Mineralavtalen: – Ikke garanti mot fred

8 hours ago 7


 SAUL LOEB / AFP / NTBOnsdag kom USA og Ukraina til enighet om en mineralavtale. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Avtalen som sikrer USA tilgang til Ukrainas mineralressurser trekkes frem som viktig for fredsprosessen. To separate ting, mener USA-ekspert.

Torsdag 1. mai kl. 20:02

Etter flere måneder med forhandlinger signerte USA og Ukraina onsdag en avtale som gir amerikanerne tilgang til Ukrainas mineralressurser.

Ukraina har store forekomster av sjeldne jordmetaller som er viktige i produksjonen av mobiltelefoner, harddisker og elbiler, blant annet.

Landet har også noen av Europas største reserver av titan og litium.

 Handout / Finansdepartementet i USAUkrainas næringsminister Julija Svyrydenko (t.h.) signerte mineral-avtalen med USAs finansminister Scott Bessent i Washington onsdag kveld. Foto: Handout / Finansdepartementet i USA

DETTE ER AVTALEN

Ifølge ukrainske myndigheter har visestatsminister Julia Svyrydenko signert en avtale som inneholder følgende hovedpunkter:

  • Ukraina beholder fullt eierskap og kontroll over sine naturressurser.
  • Et nytt fond skal etableres i fellesskap av Ukraina og USA, med lik fordeling av eierandeler (50/50). USA kan inkludere deler av fremtidig militærstøtte som sitt bidrag til dette fondet.
  • Avtalen medfører ingen ny gjeld for Ukraina til USA, og tidligere gitt bistand omfattes ikke.
  • Statlige selskaper som Ukrnafta og Energoatom forblir i ukrainsk statlig eie.
  • Fondet skal bygges opp gjennom nye lisenser, og inntektene vil komme fra fremtidige prosjekter innen strategiske råmaterialer, samt olje- og gassutvinning.
  • De første ti årene skal inntektene reinvesteres i Ukraina, og ikke føres ut av landet.
  • Avtalen bryter ikke med Ukrainas grunnlov og holder fast ved landets kurs mot europeisk integrasjon. Lovendringene som kreves er begrensede, og avtalen må godkjennes av nasjonalforsamlingen, (Verkhovna Rada).
  • USA vil støtte med å tiltrekke kapital, teknologi og innovasjon gjennom utviklingsorganisasjonen DFC (Development Finance Corporation).
  • Fondet får skatteincentiver både i Ukraina og i USA.

Totalt gjelder avtalen 57 ulike mineraler, med mulighet for å utvide listen gjennom gjensidig enighet. Det er verdt å notere seg at sikkerhetsgarantier ikke er en del av punktlisten.

Deler 50–50

Råvarene trekkes frem som særlig viktige nå fordi Kina, som i dag er storprodusent av disse varene, er i handelskonflikt med USA.

Samtidig ses avtalen på som avgjørende for å opprettholde Trumps velvilje overfor Ukraina.

I korte trekk går den ut på at Ukraina og USA etablerer et felles investeringsfond som skal deles 50–50 mellom dem.

 Espen Rasmussen / VGBildet er tatt i landsbyen Zavallya, i Kirovohrad-regionen sentralt i Ukraina, i en graffitigruve. Nå er gruven stengt. – Uten fabrikken vil landsbyen dø, sa Kateryna (65) til VG i mars. Hun har jobbet der hele livet. Foto: Espen Rasmussen / VG

Ifølge ukrainske myndigheter vil landet beholde full kontroll over sine naturressurser.

Avtalen kommer mens Trump forsøker å megle frem en fredsavtale mellom Ukraina og Russland.

Forhandlingene har så langt ikke ført frem, og Russland har avvist et amerikansk-ukrainsk forslag om en 30-dagers ubetinget våpenhvile.

Bakgrunn: De sitter på skattene Trump vil ha

 Alex Brandon / AP / NTBPresident Trump har lovet fred Foto: Alex Brandon / AP / NTB

– Ingen garanti

USAs finansminister, Scott Bessent, mener avtalen sender et tydelig signal til Russland om at «Trump-administrasjonen er forpliktet til en fredsprosess sentrert rundt et fritt, suverent og velstående Ukraina på lang sikt».

Hilmar Mjelde, USA-ekspert og professor ved Høgskolen på Vestlandet, er ikke like overbevist.

– Både USA og Ukraina gir inntrykk av at dette forplikter USA overfor Ukraina. Men jeg tror ikke denne avtalen vil få noe å bety for ukrainsk sikkerhet. Det er to separate ting, skriver han til VG.

– Økonomisk utvikling og samarbeid er viktig og bra, men det skaper ikke fred uten videre. Det er ingen garanti mot mer krig, mener Mjelde.

Bilde av Hilmar MjeldeHilmar Mjelde

USA-ekspert

Fra ukrainsk myndigheter beskrives avtalen som «virkelig god, likeverdig og fordelaktig».

Torsdag kveld gjentar president Volodymyr Zelenskyj, dette budskapet og sier at avtalen «virkelig» er en likeverdig avtale med USA.

USA-ekspert Hilmar Mjelde understreker at Ukraina risikerer å miste militær støtte og etterretning fra USA dersom de ikke inngår avtalen.

– Det vil være bortimot katastrofalt for Ukraina.

CNN-analytiker Nick Paton Walsh mener avtalen først og fremst er symbolsk.

– Den fremstår omfattende, enorm og banebrytende, men samtidig er ikke virkningen umiddelbar, den er i stor grad symbolsk – et akutt plaster på såret, skriver Walsh i en analyse for CNN.

– Trenger en «deal»

Dette er Mjelde enig i. Trump vil ha en «deal» siden han ikke har klart å stoppe krigen som lovet, tror USA-eksperten.

– Og Trump har lenge snakket om å ta kontroll over land- og naturressurser i andre land, helt fra Iraks olje for 20 år siden til Grønland, Gaza og Ukraina.

Avtalen kan være verdifull for USA på sikt, men det ligger langt fremme i tid og etter Trumps presidentperiode, sier Mjelde.

– Det er langt fra avtaleinngåelse til at verdiene blir hentet ut av jorden.

 Julia Anatolyivna Svyrydenko / FacebookFinansminister Scott Bessent og visestatsminister Julia Anatolyivna Svyrydenko avbildet onsdag. Foto: Julia Anatolyivna Svyrydenko / Facebook

Kreml har så langt ikke kommentert avtalen, men Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev hevdet at den innebærer at Trump har «knekt Kyiv-regimet» fordi Ukraina nå må betale for amerikansk militærhjelp med mineralressurser.

Avtalen må fortsatt godkjennes av det ukrainske parlamentet.

Read Entire Article