Sjeføkonom mener rentemarkedet er «på vippen» om januarkutt fra Norges Bank.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Handelsbankens sjeføkonom mener en styrket krone kan fremskynde et rentekutt fra Norges Bank til januar.
- Kronekursen nærmer seg sentralbankens prognoser, hvilket øker sannsynligheten for tidligere rentekutt, mener sjeføkonomen.
- Nordea venter imidlertid kun få rentekutt neste år.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Kronekursens stadige svekkelse har vært en viktig årsak til at Norges Banks første rentekutt har latt vente på seg.
Men etter at kronen har styrket seg litt den siste tiden er kursen nær Norges Banks prognose, ifølge sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
Det aktualiserer muligheten for at Norges Bank kan sette ned styringsrenten i januar, mener han. Flere økonomer har tidligere trukket frem risikoen for det motsatte, altså at rentekuttet utsettes.
– På vippen
Hov skriver i en morgenrapport at «rentemarkedet er på vippen om et første kutt «allerede» i januar».
Han understreker at Norges Banks rentebanerentebaneRentebanen er Norges Banks prognose for utviklingen i renten fremover. også har vist en «relativt høy sannsynlighet» for et januarkutt.
– Det er litt mer aktuelt å peke på i en situasjon hvor kronekursen har styrket seg igjen, og nå har kommet veldig nær Norges Banks prognoser, sier han til E24.
I desember kommer Norges Bank med en ny rentebane i forbindelse med rentebeslutningen.
Sentralbankens egen prognose har vært at mars er det mest sannsynlige tidspunktet for rentekutt. Det er også fortsatt Handelsbankens prognose.
Les også
Seniorstrateg: Rentekutt først i løpet av sommeren
Hov minner om at både krone og markedets forventninger svinger mye. I høst steg renteforventningene først mye før de har dempet seg igjen i det siste, påpeker han.
– Det er volatile størrelservolatile størrelserSvinger mye, men der vi står nå er kronekursen ganske nær Norges Banks prognoser. Da er det nærliggende å peke på januar-muligheten, som tross alt ligger med såpass høy sannsynlighet i rentebanen fra før. Og når vi har fått prisveksten såpass ned også.
– Det har lenge vært den vanskelige komponenten for Norges Bank, at kronen gjentatte ganger har blitt svakere enn de har sett for seg, sier Hov.
Ifølge sjeføkonomen priser rentemarkedet rundt 50 prosent sannsynlighetpriser rentemarkedet rundt 50 prosent sannsynlighetMarkedspriser i det profesjonelle rentemarkedet kan si noe om forventninger til fremtidig renteutvikling. for rentekutt i januar, noe det har gjort siden forrige ukes inflasjonstall.
Tror på få rentekutt
– Jeg synes det peker mot rentekutt i mars. Men det er en mulighet for januar også, det er ikke helt umulig, sier rentestrateg Lars Mouland i Nordea.
Han tror Norges Bank vil ønske å holde tidspunktet for rentekutt åpent etter rentemøtet i desember.
Rentestrateg i Nordea
Lars Mouland
Nordea venter kun to rentekutt neste år, som er færre enn mange andre anslag.
– Vi tror ikke det vil bli så mange kutt neste år. For jeg tror vi vil se effekten ganske fort på konsum og i boligmarkedet, sier Mouland.
– Det vil kanskje gjøre at Norges Bank holder igjen med resten av kuttene sine, sier han.
Prisveksten har bremset
Mens Sverige, USA, euroområdet og Storbritannia er godt i gang med å sette ned renten har Norges Bank valgt å vente.
Svak krone har vært trukket frem som en viktig årsak. Det er på grunn av effekten den har på prisveksten gjennom høye lønnsoppgjør og at varer kjøpt i utlandet blir dyrere.
Høy lønnsvekst kan føre til høyere prisvekst hvis bedriftene kan velte høyere kostnader over på kundene.
Les også
Storbank ut mot Norges Bank-analyse: – Stor prognosefeil
Men den faktiske utviklingen i prisveksten har vært lavere enn Norges Banks antagelser i tolv måneder på rad, påpekte nylig storbanken J.P. Morgan.
Ifølge Hov er nå den norske kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenKjerneinflasjonen er prisveksten justert for avgiftsendringer og uten energivarer. Kjerneinflasjonen er det Norges Bank er meste opptatt av når de setter styringsrenten. ganske lik som gjennomsnittet av USA, Sverige, Storbritannia og euroområdet.
– Men vi har ikke sett den fulle effekten på pris- og lønnsdannelsen av kronesvekkelsen vi har bak oss. Derfor er det stadig et tema.
– Men når kronekursen begynner å bevege seg mer i tråd med Norges Banks prognoser, så dempes risikoen for at det skal være en faktor som sørger for særnorsk forlenget periode med for høy kjerneinflasjon, sier Hov.