Kortversjonen
- USAs 146. rikeste person, Jeff Greene, kritiserer Donald Trumps økonomiske plan.
- Greene mener Trumps skattekutt vil gi ham selv fordeler, men føre til økt gjeld nasjonalt.
- Han advarer også mot Trumps forslag om økte tollsatser på importvarer.
- Greene roser Biden-regjeringens håndtering av inflasjon, men ser ikke økonomien som i krise.
– Ok. Så hva vil du snakke om? Kjør på!
Jeff Greene (69) lener seg ikke fremover, men godt bakover på den svarte skinnstolen og avventer VGs svar der vi møter ham på hans kontor i Palm Beach i Florida.
– Presidentvalget i USA, svarer vi.
Så setter han i gang med en 20 minutter lang harang om Donald Trump og USAs økonomi.
Han skal innom både skattelette for de rikeste (ham selv), naboskapet med Donald Trump på Mar-a-Lago og økt toll på varer fra Kina.
Og hvorfor han ikke vil henge opp bilde av seg selv og Trump på sin egen «wall of fame».
Kranglet på golfbanen
Jeff Greene er en av USAs rikeste. Mangemilliardæren, eiendomsentreprenøren og filantropen bor to hus bortenfor Mar-a-Lago, der Donald Trump holder fort.
Men de to er ikke nære. Det er det flere grunner til.
For tre år siden åpnet Greene sitt storslåtte hjem for VG, på 1100 kvadratmeter, fire basseng og privat strandlinje.
Siden da har han blitt enda rikere og klatret på Forbes’ liste over USAs rikeste fra 197. plass til 146. plass, med en nettoverdi på 7,9 milliarder dollar.
Palm Beach
- Palm Beach, en øy tilknyttet Floridas vestkyst, er med sine nesten 9000 innbyggere et av verdens mest fortettede samfunn av milliardærer.
- 35 av USAs rikeste milliardærer har eiendom her, ifølge Forbes.
- Blant de mest kjente som eier eller har eid i Palm Beach eller nabobyen West Palm Beach, er Tiger Woods, Howard Stern, Rod Stewart, Bill Gates og Rush Limbaugh, John F. Kennedy og Donald Trump.
– De fleste her ute er republikanere. De stemmer med lommeboken. De er bekymret for økte skatter og lukker øynene til alt annet, mener Greene.
For Palm Beach, med sine 9000 innbyggere, er rene rikingparadiset. Øya huser 35 av USAs rikeste (og fire golfbaner).
Rådyrt i USA: Brød til 80 kroner – se prisene
«En hustler-promotør»
– Hvordan er Trump som forretningsmann, i dine øyne? spør VG.
– Donald Trump er først og fremst en hustler-promotør. Jeg kjenner ham, og han er veldig sjarmerende. Det er derfor han gjør det bra.
– Hvis Trump vinner presidentvalget, vil det i stor grad være på grunn av økonomi. Prisene har økt under Biden og Harris, og mange mener at Trump, som selv er milliardær, vil gi dem bedre råd. Hva tenker du om det?
– Det er helt absurd, fordi han har aldri hatt noen suksess som forretningsmann. Han klistrer navnet sitt på en skyskraper i New York og fremstiller seg selv som en smart fyr.
Hvem leder meningsmålingene i vippestatene?
Arizona
11
Trump
+2
Georgia
16
Trump
<1
Michigan
15
Harris
<1
Nevada
6
Trump
<1
Nord-Carolina
16
Trump
<1
Pennsylvania
19
Likt*
Wisconsin
10
Harris
+1
Greene modererer seg litt.
– Jeg burde egentlig ikke si det. Altså, golfbanen hans er en suksess. Han har vært president. Han er god til å leve, med vakre koner og barn. Jeg må gi ham kred for det.
Trump Tower: Luksus eller luftslott?
Selv har han stilt til valg for demokratene for å bli guvernør og senator i Florida, men tapt. Valgkampen førte til en disputt mellom ham og Trump, og en konfrontasjon på golfbanen.
Til angrep på Trumps skatteplan
69-åringen beskriver seg selv som moderat. Han tror ikke sosialisme kan funke i USA, men er for en sterk føderal stat.
– Republikanerne vil ha myndighetene ut av veien. Jeg er enig med dem i mye, men skattepolitikken deres vil føre til at mange flere faller utenfor, sier mangemilliardæren.
