Ida-Marie Heggelund og samboeren takket til slutt ja til et skambud og solgte boligen med tap. Så oppdaget hun meglerens sykkelferier i Syden med kjøperen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi følte det var en dårlig deal vi måtte ta, sier Ida-Marie Heggelund.
Det har gått ett år siden hun og samboeren sto i en bitter strid med meglerfirmaet Schala & Partners.
Salgslederen ved Lørenskog-kontoret, Jannik Holm, solgte boligen deres to millioner under sin egen prisantydning. I ettertid oppdaget paret at kjøperen var en venn av Holm, og at Holm mange år tidligere var fratatt retten til å være eiendomsmegler.
Da E24 først tok kontakt med Heggelund, kviet hun seg for å være med i en artikkel om boligsalget. Nå forteller hun i håp om at andre skal slippe å oppleve det samme som henne.
E24 har stilt Jannik Holm flere spørsmål om salget av Heggelunds bolig. Han har ikke besvart disse, og har vist til daglig leder hos Schala & Partners i Lørenskog, Terje Rindal. Heller ikke Rindal har svart på E24s spørsmål om salget. Han viser til at de ikke kommenterer «interne forhold».
– Måtte ta visninger selv
I slutten av 2022 skulle Ida-Marie Heggelund og samboeren selge boligen sin i Lørenskog.
Hun forteller at to meglere ga dem en prisantydning på 6,8 millioner kroner, men at det var én som mente de kunne få mer: Jannik Holm fra Schala & Partners.
Han overbeviste dem om at de kunne få 7,5 millioner kroner, og samboerparet inngikk en oppdragsavtale med meglerfirmaet.
– I ettertid fremstår det åpenbart at Holm satt prisen høyt utelukkende for å få oppdraget, sier Heggelund til E24.
Et halvt år senere var boligen fortsatt ikke solgt, og prisen var kuttet til 6,5 millioner kroner. Samtidig hadde de kjøpt et nytt hus og betalte på en kostbar mellomfinansiering.
– Folk begynner jo å lure på hva som er galt med boligen når den har ligget så lenge ute, og blitt satt ned så mye i pris, sier Heggelund.
Hun forteller at Holm var vanskelig å få kontakt med og mye bortreist.
– Flere ganger måtte vi ta visningene selv, sier hun.
Da avtalen med Holm gikk ut, bestemte de seg for å bytte megler.
Men tre dager etter ringte Holm. Omsider hadde han gode nyheter. En mulig kjøper var klar til å komme med bud.
Skitur, sykkel og golf
Heggelund sier at de var overrasket da Holm helt ut av det blå kom med en mulig kjøper, rett etter at oppdraget hans var avsluttet.
Paret hadde sagt at de ikke ville akseptere et bud på under seks millioner kroner - 100.000 kroner mer enn de kjøpte boligen for i 2019. Likevel presenterte Holm dem nå for et bud på 5,5 millioner kroner. Ifølge Heggelund anbefalte han dem sterkt å godta budet.
To ganger skal Heggelund ha spurt Holm om han kjente til budgiverne fra før. Det skal han ha avvist.
– Han sa at han trodde det var et par på vår alder med et lite barn, sier Heggelund.
Bilder i sosiale medier viser at Holm og budgiver har kjent hverandre i en årrekke. De har spilt golf og vært på sykkeltur sammen i Spania, og vært på skiturer med familien i Trysil. Holm og budgiveren eide et selskap sammen frem til 2023. Mannen eide også tidligere en bolig sammen med Holms søster.
Mannen sier til E24 at han ikke har noen kommentar til saken.
Enda et priskutt
Heggelund og samboeren avslo budet på 5,5 millioner kroner. Da kom et nytt bud fra samme budgiver på 200.000 kroner mer. Men de hadde et forbehold:
Heggelund og samboeren måtte søke Lørenskog kommune om en bruksendring i kjelleren, slik at boligen kunne få flere godkjente rom. Holm skal ha fortalt dem at det var en enkel prosess - en ren formalitet - og de godtok budet.
Men søknadsprosessen tok tid, og de kom ikke i mål med bruksendringen før kjøperne skulle overta boligen. Kjøperne tilbød seg da å ta over søknadsprosessen, mot en prisreduksjon på 180.000 kroner.
