– Fargene, musikken, figurene, humoren. Det er bare veldig godt laget. Jeg forstår godt at Fantus har blitt så populær, sier Karina Breimo.
Hun er en av mange småbarnsforeldre som har blitt frelst av barneprogrammet Fantus Musikantus, som ble det mest sette programmet på NRK eller TV 2 i 2024.
Den kjønnsløse figuren Fantus kom i 2019, og er lillesøsken til den velkjente figuren Fantorangen.
Målgruppet er ettåringer, til tross for at helsedirektoratet fraråder bruk av skjerm til barn under to år.
– Det er fy-fy å si at man bruker TV som pause i hverdagen, men iblant er det realiteten, sier Breimo.
Utsolgt flere steder
Ved leketøysbutikken leika på kjøpesenteret Værstetorget i Fredrikstad forteller daglig leder Sara Husmo om en enorm interesse for bamsen av den lilla figuren.
– Vi er utsolgt, og det har vi vært en stund. Vi har nok beregnet litt feil på innkjøp, sier hun.
Bak disken har hun en lapp med numre hun skal ringe når Fantus-bamsen har kommet tilbake i butikken.
Fantus og Fantorangen finnes også i puslespillform på Lekia i Fredrikstad:
– Eksploderte på dag én
Daglig leder for leketøysprodusenten TSI, Einar Iversen, forteller at man må trekke fram de store merkevarene for å kunne sammenligne salgstall.
– Salget av Fantus eksploderte på dag én. Den var en innertier. Den traff foreldre og barn fenomenalt.Ole Brumm hadde samme effekt, sier Iversen, og legger til:
– Men det er jo Disney, med andre kommersielle krefter.
Rådgiver i NRK, Stine Temte, forklarer at sekundærinntekter tjent inn av bamsesalget, føres tilbake til programproduksjonen via NRK sitt datterselskap NRK Aktivum.
– Vi jobber etter strenge retningslinjer, både NRK Supers egne retningslinjer for merkevarer produsert for NRK Super, og etter NRKs etiske retningslinjer for forretningspartnere, sier Temte.
Ønsket et kvalitetstilbud
I 2024 ble serien Fantus Musikantus sett mer enn 1.498.000. Til sammenligning ble Mesternes mester sett av 1.184.000 seere.
Ifølge Karoline Evensen, prosjektsjef i NRK Super, er Minibarna fra 2020 det første programinnholdet fra NRK som er spesiallaget for de aller yngste.
– Det tror jeg har vært avgjørende for at Fantus har blitt så populær, sier Evensen.
Hun poengterer at ettåringer er en krevende aldersgruppe å lage tilpasset innhold til.
– Det kan være grunnen til at ikke mange prioriterer å gjøre dette.
Siril Heyerdahl, programredaktør i NRK Super, forklarer at de har tatt grundige vurderinger på hvorfor de lager TV rettet mot de aller yngste.
– Vi vil at foreldrene skal ha et kvalitetstilbud til barna sine, når skjerm først velges. Vi utviklet da vårt konsept Fantus musikantus nettopp for å stimulerer til bevegelse. Musikalsk lek og herming etter ekte barn er grunnelementer.
Lærer masse
Småbarnsmor Karina Breimo trekker frem programseriene «Fantus og Maskinene» og «Fantus og Verktøyene» som spesielt givende for familien å se på.
– Det virker som barna lærer noe, og vi voksne koser oss vi også. Det er humor for både oss og barna, forteller hun.
Breimo forteller at selv om barna får se på TV, må de fortsatt vente med mobil og Ipad.
– Det er ikke sånn at vi setter barna foran Fantus på TV-en og bare går. Vi ser jo an responsen. Dessuten lærer de jo melodier og lyder. Barna elsker det, sier Breimo.
Publisert 24.01.2025, kl. 11.52