– Trump vil gi skattelette for USAs rikeste. Det betyr jo at du blir enda rikere. Og du er allerede den 146. rikeste?
– Jeg vet ikke hvor jeg er på den listen, men ja. Hvis Trump blir president, blir jeg utvilsomt rikere. Skattetrykket vil bli lavere, jeg vil få høyere inntekt og flere muligheter. Økonomien vil vokse fortere – i starten.
Men på lengre sikt vil det være et dårlig trekk, ifølge Greene. Han viser til en studie av Goldman Sachs som viser at Trumps skattekutt vil føre til dobbelt så mye gjeld som Kamala Harris’ skattepolitikk.
Trump vs. Harris: Dette skiller dem
– USAs største problem er at vi bruker mye mer enn vi tjener. Vi har en gjeld på 35 billioner dollar og den bare øker. Før pleide republikanerne å ville få ned gjelden, men nå har de blitt «crazy».
– Kamala Harris vil kreve mer skatt av de rike. Det er jo deg?
– Ja. Hun tror nok at det vil skaffe henne velgere. Men man gjør ikke fattige folk rikere ved å gjøre rike folk fattigere. Det funker kanskje i ett år, at du tar litt av mine penger og gir dem til de som har mindre. Men det løser ikke problemet, svarer Greene.
Han mener at løsningen er å tilby folk utdanning og jobberfaring i en voksende økonomi. For høyt skattetrykk for de rike vil gjøre at folk med penger ikke tør å ta sjanser og starte nye bedrifter, ifølge Greene.
Dette sier han om Trumps tollmur
Et av Trumps valgløfter er å øke toll på stort sett alle importerte varer, som han mener skal hjelpe amerikanske selskaper og industri. Økonomer advarer imidlertid om at det kan føre til inflasjonssjokk og prisstigning for vanlige amerikanere.
– Mer toll på all import er bare helt latterlig, synes Greene.
– Det kommer til å ta knekken på folka på bunnen i samfunnet. For hvem er det som drar på Costco og Walmart og kjøper alle disse kinesiske billige greiene?
Greene mener USA trenger billige importvarer for å holde de fattige og arbeiderklassen flytende.
– Hvis du kan kjøpe en skjorte som denne på Costco til 10 dollar, er det fordi den er lagd i Kina, sier milliardæren, der han sitter i sin lettere oppkneppede Marc O'Polo-skjorte (som må ha kostet minst 100 dollar).
– Hvis vi skal lage dem her, vil de koste 40 dollar. Tror Trump at det vil gjøre oss lykkelige? Amerikanske fabrikkarbeidere som lager amerikanske skjorter, er det målet hans?
Synes Harris bør skryte
Greene er ikke helt enig i fremstillingen om at det er blitt så mye dyrere å leve i USA og at økonomien er i krise.
– Jeg synes Harris burde snakke om hvor bra de har taklet inflasjonen.
Han viser til hvordan Biden-regjeringen gikk inn og trykket opp to billioner dollar under coronapandemien i et forsøk på redde økonomien – noe som førte til prisstigning.
– De overdrev nok litt og overstimulerte. Men nå er inflasjonen på vei ned, og lønninger på vei opp. Og arbeidsledigheten er lav.
– Harris burde skryte av dette, ikke unnskylde seg, mener Greene.
Korte videoer
Plutselig reiser Greene seg og samler samtlige ti-tolv bunker med dokumenter og en totalt stappet almanakk sammen i en skinnveske.
«Let’s get out of here», sier han. Han må hente sine tre skolebarn.
På vei ut får vi se nærmere på milliardærens «wall of fame» som tapetserer kontorveggen – men får ikke ta bilde.
Bill Clinton. Mike Tyson («min nærmeste venn», sier Greene). Paul McCartney. Bill Maher. Tony Blair. Og så – to bilder av Donald Trump. Ett med Trump og Greenes mor, og ett med Trump og Greenes sønn.
– Har du et av deg og Trump?
– Ja, men det henger jeg ikke på veggen.
– Hva er egentlig greia mellom deg og Trump?
– Vi var aldri venner. Vi gikk aldri ut på en middag eller hang. Han er en likandes fyr, men jeg takler ikke politikken hans.
Så suser Greene av sted i sin Tesla.