Raketten New Glenn steg opp fra startrampen i Florida klokka 8.03 norsk tid torsdag morgen. Det var første gang romfarts-selskapet til Jeff Bezos, Blue Origin, sendte raketten ut i rommet.
Målet for den første ferden var først og fremst å få nyttelasten ut i bane rundt jorden. Det greide Blue Origin.
Delmål nummer to, men mye mer ambisiøst, var å lande det første trinnet igjen. Data fra det første trinnet forsvant da det gjennomførte nedbremsing i den øvre delen av atmosfæren.
– Vi kan bekrefte at vi mistet dert første trinnet, meldte Blue Origin femten minutter etter start.
New Glenn er basert på den samme tankegangen som ligger bak rakettene til Elon Musk. Den er delvis gjenbrukbar. Den dyreste delen av raketten lander igjen på jorden. Det gjør det billigere å sende ting ut i rommet.
Større en Musk sin
Det spesielle med New Glenn er størrelsen. Det er en gigantrakett. Den rager nesten hundre meter over bakken. Lasteevnen er også stor. Blue Origin skryter av at den kan frakte ikke mindre enn 20 lastebiler ut i lav jordbane. Hvem som eventuelt ønsker å frakte lastebiler vekk fra planeten, skriver de ikke noe om.
Raketten hadde ikke mye med seg på den første turen. Bare satellitten Blue Ring Pathfinder som Blue Origin har lagd selv. Det er en slags buss som kan ta med seg andre satellitter rundt i rommet. På bilder ser den liten ut i det store lasterommet til raketten, men den vil spre seg 44 meter ut i rommet med solcellepanelene foldet ut.
Konkurrere med Starlink
En stor jobb for New Glenn er å bygge Project Kuiper. Det er flere tusen satellitter som skal levere bredbånd. Versjonen til Musk, Starlink, er allerede i ferd med å tjene seriøst med penger. Bezos har nå med sin egen rakett muligheten til å gi Musk konkurranse i dette markedet.
SpaceX har også kontrakt med Nasa om å levere en månelander. De fikk kontrakten etter en lengre strid med Blue Origin, som har sin egen lander de ønsker å selge. Bezos har ikke gitt opp å få framtidige måneoppdrag.
Langt bak i løypa
Blue Origin har brukt over ti år på å få raketten opp og stå. I mellomtiden har Musk og SpaceX perfeksjonert arbeidshesten Falcon 9. De har også kommet langt på vei til å gjøre etterfølgeren Starship klar til bruk.
SpaceX har nå total dominans i rommet. Selskapet skyter opp langt flere raketter og satellitter enn resten av verden sammenlagt.
Jeff Bezos mener likevel de kan konkurrere. I et intervju med romfartsreporter Tim Dodd forklarer han at kunnskapen fra Amazon vil være en betydelig hjelp. Bezos mener Blue Origin kan bli verdens beste i å produsere raketter.
Publisert 16.01.2025, kl. 08.19 Oppdatert 16.01.2025, kl. 08.30