Meglertopp: Avskiltede meglere bør få yrkesforbud

6 days ago 11


I dag er det fritt frem for avskiltede meglere å jobbe med boligsalg. Nå ber meglertopp Carl O. Geving finansministeren om å stoppe dem.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglingsforbund mener loven må endres f Foto: Adrian Nielsen/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Et sted må grensen gå, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglingsforbund (NEF).

Interesseorganisasjonen vil endre loven, slik at det blir forbudt å jobbe som eiendomsmeglerfullmektig for personer som har gjort seg skyldig i så grove lovbrudd at de har mistet eiendomsmeglerbrevet.

– Når Finanstilsynet en sjelden gang tilbakekaller eiendomsmeglerbrev, er vedkommende vurdert som uegnet til å drive med eiendomsmegling. Når Finanstilsynets avgjørelse blir stående, er det etter vårt syn svært uheldig at vedkommende i praksis kan fortsette med de samme oppgavene som før, sier Geving til E24.

Har fratatt 18 tillatelser

I dag har Finanstilsynet ansvaret med å kontrolle meglerbranasjen i Norge. Alle eiendomsmeglere må ha tillatelse fra Finanstilsynet – det såkalte meglerbrevet. Tilsynet kan ved grove regelbrudd frata en eiendomsmegler godkjenningen til å være megler.

Siden 2011 har 18 eiendomsmeglere blitt fratatt tillatelsen, viser en oversikt fra Finanstilsynet.

Personer som får fratatt tillatelsen til å arbeide som eiendomsmegler, kan likevel fortsette å jobbe med eiendomssalg under tittelen eiendomsmeglerfullmektig.

Dette vil Eiendomsmeglingsforbundet ha slutt på.

Fortsatte i 14 år etter grove lovbrudd

Utspillet kommer etter at E24 i to artikler har vist hvordan kunder av Schala & Partners har havnet i konflikt med meglerkontoret. I begge sakene ble eiendommene solgt flere millioner kroner under prisen kundene ble fortalt at de kunne få:

Det var en avskiltet eiendomsmegler som sto for salgene.

I 2011 tok Finanstilsynet fra ham meglerbrevet, etter grove brudd på eiendomsmeglerloven. Ifølge tilsynet opptrådte han som megler i salget av sin kones leilighet, uten at kjøper fikk vite om deres relasjon. Den avskiltede megleren klaget på vedtaket, men vant ikke frem.

Siden da har han måttet kalle seg eiendomsmeglerfullmektig.

Han har forsøkt å få tilbake godkjenningen to ganger, i 2013 og 2018. Begge gangene sa Finanstilsynet nei. Likevel har han jobbet med eiendomssalg i alle årene siden.

– Kan ikke vente å fortsette

Geving mener eiendomsmeglingsloven må endres, slik at personer som fratas eiendomsmeglingsbrevet får yrkesforbud.

– Kjøp og salg av bolig er livets viktigste handel for de aller fleste nordmenn, og at forbrukerne derfor må kunne stole på eiendomsmeglerens kompetanse og egnethet, sier han.

Geving viser til at det i dag stilles krav om tre års bachelorutdanning, to år i opplæringsstilling som fullmektig og god vandel for å kunne få tillatelse til å drive med eiendomsmegling.

– Da er det et stort paradoks at loven åpner for å fortsette og i realiteten gjøre samme jobben som før, selv om man har gjort seg skyldig i så alvorlige lovbrudd at myndighetene har mistet tilliten til vedkommende. Hvordan skal forbrukere da kunne ha tillit til at vedkommende gjør en god jobb og ikke begår nye lovbrudd? spør Geving retorisk.

– Vi er opptatt av at dette hullet i loven tettes, for å sikre at forbrukerne får tjenester av god kvalitet og for at forbrukere skal kunne ha tillit til at alle som driver med eiendomsmegling tilfredsstiller krav til kompetanse, erfaring og egnethet, sier han videre.

– Noen vil kanskje innvende at et yrkesforbud er for strengt?

– Yrkesforbud er inngripende, men står i forhold til ansvar. Den som har begått så grove brudd at meglertillatelsen ryker, kan ikke forvente å få fortsette i yrket under en annen tittel, svarer Geving.

Read Entire Article