De store meglerkjedene vil ikke utelukke at også de har skrevet taushetsavtaler med kundene sine. Flere mener slike avtaler kan være nyttige.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
E24 har spurt toppene i flere av landets største meglerforetak om hvorvidt de benytter seg av taushetsavtaler med kundene.
Ingen av dem utelukker at det har skjedd. Men det er heller ingen som kjenner til at slike avtaler har blitt inngått.
Norges største meglerforetak DNB Eiendom sier de ikke har full oversikt over hvorvidt hysjavtaler benyttes i enkelte tilfeller.
– Det er ikke vanlig at vi inngår taushetsavtaler om oppdrag i DNB Eiendom. Det kan være enkelttilfeller der partene ønsker en slik avtale, og det vil i tilfelle bli vurdert lokalt fra sak til sak, men jeg er ikke kjent med denne type avtaler, og det er ikke utbredt, skriver kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, i en e-post til E24.
Inngikk hysjavtaler med kunder
E24 har dokumentert hvordan meglerkontoret Schala & Partners ved to anledninger har tegnet hysjavtaler med kunder.
I begge tilfellene var kundene misfornøyd med jobben en eiendomsmeglerfullmektig i meglerkjeden hadde gjort for dem.
- Tirsdag 12. november fortalte E24 om Ida-Marie Heggelund og samboeren, som solgte boligen sin i Lørenskog to millioner kroner under prisantydning i 2023. Eiendomsmeglerfullmektigen fortalte ikke paret at kjøperen var en venn og forretningspartner av ham.
- Torsdag 14. november fortalte et eldre ektepar om hvordan eiendommen deres ble solgt for to millioner kroner mindre enn Schala & Partners ifølge ekteparet fortalte at en kjøper var klar til å betale. Meglerkontoret tok også et honorar de senere innrømte at var for høyt, og betalte tilbake 250.000 kroner.
- Fredag 15. november skrev E24 at i begge sakene hadde meglerkontoret inngått taushetsavtaler med kundene sine, som også innebar at kundene sa fra seg alle klagemuligheter.
E24 har spurt advokat i forsikringsselskapet Help, Ole Grønvold Eriksen, om hva han tenker om taushetsavtaler mellom meglere og kunder. Han sier det skal mye til for at en forbruker kan si ifra seg retten til å klage.
– På generelt grunnlag kan avtaler som fratar forbrukere klagemuligheter, virke mot sin hensikt. I Norge er det et strengt forbrukervern, som skal beskytte forbrukere mot å inngå avtaler på dårligere vilkår enn de har etter norsk lov. Dette kan også omfatte klagemuligheter, sier han.
Schala og partners har tatt selvkritikk for måten de har håndtert sakene på. Les deres tilsvar nederst i saken.
Vanskelig å ha oversikt
E24 har spurt følgende meglerforetak om de noen gang har inngått taushetsavtaler med kunder, og hva de mener om slike avtaler mellom meglere og kunder:
- DNB Eiendom
- Privatmegleren
- Nordvik
- Aktiv
- Krogsveen
- Boa Eiendom
- Eie Eiendom
Alle bortsett fra Boa og Eie har besvart henvendelsene.
Ingen av dem som svarer for foretakene, kjenner til at det er blitt inngått taushetsavtaler. Samtidig understreker de at det er vanskelig å ha full oversikt.
De fleste meglerforetak er franchisekjeder, der franchisegiver eier forretningsmodellen, og franchisetager driver sitt eget firma og utøver forretningsmodellen.
Ikke urimelig med forlik
Selv om hun ikke kjenner til at det har skjedd hos dem, mener administrerende direktør i Privatmegleren Grethe Meier at slike avtaler kan benyttes i enkelte tilfeller.
– Vårt råd er at alle tvister bør løses så raskt som mulig og på riktig grunnlag, sier hun.
Meier understreker at de ikke er imot at partene inngår et forlik forlik En avtale man inngår for å avslutte en pågående konflikt. I et forlik kan man for eksempel bli enige om en økonomisk kompensasjon mot at en tvist legges død. for å løse en pågående konflikt. Om det skjer, mener hun det ikke nødvendigvis er unaturlig å inkludere en taushetsklausul.
Grethe Meier
Administrerende direktør, Privatmegleren
– Dersom det inngås et forlik, er det likevel ikke noe prinsipielt imot at partene inngår en avtale om at man ikke skal uttale seg offentlig. Et forlik er en avtale om å legge en uenighet bak seg, og da er det ikke urimelig at man ikke skal snakke om det offentlig. På den måten får man et endelig punktum for saken, sier hun.
– Må være helt ok
Administrerende direktør i Krogsveen, Stian Kløfta, sier de har taushetsplikt overfor sine kunder, og at de derfor ikke kan uttale seg uten kundenes samtykke.
Han sier likevel at han ikke kjenner til noen slike avtaler, og han er enig med Meier i at det i enkelte tilfeller kan være gode grunner for å inngå en taushetsavtale.
Stian Kløfta
Administrerende direktør, Krogsveen
– Hvis noen av særdeles skjerpende omstendigheter skal beskyttes, så mener jeg det må være helt ok, skriver han.
Administrerende direktør Karsten Onsrud i Aktiv åpner også for at de kan ha inngått taushetsavtaler med kunder, men understreker at det er frivillig om man vil inngå en slik avtale.
Kartsten Onsrud
Administrerende direktør, Aktiv
– Dersom en utbetaling til kunde er betinget av en taushet, kan kunden velge å ikke inngå en slik avtale, sier han.
Administrerende direktør i Nordvik, Martin Kiligitto, sier at franchisemodellen gjør at de ikke har full oversikt over salg som er gjort under Nordviks paraply.
Martin Kiligitto
Administrerende direktør, Nordvik
– Når det er sagt, så er dette en praksis jeg ikke er kjent med, så jeg antar at dette ikke er vanlig i bransjen, sier han.
Legger seg flate
Meglerkjeden Schala & Partners har tatt selvkritikk for måten de har behandlet kundene på i sakene E24 har omtalt:
– Omfanget av sakene E24 har gjort oss oppmerksomme på, har vært krevende å forholde seg til, skriver administrerende direktør i meglerkjeden, Eskil Næss Hagen.
– De peker på en håndtering av kunder vi ikke kan akseptere, og som bryter med alle verdier vi som selskap har i møte med mennesker som ser oss som akkurat det vi er – de som kan boligkjøp og -salg best. De skal kunne stole på at vi er 100 prosent etterrettelige i vårt arbeid, og brudd med våre verdier skal ha konsekvenser.