Mistenkt Kina-spion brukte kinesisk bankkort i Oslo

2 weeks ago 6


Mannen i 30-årene ble i sommer pågrepet og siktet for spionasje mot Norge til fordel for Kina.

Oslo-mannen kom tilbake fra Kina da pandemien brøt ut i 2020 og avla doktorgraden sin ved Fudan i Shanghai over video samme sommer. Han har alltid vært folkeregistrert i Norge med adresse i Oslo.

Han har hele tiden nektet straffskyld via sin advokat Marius Dietrichson.

Bilde av Marius DietrichsonMarius Dietrichson

Mannens forsvarer

VG har ikke funnet spor av arbeidsforhold eller lønnsinntekter i Norge siden han kom hjem fra Kina, og de siste seks årene har han hatt null i inntekt på skattelistene.

Ifølge opplysninger fra flere personer og dokumentasjon VG har sett betalte den siktede mannen ut betydelige beløp for mat og drikke for flere personer ved ulike anledninger på en kinesisk restaurant i Oslo sentrum, etter at han returnerte fra studier i Kina våren 2020.

Dette er den siktede

  • Nordmannen i 30-årene startet i fjor et selskap som tilbyr analyser om internasjonale politiske forhold til offentlige og private institusjoner.
  • Via et internasjonalt nettsted for jobbtilbud engasjerte han forskere og diplomater til å skrive om geopolitiske forhold. Minst 19 ulike personer skal ha påtatt seg oppdrag for kontoen han brukte.
  • Mannen var ute etter analyser om militært samarbeid mellom vestlige land, Taiwan, teknologi, russiske atomvåpen, USA og EU.
  • Mannen har i flere år hatt tilknytning til Arbeiderpartiet. Han ble medlem i et lokallag i 2010 og har hatt verv i lokallaget sammen med sentrale politikere. Ap vil ikke kommentere etterforskningen.
  • Politiet mener mannen har forsøkt å drive spionasje. Formelt er mannen siktet for brudd på straffelovens paragraf 122 og 126.

Ved noen anledninger ble deler av beløpene betalt tilbake til ham senere, får VG opplyst.

Også NRK har tidligere omtalt hvordan personer mannen tok med på restauranten forteller at de slapp å betale for maten og at den spionsiktede tok regningen.

VG er kjent med at personer i avhør hos PST er stilt spørsmål om mannens økonomi og at økonomien hans er en del av etterforskningen.

Kinesisk bankkort

En video VG har sett viser at mannen brukte et kinesisk bankkort til å gjøre opp en restaurantregning på den kinesiske restauranten i Oslo. Flere detaljer på kortet er synlig på videoen, som ble tatt opp etter at mannen kom tilbake fra Kina.

VG har samarbeidet med OSINT-ekspert Henk van Ess og Bellingcat-journalist Timmi Allen for å analysere videoen og hente ut detaljer fra det avbildede bankkortet.

Logoer og kortnummeret viser at det stammer fra den kinesiske banken China Merchant Bank.

Logoen «Unionpay» på kortet viser at pengene formidles gjennom en statlig kontrollert kinesisk løsning.

Den siktedes navn er trykket på fronten av kortet. Utløpsdatoen er i 2026.

Banken reklamerer for et lignende kredittkort slik:

«Vinner i kategorien mest populære kredittkort for mangemillionærer i flere år.»

 PrivatMannen (sladdet av VG) deltok på et debattmøte med utenriksminister Espen Barth Eide 8. mai der Russlands krig mot Ukraina var et tema. Foto: Privat

Ubesvarte spørsmål

Etter at mannen flyttet hjem i 2020 deltok han på en rekke møter i regi av et lokallag i Arbeiderpartiet. Han knyttet kontakter til flere personer med interesse for utenrikspolitikk.

