Styreleder Knut Brundtland i ABG mener finansbransjen kan bli en kilde til enda større inntekter for staten, dersom det tilrettelegges for det.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Styreleder Knut Brundtland i ABG mener finansbransjen kan bli en større inntektskilde for staten hvis det tilrettelegges for det.
- Norske særregler tvinger fond og nisjebanker til å flagge ut, noe som kan føre til tap av kapital, kompetanse og konkurranseevne.
- Finansbransjen ønsker samme rammevilkår som utenlandske konkurrenter, men opplever at norske behov ikke alltid blir hørt.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det burde være en stående politisk ordre til byråkratene at de alltid særskilt begrunner ethvert forslag som avviker negativt for norske aktører fra det som gjelder for våre internasjonale konkurrenter, sier Brundtland til E24.
Som E24 har omtalt flagger fond og nisjebanker ut på grunn av norske særregler, og finansbransjen frykter tap av kapital, kompetanse og konkurranseevne.
– Må anerkjennes
I en nylig kronikk i E24 påpeker Schjødt-advokat Jon Kristian Sjåtil finansnæringens fravær i diskusjonen om hva det skal satses på i fremtidens norske næringsliv.
Han spør blant annet hvorfor det ikke lages industri rundt Oljefondet.
– Det må anerkjennes at finans og tilliggende industrier er nyttige og verdiskapende for samfunnet, og ikke noe komplisert og mystisk for en skjermet gruppe, sier Sjåtil.
Han støttes av Brundtland.
Les også
Vil ha industriell base rundt Oljefondet: – Større del av forvaltningen bør skje i Norge
– Svikter
ABG-styrelederen opplever at finansbransjen ikke har ønsket noen spesielle fordeler fra myndighetenes side, bare samme rammevilkår som utenlandske konkurrenter.
– Dette svikter fra tid til annen, når myndighetene lager særnorske reguleringer. Jeg tenker da særlig på tekniske regler rundt regnskap, egenkapitalkrav, eierbegrensninger og så videre, sier Brundtland, og fortsetter:
– I en del tilfeller opplever finansnæringen at det ikke er våre behov som konkurranseutsatte bedrifter som blir hørt, men at man vektlegger andre hensyn tyngre.
– Like regler
Han støttes av informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge, som representerer bankene og finansforetakene her til lands, under NHO-paraplyen.
– Mantraet vårt er at det skal være like konkurranseregler for alle aktørene innenfor det indre markedet i EU/EØS. Med like regler, vil det ikke være behov for å flytte ut og man gis en mulighet til å konkurrere på utsiden av Norge, sier han til E24.
– Lønnsom næring
Brundtland finner det påfallende i en tid der man i fellesskap leter etter fremtidens næringer, ikke tilrettelegger for å videreutvikle de næringene som allerede går bra.
Da er det avgjørende ikke å ha mindre attraktive regler enn de som gjelder over grensen, mener meglertoppen.
– Vi er en lønnsom næring med produktivitetsvekst over tid, og vi betaler totalt sett betydelig skatt, sier Brundtland.
Les også
Toppadvokat slår alarm om Norges fremtid: – Vår nye olje er kapital
– Gjør det vanskelig
Staavi i Finans Norge mener også at noe av problemet er at politikere og myndigheter ser på finansnæringen utelukkende som risiko.
Næringen er også kompleks, og det er en del holdninger til den i det politiske landskapet som er vanskelig å justere, mener han.
– Næringen har for eksempel ikke et næringsdepartement som er advokat for næringen der nettopp tilrettelegging for eksport naturlig hører hjemme. I stedet har vi på mange områder vektlagt risiko fremfor konkurransesituasjonen i markedet, som gjør det vanskelig å vokse ut over Norges grenser, sier Staavi.
Les også
Oljefondet passerer 20.000 mrd. kroner
Burde velges
Brundtland peker også på at det i sin tid var lovsatt plikt til å ha en andel norske varer og tjenester i feltutbygginger.
Det i tur, bidro til å bygge norsk oljeindustri til en ledende aktør på verdensbasis.
På grunn av internasjonale forpliktelser er det komplisert å etablere tilsvarende regler for finansbransjen, ifølge meglertoppen.
Men i det minste burde norske leverandører kunne velges hver gang man er konkurransedyktige, mener han.
– Velger man norske tjenesteytere, blir det mer skatteinntekter til Norge, og en økt sannsynlighet for at finansnæringen i Norge kan fortsette å utvikle seg som en lønnsom og attraktiv arbeidsgiver for kompetente medarbeidere i en uoverskuelig fremtid, sier Brundtland.
Les også
Nicolai Tangen vil ha ny periode som oljefondssjef
Prøver å tydeliggjøre
Staavi påpeker at finansnæringen har vært til stede i debatten om potensialet til næringen som en vekstnæring, og særlig innen kapitalforvaltning.
Finans Norge har også i samarbeid med sine medlemsbedrifter, Oljefondet og Norges Handelshøyskole utviklet et kursopplegg i kapitalforvaltning.
– Vi har også nylig levert en rapport om kapitaltilgang og finansnæringens virkemåte for å skaffe næringslivet kapital for vekst og verdiskapning. Dette er et forsøk på å tydeliggjøre næringens bidrag og forklare de komplekse sammenhengene som finnes mellom ledig kapital og gode ideer, sier informasjonsdirektøren.
Les også
Aker varsler kutt i prestisjesatsing
Les også
Finanstilsynet: – Få tegn til alvorlige gjeldsbetjeningsproblemer
Les også
Finanstopp om norsk utflagging: – Det er faktisk oppsiktsvekkende
Les også