Milla (19) må finne et lag: Gull-jenta offer for økonomisk kutt

1 day ago 4


 Camilla Vesteng/VGSENIOR NESTE: Langrennsløper Milla Grosberghaugen Andreassen på kafé på Holtet på Bekkelaget i Oslo fredag formiddag. Hun må ta et viktig valg om fremtiden denne måneden. Foto: Camilla Vesteng/VG

Milla Grosberghaugen Andreassen har seks VM-gull, men etter tre år på juniorlandslaget er det full stopp med landslag. Hun vet ikke hva som blir løsningen.

Bekkelaget, Oslo Søndag 6. april kl. 11:15

Kortversjonen

  • Milla Grosberghaugen Andreassen står uten landslagsplass etter Skiforbundets økonomiske kutt.
  • Hun vurderer nå Elon-laget eller et privatlag, men savner muligheten til å ta steget opp på rekruttlandslaget.
  • Andreassen, som har seks VM-gull, drømmer om OL i Milano og VM i Falun.
  • Hun er forberedt på krevende valg av lag før seniordebuten.

Supertalentet skulle etter planen tatt steget opp på rekruttlandslaget når hun blir seniorløper. Men på grunn av svekket økonomi hos skiforbundet forsvinner alt annet enn elitelandslagene.

– De burde holdt fast på rekruttlandslaget, men skiforbundet sier at Elon-lagene skal ta over for det. Det blir spennende å se hvordan det blir. Det er jo ikke like bra økonomisk å være på Elon-lag som på rekruttlandslaget, sier gullgrossisten fra junior-VM de siste årene til VG.

Sist sesong var det fem Elon-lag i Norge, fordelt på fem landsdeler. Det er et tilbud til de beste utenfor landslaget. Men Milla Grosberghaugen Andreassen har ikke bestemt seg for om dette er det beste for henne.

Det kan hende hun velger et privatlag. Hun har flere tilbud. Sist sesong kostet det opp mot 35.000 kroner å få være med på et Elon-lag.

– Det er kjipt at du må betale en sum for å være med. Men samtidig så er det bra at du får tettere oppfølging på Elon-laget med flere fellestreninger. Det får du ikke på rekruttlaget, påpeker Andreassen og legger til at hun forstår at forbundet må ta noen grep på grunn av svekket økonomi.

Bilde av Cathrine InstebøCathrine Instebø

Daglig leder langrenn, skiforbundet

Da det ble kjent at rekruttlandslaget legges ned i januar, hånet flere av løperne på laget landslagsledelsen.

Daglig leder i Norges Skiforbund langrenn, Cathrine Instebø, sa til VG i januar at nedleggelsen skyldes økte kostnader.

– Sist høst fikk vi beskjed om at Equinor går ut som sponsor. Da fikk vi en annen økonomisk virkelighet og ønsket en ny vurdering av hvordan vi bør organisere satsingen, sa Instebø.

VG spurte landslagssjef Per Elias Kalfoss om en kommentar om rekruttlandslaget fredag kveld, men han hadde ikke anledning til å svare før mandag.

Er det riktig av skiforbundet å legge ned junior- og rekruttlandslaget på grunn av svekket økonomi? aJa, det viktigste er å ha gode elitelandslag, å bruke nok penger der. bTja, vanskelig det der, kan nok ryke noen talenter for norske langrenn på grunn av den prioriteringen. cNei, det er krise med tanke på fremtiden at skiforbundet ikke klarer å skrape sammen en slant til junior- og rekruttlandslag! dHvem bryr seg? Er du god blir du god uansett.

Allerede som 17-åring vant Andreassen i bøtter og spann og var best i verden i sin aldersgruppe.

Hun er kanskje det aller største langrennstalentet på damesiden i Norge nå. Med tre gull i junior-VM i 2023 og tre nye VM-gull i år. Hun vinner i klassisk og friteknikk, og er god på distanse og sprint. Og ambisjonene er store.

I tre år har hun fått utvikle seg på juniorlandslaget. Hun tror det er kjedelig for dem som er på vei inn i juniorårene at det plutselig ikke er noe juniorlandslag.

– Jeg har stortrivdes på juniorlandslaget og er kjempetakknemlig for det. Jeg hadde syns det hadde vært kjipt om jeg hadde vært junior i ett år til, og så hadde juniorlandslaget blitt lagt ned, sier Andreassen.

 Camilla Vesteng/VGHJEMMEBANE: Milla Grosberghaugen Andreassen på Holtet ved Bekkelaget skole i Oslo, der hun har bodd frem til nå. Foto: Camilla Vesteng/VG

Hun er oppvokst på Bekkelaget i Oslo, noen kilometer unna sentrum og stortrives i hovedstaden. Nå har hun flyttet inn i egen leilighet på Grefsen, på den andre siden av byen. Da kommer hun enda nærmere marka og Olympiatoppen.

I VM i Trondheim tok de svenske damene alle seks VM-gullene. De norske kvinnelige medaljevinnerne er over 30 år, bortsett fra Kristine Stavås Skistad på 26 år, som tok sølv på sprinten. Det kan være på tide at noen unge norske utøvere tar steget opp.

Og Andreassen er klar, hun drømmer om OL i Italia neste år, og satser på Falun-VM i 2027.

19-åringen er veldig glad i å trene. Etter 2023-sesongen litt for glad i å trene. Hun gikk på en aldri så liten smell, så da har hun allerede den erfaringen i banken.

– Det ble veldig mye på sommeren. Det var noen varsellamper der. Jeg tror jeg hadde godt av den smellen, og ville heller få den da, enn om fem år når jeg skal være på topp. Det er helt jævlig der og da, å stå i den smellen, men nå er jeg litt takknemlig, som har lært å kjenne kroppen min, sier 19-åringen.

Hun er veldig tydelig på at laget hun velger må ha et godt smøreopplegg. Og valget må hun ta snart.

– Har du ikke bra ski, går du ikke fort. Og så vil jeg fortsette med Marthe Kristoffersen som trener uansett. Så blir det spennende å høre hva et nytt lag sier om det, men det skal nok gå veldig greit, sier Andreassen.

 Christoffer Andersen / NTBVERDENSCUP: Milla Grosberghaugen Andreassen fikk prøve seg i verdenscupen på 10 kilometeren i Holmenkollen i mars. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Det er ingen tvil om at hun mener et rekruttlandslag hadde vært det aller beste.

– Hadde det vært et rekruttlandslag så hadde det kanskje vært lettere å komme inn på elitelandslaget, som jeg har et mål om. På rekruttlandslaget var de beste fra hele landet samlet, på Elon-laget er det de beste fra regionen. Men det høres ut som om Skiforbundet har en god plan. Det blir spennende å se hvordan det blir, sier Andreassen.

Det er syv og en halv måned til debuten som seniorløper.

Read Entire Article