Mannen var samtidig på flere korte turer tilbake til Kina. VG har blant annet spurt den siktede og mannens advokat:

  • Hvorfor han er listet med null skattbar inntekt og formue i Norge de siste årene, men har disponert et kinesisk kredittkort.
  • Hvem som har betalt fakturaene for kredittkortet og hvor pengene stammet fra.
  • Hvor mye han har spandert på personer på den konkrete restauranten og andre steder siden hjemkomsten i 2020.
  • Hvilke inntekter han har hatt i Kina siden hjemkomsten i 2020.
  • Om mannen fortsatt har det kinesiske bankkortet.

VG har delt et bilde av kortet fra videoen og nettsider med reklame for lignende bankkort. Ingen av spørsmålene er besvart. Dietrichson skriver til VG:

– Jeg har ingen kommentar.

I en reklame for lignende kort står det at de kommer med en lang rekke kundefordeler og at søkere må ha minimum 500.000 yuan, eller 760.000 kroner med dagens kurs, på konto i den aktuelle banken for å få et slikt kredittkort.

VG har ikke fått svar på noen spørsmål om det kinesiske bankkortet.

Rapporter om politikk og nordmenn

I september skrev VG at flere personer er forelagt rapporter den siktede mannen skal ha skrevet om dem da de var i avhør hos PST. De ble spurt om de kjente igjen opplysninger og utsagn i rapportene som skulle stamme fra politiske og sosiale sammenhenger der de møtte siktede.

Flere ganger stemte innholdet, som var gjengitt på engelsk, med deres egen opplevelse. Rapportene gikk også i detaljer om deres politiske bakgrunn og karrierer og redegjorde for temaer som Norges forhold til EU og Kina, skrev VG.

 FaksimileTETT KONTAKT: Mannen brukte en konto på nett for å lyse ut oppdrag om å levere analyser på internasjonale politiske forhold. Han holdt tett kontakt med flere som tok oppdrag. Foto: Faksimile

Blant de avhørte i saken er Venstre-leder og stortingsrepresentant Guri Melby, som har uttalt seg kritisk til Kinas utenrikspolitikk og undertrykking av egen befolkning.

Ifølge Melby fikk hun beskjed av PST om at hun var målskive for kinesisk etterretningsarbeid.

– Min klient nekter for at han på noe tidspunkt har gitt hemmelig informasjon – altså gradert eller sensitiv informasjon som ikke er umiddelbart tilgjengelig for fremmede makter – til fremmede makter. Kina inkludert, sa Dietrichson til VG.

 Tore Kristiansen / VGADVOKAT: Marius Dietrichson er den siktedes advokat i saken. Foto: Tore Kristiansen / VG

Betalte for oppdrag bestilt med falskt navn

VG har tidligere avslørt hvordan mannen brukte falskt navn for å bestille analyser og rapporter om militært samarbeid mellom vestlige land, Taiwan, teknologi, russiske atomvåpen, USA og EU fra forskjellige fagfolk. Oppdragene ble publisert på en internasjonal nettside for jobbformidling.

I en melding til en mann VG har intervjuet står det: «Og fikk du de 250 jeg nettopp betalte deg i går?». Valutaen på nettsiden er dollar og beløpet tilsvarer rundt 2500 kroner med dagens. kurs. Meldingen ble sendt 7. oktober 2022.

Som en del av arbeidet med å kartlegge pengestrømmer har VG spurt den siktede og hans advokat hvordan han finansierte rapportene. Det kommer det ikke svar på.

 Faksimile/PrivatBESTILTE RAPPORTER: Oslo-mannen bestilte rapporter fra eksperter i flere land, i flere tilfeller under falskt navn. Foto: Faksimile/Privat

Den spionsiktede nordmannen betalte opptil fem tusen kroner per rapport, ifølge forfatterne, bankoverføringer og andre dokumenter VG har sett.

Ifølge profilen nordmannen har brukt, ble det utbetalt 200.000 kroner i forbindelse med seks jobbannonser.

Read Entire Article