Schala & Partners-fullmektigen skal ha skjult at boligkjøperen var en nær venn og forretningspartner. Brudd på god meglerskikk, mener ekspert.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Tirsdag fortalte E24 om Ida-Marie Heggelund og samboeren, som i fjor solgte boligen sin i Lørenskog med tap – to millioner kroner under prisantydning. Den avskiltede megleren som sto for salget, Jannik Holm i Schala & Partners, skal ifølge Heggelund ikke ha fortalt at kjøperen var en venn og forretningspartner av ham.
Paret sier de først ble klar over relasjonen da de fant Facebook-innlegg som viste Holm og kjøperen på ferietur sammen. Hverken Holm selv eller hans tidligere sjef Terje Rindal i Schala & Partners har besvart noen av E24s spørsmål om denne saken.
Hvis Holm ikke informerte paret om sin relasjon med kjøperen, er dette et brudd på god meglerskikk, mener Terje Bergem, advokat og ekspert på eiendomsmegling.
– Hadde opplysningsplikt
Bergem viser til at eiendomsmeglingsloven sier at en megler ikke skal opptre på noen måte som er egnet til å svekke tilliten til vedkommendes integritet og uavhengighet.
– Slik jeg kjenner saken, omhandler denne en relasjon megler klart har opplysningsplikt om, sier han.
– Det at vi i det hele tatt snakker sammen, illustrerer jo nettopp det poenget. Når man ikke har fått informasjonen i forkant av salget, blir man, om ikke før, skeptisk når man får kunnskap om relasjonen etterpå, legger han til.
Bergem underviser på meglerstudiet på BI og var Norges Eiendomsmeglingsforbunds representant i Eiendomsmeglingsutvalget, som i 2021 leverte sin evaluering om eiendomsmeglingsloven til daværende finansmininster Jan Tore Sanner (H).
Jannik Holm har ikke besvart E24s henvendelser om saken.
Terje Bergem
Advokat og høyskolelektor på BI
Eiendomsmeglingsloven gir ikke meglere noe absolutt forbud mot å megle til eller for venner eller forretningspartnere. Forbudet begrenser seg til ektefelle eller samboer, samt egne eller partnerens mindreårige barn.
Men det såkalte egenhandelsforbudet egenhandelsforbudet regler i eiendomsmeglingsloven om hvem du kan megle til , og hvem du kan megle forbestemmer at meglere har opplysningsplikt der megleren har «en annen nær relasjon» til en av partene.
– Utfordrende
Terje Rindal, eiendomsmegler og daglig leder i Schala & Partners avdeling Nord, skriver i en e-post til E24 at han «absolutt deler Bergems syn på hvordan eiendomsmegling skal utføres».
– Som eiendomsmegler og eiendomsmeglerfullmektig opererer man under en høy grad av selvstendighet, som også innebærer et betydelig ansvar for å opptre i henhold til gjeldende lover, regler og etiske standarder, skriver Rindal.
– Som arbeidsgiver erkjenner vi at det kan være utfordrende å avdekke eventuelle tilfeller av usannheter gitt i dialog mellom kunden og den enkelte ansatte som beskrevet i denne saken, skriver han videre.
E24 har spurt Rindal hvilket ansvar han selv mener at han har, i kraft av rollen som daglig leder og Holms daværende sjef. Det har han ikke svart på.
DNB: Har klare venne-regler
Ifølge Terje Bergem har en del meglerforetak strengere rutiner, slik at kretsen for hvem man ikke kan megle for eller til, er definert større enn lovens krav. Dette skal sørge for at det ikke kan reises tvil om uavhengigheten.
Norges største eiendomsmeglingsforetak, DNB Eiendom, sier til E24 at de har klare rutiner for hva deres meglere skal gjøre i tilsvarende situasjoner.
– Vårt utgangspunkt er lovens bestemmelser, det vil si at ansatte og deres nærmeste nærstående, ikke kan kjøpe eller selge gjennom foretaket, skriver kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB i en e-post.
– Når det gjelder venner eller bekjente, så har megler en opplysningsplikt dersom man har personlig eller økonomisk interesse i handelen, skriver Dalsbø videre.
– Dette blir en konkret vurdering som må gjøres av megler og selskapet i hvert enkelt tilfelle, skriver Dalsbø.
Les også
Megler tatt for egenhandel: – En ærlig feil
Avskiltet som megler
Jannik Holm har tidligere havnet i Finanstilsynets søkelys for brudd på det nevnte egenhandelsforbudet.
I 2011 tok Finanstilsynet fra Jannik Holm meglerbrevet. Ifølge tilsynet opptrådte Holm som megler i salget av sin kones leilighet, uten at kjøper fikk vite om deres relasjon. Holm klaget på vedtaket, men vant ikke frem.
Siden da har Holm måttet kalle seg eiendomsmeglerfullmektig.
Han har forsøkt å få tilbake godkjenningen to ganger, i 2013 og 2018. Begge gangene sa Finanstilsynet nei.
Omfattende tilsyn
I slutten av oktober, etter å ha blitt stilt en rekke spørsmål om det omtalte boligsalget, skrev Terje Rindal i en e-post til E24 at Jannik Holm ikke lenger er ansatt i meglerfirmaet. Fire dager tidligere sto Holm som kontaktperson i en fersk boligannonse fra Schala & Partners.
«Vi vil ikke besvare henvendelser relatert til hans tidligere arbeidsforhold», skrev Rindal i e-posten.
Heller ikke Holm har svart på E24s spørsmål om hvorfor han ikke lenger jobber i Schala & Partners.
Finanstilsynet åpnet i august et omfattende tilsyn mot Schala & Partners avdeling Nord. Dette skjedde etter at E24 omtalte selskapets samarbeid med eiendomsselskapet Eplehagen Eiendom.
Flere tomteeiere i Oslo-området hadde solgt eiendom til selskapet, uten å få betalt.