Mot mistillit i Frankrike

10 hours ago 3


Tre måneder etter at Michel Barnier fikk jobben som statsminister i Frankrike, må han se seg om etter noe annet å gjøre.

Onsdag stemmer den franske nasjonalforsamlingen over to mistillitsforslag. Venstrekoalisjonen Ny Folkefront vil kaste Barnier. Det samme vil ytre høyre-partiet Nasjonal Samling. Til sammen har opposisjonspartiene mulighet til å felle regjeringen.

Hvorfor vil opposisjonen bli kvitt Barnier og hans regjering?

Det konkrete utgangspunktet er statsbudsjettet, som opposisjonen mener er for stramt og for strengt for den jevne franskmann og -kvinne. Dette handler imidlertid ikke bare om budsjettuenighet: For den brede venstrekoalisjonen Ny Folkefront var regjeringen uønsket allerede fra starten.

Samlet fikk koalisjonen flest plasser i nasjonalforsamlingen etter at president Emmanuel Macron overrasket alle med å skrive ut nyvalg i sommer. Venstrekoalisjonen fikk imidlertid ikke flertall.

 Venstrekoalisjonen Ny folkefront ledes av Mathilde Paneau i parlamentet.

MISTILLIT FRA VENSTRE: Venstrekoalisjonen Ny folkefront ledes av Mathilde Panot i parlamentet.

Foto: Reuters

Etter lange uker med både politiske sonderinger og olympiske leker pekte president Macron på den erfarne politikeren Michel Barnier som statsminister.

Regjeringen var avhengig av indirekte støtte fra Marine Le Pen og Nasjonal Samling for å overleve. Den støtten forsvant tidligere denne uken.

Hvorfor vil Marine Le Pen felle regjeringen?

I de hektiske forhandlingene i forkant av dagens mistillitsforslag har Le Pen og hennes partifeller fått gjennomslag for mange av sine standpunkter. Det var likevel ikke nok.

De siste ukene har Le Pen også vært misfornøyd med hvordan regjeringens innrømmelser ble kommunisert. Hun har hevdet statsminister Barnier ikke i tilstrekkelig grad var villig til å si at endringene i budsjettet kom på grunn av Nasjonal Samling og deres velgere.

Rollen som ansvarlig støtteparti var ikke fristende for Le Pen så lenge hun ikke kunne peke på klare punkter der hun hadde seiret.

 Marine Le Pen har sagt hun vil stemme for mistillitsforslagene mot den franske regjeringen i kveld.

FELLINGSTILLATELSE: Marine Le Pen har sagt hun vil stemme for mistillitsforslagene mot den franske regjeringen i kveld.

Foto: Reuters

I tillegg kan man se for seg andre strategiske årsaker til at mistillit er en god løsning for Le Pen.

Et flertall av hennes velgere støtter mistilliten, kanskje ut fra en oppfatning om at partiets egenart ikke har godt av en tilværelse som krever for mange kompromisser.

Hvilken rolle spiller rettssaken mot Marine Le Pen?

Marine Le Pen og flere partifeller har store rettslige utfordringer. 31. mars faller dommen som kan føre til fengselsstraff og forbud mot å drive med politikk for Le Pen.

I et scenario som kan bety slutten på Marine Le Pens lange politiske karriere, kan et mistillitsforslag med påfølgende kaos være et fristende alternativ.

Hva skjer hvis regjeringen blir felt i kveld?

Mistillitsforslagene debatteres fra klokken 16 i ettermiddag. Avstemningene er ventet fra klokken 20 omtrent. Blir regjeringen felt, må Barnier gå av.

President Emmanuel Macron må da se etter alternativer. Enten ved å utnevne et slags forretningsministerium eller en teknokratregjering som kan holde hjulene i gang fram til sommeren, eller ved å finne en ny, egnet statsminister som kan ha håp om å få støtte i nasjonalforsamlingen.

Parlamentet kan ikke oppløses før det har gått 12 måneder siden forrige valg.

Hvor alvorlig er denne krisen for Frankrike?

Michel Barnier og andre politikere fra regjeringspartiene har advart i sterke ordelag om en potensiell økonomisk katastrofe som følge av den kaotiske politiske situasjonen.

Andre mener internasjonale investorer allerede har tatt høyde for kaoset.

I alle tilfeller blir situasjonen utfordrende for Frankrike, i en tid der mange etterlyser et tydeligere fransk lederskap også i EU. Sammen med den politiske usikkerheten i Tyskland, kan den franske krisen bety ytterligere usikkerhet i en vanskelig tid for Europa.

Publisert 04.12.2024, kl. 10.01

Read Entire Article