Skien kommune lar handelen holde på, til tross for at Helsedirektoratet mener tobakkssalget er ulovlig.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Skien kommune fortsetter å la handelen selge tobakk fra butikker med selvbetjening, selv om Helsedirektoratet anser dette som ulovlig.
- Jurist Mats André Heivand mener direktoratet tolker loven for snevert og avventer svar fra Helsedepartementet.
- Virke ber om at handelen får holde på som nå inntil en utredning er gjennomført.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg synes brevet var veldig lite informativt og er usikker på om Helsedirektoratet har gjort en god vurdering, sier Mats André Heivand.
Han er jurist og fagleder for bevillingsmyndigheten i Skien. Altså den delen av kommunen som har ansvar for å gi tillatelser og følge opp salg av alkohol og tobakk.
Brevet han viser til ble sendt ut fra Helsedirektoratet tidligere i år. Det gikk til handelsstanden samt kommunene og handlet om forbud mot salg av tobakk fra selvbetjente automater.
Som følge av den teknologiske utviklingen, der flere butikker nå benytter enten selvbetjente kasser eller fjernbetjente butikker, har direktoratet sett et behov for å minne om reglene.
De sier at det er forbudt å selge tobakksvarer og -surrogater (som e-sigaretter) fra selvbetjente automater.
– Det virker som Helsedirektoratet har tatt litt lett på denne problemstillingen. At de legger seg på en snever og bokstavelig forståelse av loven. Jeg lurer på om de har misforstått litt, sier Heivand.
Les på E24+
Sjur og Martin løper fra de fleste: Dette er hemmeligheten
Lar handelen fortsette
På bakgrunn av dette har Heivand sendt et brev til Helsedepartementet.
Der gjør han et poeng ut av at direktoratet ikke synes å gjøre noen forskjell på ubetjent og fjernbetjent butikk. Eksempelvis har Snarkjøp Gruppen teknologi som gjør det mulig for en kjøpmann å ha kontroll over det som skjer i butikken gjennom en app på mobilen.
«Det avgjørende må være i hvilken grad operatøren har mulighet til å stanse salget dersom det er mistanke om at kunden ikke fyller kriteriene», skriver han.
Heivand har ikke fått noe svar ennå. Butikkene som allerede har fått kommunens tillatelse til salg av tobakk gjennom automat, vil få fortsette som før, forteller han til E24.
– Jeg avventer svar fra departementet.
Les på E24+
Kvinners sykefravær koster titalls milliarder: – Vi var nødt til å gjøre noe
Står på sitt
Også Virke har sendt brev til helseminister Jan Christian Vestre (Ap).
Det skjer etter at bransjedirektør Bendik Solum Whist først forsøkte å overbevise Helsedirektoratet om at de har tolket loven for strengt.
Han argumenterte for at det er tydelig at intensjonen bak loven var å ramme salg av tobakksprodukter uten effektiv alderskontroll. Dette var i 2009, lenge før dagens teknologi med biometri og andre former for identifikasjon.
Bendik Solum Whist
Bransjedirektør dagligvare i Virke.
Helsedirektoratet avviste innvendingene og svarte ham at de opprettholder sitt syn. Én av grunnene handler om risiko for langing.
«Vi mener at det trolig vil kunne oppleves som lettere å kjøpe tobakksvarer på vegne av mindreårige i butikker uten betjening», skriver avdelingsdirektør Erlend Bø i svaret.
Les på E24+
Dette er den norske forsvarsindustrien
Vil utrede
Da E24 omtalte saken i mars slo Helsedepartementet fast at digital alderskontroll kan gi minst like god sikkerhet som manuell kontroll.
Utfordringen for departementet er hvordan man skal føre tilsyn med slike løsninger. Dette vil de utrede.
Nå håper Virke at regjeringen i det minste vil bekrefte at handelen får fortsette som før, inntil en utredning er gjennomført.
Helse- og omsorgsdepartementet har ikke besvart E24s henvendelse innen artikkelen ble publisert.