Det gikk Heggelund og samboeren med på.
Boligen de fire år tidligere kjøpte for 5,9 millioner kroner, hadde de nå solgt for 5,52 millioner. I løpet av samme periode steg boligprisene i Lørenskog med over 10 prosent, ifølge Eiendom Norge.
E24 har spurt Holm om hvordan hans venn endte opp med å kjøpe boligen, og hvorfor han ikke fortalte Heggelund og samboeren at han kjente kjøperen fra før. Holm har ikke svart på spørsmålene.
Avskiltet megler
Da de valgte å gi Holm oppdraget med å selge boligen, trodde Heggelund og samboeren at han var eiendomsmegler. Det har han ikke vært siden 2011.
Det er strenge krav til hvem som kan kalle seg eiendomsmegler. Du må blant annet ha godkjenning fra Finanstilsynet, som må vurdere at du er «egnet» til jobben.
Dette skal sikre at eiendomsmeglere er en profesjonell part som ivaretar både kjøper og selger i en handel.
I 2011 tok Finanstilsynet fra Holm meglerbrevet. Ifølge tilsynet opptrådte Holm som megler i salget av sin kones leilighet, uten at kjøper fikk vite om deres relasjon. Holm klaget på vedtaket, men vant ikke frem.
Siden da har Holm måttet kalle seg eiendomsmeglerfullmektig.
Han har forsøkt å få tilbake godkjenningen to ganger, i 2013 og 2018. Begge gangene sa Finanstilsynet nei.
Som fullmektig er Holm avhengig av at en «ansvarlig megler» kontrollerer arbeidet hans. I salget av Lørenskog-boligen til Heggelund og samboeren var Stian Storlien ansvarlig megler fra Schala & Partners.
Heggelund sier de aldri har møtt eller snakket med Storlien. E24 har spurt Storlien om hvilken rolle han hadde i eiendomssalget.
«Terje Rindal skal svare på alle spørsmål», skriver Storlien i en tekstmelding.
Ville ha tilbake penger
Etter salget tok Heggelund kontakt med Holms sjef, Terje Rindal i Schala & Partners på Lørenskog. Hun kritiserte meglerkontoret for det hun kalte en «ekstremt lite profesjonell» salgsprosess med «elendig oppfølging» og dårlig kommunikasjon.
«Som om ikke dette er nok, har jeg nå bragt på det rene at Jannik har hatt en privat relasjon til kjøper. Relasjonen har eksistert i mange år, og inkluderer felles feriereiser», skrev hun i en e-post til Rindal.
I en annen e-post skrev Heggelund at de hadde hatt «store økonomiske tap» på grunn av Schala & Partners.
De ba om å få tilbake meglerhonoraret på 100.000 kroner, og at meglerkontoret kompenserte dem for den siste prisreduksjonen på 180.000 kroner som kjøperne hadde krevd.
Til slutt var Schala & Partners villig til å tilbakeføre 100.000 kroner til Heggelund og samboeren, for å løse saken i minnelighet. Forutsetningen fra meglerkontoret var at de godtok en taushetsavtale, der paret også sa fra seg alle klagemuligheter.
Det var nesten et år siden de startet med boligsalget. Nå hadde Heggelund og samboeren fått nok.
– Ok, vi orker ikke mer, skrev de i en e-post.
Jobber ikke lenger i Schala & Partners
E24 har stilt flere spørsmål til eiendomsmeglerfullmektig Jannik Holm og hans sjef Terje Rindal i Schala & Partners om salget av Heggelunds bolig. Holm har ikke ønsket å kommentere saken, og har vist til Rindal.
I en e-post fra slutten av oktober skriver Rindal:
«Vi kommenterer ikke interne forhold eller personalsaker. Sakene dere henviser til er enten under behandling eller avsluttet i minnelighet. Vi har ingen ytterligere kommentarer».
I samme e-post skriver Rindal at Holm, som fire dager tidligere sto som kontaktperson i en fersk boligannonse fra Schala & Partners, ikke lenger er ansatt i meglerfirmaet.
«Vi vil ikke besvare henvendelser relatert til hans tidligere arbeidsforhold», skriver Rindal.
Hverken Holm eller Rindal har svart på E24s spørsmål om hvorfor Holm ikke lenger jobber i Schala & Partners.