Must overførte Kongsberg-aksjer verdt 100 millioner: – En gave

3 hours ago 3


Milliardæren Erik Must har overført Kongsberg-aksjer fra private hender til et fond som støtter grunnforskning.

 Investor og milliardær Erik Must med familie er tredje største eier i Kongsberg Gruppen med 2,53 prosent gjennom Must Invest. Bildet er tatt under forlaget Gyldendals sommerfest i 2013. Foto: Trond Solberg / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Denne uken gikk det frem av aksjonærlistene at en av Kongsberg Gruppens største og mest lojale investorer hadde redusert sin private beholdning med 88.619 aksjer.

Samtidig økte stiftelsen Svanhild og Arne Musts Fond for Medisinsk Forskning med samme antallet aksjer, viste listene.

Basert på dagens aksjekurs har aksjene en verdi på rundt 100 millioner kroner.

– Det er en gave. Det er for å styrke fondet, som støtter grunnforskning. Dette er noe vi har holdt på med i 30 år, og er en fortsettelse av det arbeidet, sier Must til E24.

– Har det noe med kursutviklingen i Kongsberg-aksjen å gjøre?

– Absolutt ikke.

Must med familie er tredje største eier i Kongsberg Gruppen. Den store eierandelen ligger i selskapet Must Invest, som fremdeles har 4,45 millioner aksjer, tilsvarende 2,53 prosent av Kongsberg Gruppen. Must sitter i tillegg på 100.000 aksjer privat.

Les på E24+

Spørsmålet er når kursfesten i Kongsberg Gruppen er over

– Godt rustet for fremtiden

Tirsdag kveld skrev styreleder i fondet, Arne Didrik Kjørnæs, til E24 at Must hadde overført aksjene.

– Stiftelsen har fått overført aksjene fra Erik Must for å styrke økonomien til Svanhild og Arne Musts Fond, slik at fondet skal være godt rustet for fremtiden og en eventuell utvidelse av fondets aktiviteter, skrev Kjørnæs.

Fondet er en privat stiftelse, som ble opprettet gjennom en «gavedispensasjon» fra Must i 1994 med en grunnkapital på 10 millioner kroner, ifølge vedtektene.

I 2023 hadde stiftelsen en egenkapital på drøyt 155 millioner kroner, og finansinntekter på rundt 9,7 millioner. Det inkluderte aksjeutbytter på rundt 4,4 millioner, og en verdiøkning på aksjer på rundt 4,5 millioner.

Stiftelsen satt på aksjer i en rekke børsnoterte selskaper, blant annet Kongsberg-aksjer for 83,9 millioner, Elkem-aksjer for 7,3 millioner og Photocure for 3,2 millioner.

Ellevill kursoppgang

Kongsberg-aksjen har fortsatt oppgangen denne uken, og har steget 148 prosent bare i år. De siste fem årene har aksjen steget over 1.000 prosent.

Tirsdag passerte våpen- og teknologiselskapet en markedsverdi på 200 milliarder kroner for første gang.

Selskapet er tredje mest verdt på Oslo Børs etter DNB og Equinor.

Mandag meldte selskapet at Nederland planlegger å kjøpe luftvern for rundt 11 milliarder kroner.

Les også

Kongsberg Gruppen: Nederland vil kjøpe luftvern for 11 milliarder

Read Entire Article