter, avgifter, krav eller regulatoriske omveltninger som svekker konkurransekraften til norsk havbruk i en periode hvor rammevilkårene internasjonalt er under sterkt press.

Vi trenger ro slik at vi kan fortsette å skape verdier og arbeidsplasser langs kysten.

Denne våren skal Stortinget behandle både Dyrevelferdsmeldingen og den kommende Havbruksmeldingen. Begge sakene har stor betydning for fremtiden til norsk havbruk.

Vi setter vår lit til at flertallet på Stortinget forstår at tiden ikke er inne for eksperimenter eller grep som vil gjøre det enda vanskeligere å drive verdiskapende og lønnsomt havbruk i Norge

Les også

Tollutsatte aksjer raser

Read Entire Article