Megleren krevde skyhøyt honorar etter fiaskosalg

1 month ago 8


Schala & Partners i Lørenskog innrømmet at ekteparet på 73 og 85 år hadde betalt 250.000 kroner for mye. For å få pengene tilbake, måtte paret love å ikke skrive negativt om meglerfirmaet på internett.

Det eldre ekteparet solgte denne eiendommen i Eidsvoll, og fikk to millioner kroner mindre enn megleren hadde sagt de kunne få. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi ble sittende igjen med en million kroner i lån. Det er en skikkelig nedtur, sier den 73 år gamle kvinnen til E24.

Sammen med sin 85 år gamle ektemann hadde hun vært gjeldsfri i nesten 20 år, da de høsten 2021 bestemte seg for å selge hus og tomt i Eidsvoll og kjøpe ny bolig.

Men etter at de kom i kontakt med en avskiltet eiendomsmegler som ifølge ekteparet hevdet å ha en kjøper på hånden, endte de opp med milliongjeld og en bitter krangel med eiendomsmeglerkjeden Schala & Partners.

  • Eiendommen ble solgt for to millioner kroner mindre enn Schala & Partners ifølge ekteparet fortalte dem at en kjøper var klar til å betale.
  • I nesten to måneder fikk de ikke et klart svar på om eiendommen deres var solgt eller ikke.
  • Meglerkontoret krevde over 300.000 kroner i honorar - tre ganger høyere enn hva som er normalt for denne typen eiendomssalg.
  • Schala & Partners erkjente at de hadde tatt for mye betalt, men krevde at ekteparet godtok en taushetsavtale og sa fra seg alle klagemuligheter for at de skulle få tilbake 250.000 kroner.

– Min mann og jeg har det bra vi, for all del – men det er tøft og bittert at boligsalget skulle ende på denne måten, sier kvinnen.

Hverken hun eller mannen ønsker å uttale seg med navn eller bli avbildet i forbindelse med saken.

Schala & Partners har ikke svart på E24s spørsmål om saken, men har gitt en generell kommentar.

«Vi tar alle tilbakemeldinger fra våre kunder på høyeste alvor, og i situasjoner der uenigheter oppstår, er vårt mål alltid å finne minnelige løsninger som ivaretar alle involverte parter», skriver Terje Rindal, daglig leder i Schala & Partners’ kontor i Lørenskog, i en e-post til E24.

Tirsdag skrev E24 om hvordan samme megler og meglerkontor solgte boligen til et samboerpar, to millioner under egen prisantydning. I ettertid oppdaget paret at kjøperen var meglerens venn.

– Sa han hadde en kjøper på hånda

Eiendommen ekteparet skulle selge, besto av en enebolig og en tomt på 3,4 mål der kommunen hadde åpnet for bygging av flere boliger. Privatmegleren, som først hadde salgsoppdraget, ga dem en verdivurdering på 10 millioner kroner, da de la den ut for salg.

Paret hadde kjøpt en ny bolig for 7,35 millioner kroner, som de skulle overta i august 2022. Men salget av eiendommen de skulle flytte fra, gikk tregt. I februar 2022 jekket Privatmegleren ned prisantydningen med halvannen million til 8,5 millioner kroner.

Ekteparet forteller at de samme vår ble kontaktet av salgsleder Jannik Holm hos meglerfirmaet Schala & Partners.

– Jannik kom på banen og sa at han skulle få solgt eiendommen for 8,5 millioner kroner uten problemer. Han sa at han hadde en kjøper på hånda, forteller den 73 år gamle kvinnen.

Eiendomsmeglerfullmektig Jannik Holm var inntil nylig ansatt ved Schala & Partners’ kontor i Lørenskog. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Visste ikke om de hadde solgt

I begynnelsen av juli fikk ekteparet flere tekstmeldinger fra Holm om hvordan han jobbet for å lande en avtale med en mulig kjøper.

«Får de ikke høyere enn 7,5 mill. Hatt 2 lengre møter med de», skrev Holm i en tekstmelding 7. juli.

Ekteparet var villige til å akseptere denne prisen, fordi de da fremdeles ville være gjeldfri i nytt hus.

12. juli skrev de en ny melding til Holm og spurte:

«Har de sagt ja til å kjøpe her, og at vi kan slå oss til ro nå».

Tre dager senere purret de på Holm, og spurte om han hadde fått «positivt svar fra de som ønsker å kjøpe eiendommen».

«Ja jeg jobber med det praktiske rundt det å ha en avtale mellom partene hvordan vi kan gjøre dette kontraktsmessig. De har bekreftet at kr 7,5 mill er innafor hos de», svarte Holm.

Kvinnen svarte at hun og mannen oppfattet dette som at salget var i boks, etterfulgt av en klappe-emoji. Dette fikk hun ikke noe svar på fra Holm.

– Vi forsto dette som et bud som vi hadde akseptert, og at overtagelsen skulle skje i slutten av august, slik vi tidligere hadde snakket med megleren om, sier kvinnen i dag.

To dager senere ga Holm lyd fra seg. I tekstmeldingen svarer han ikke på om eiendommen faktisk er solgt, men forsikrer om at han skal ha nok en samtale med «kjøperne/interessentene».

Ukene gikk, uten at de fikk noen avklaring.

I september fikk ekteparet et bud på 6,5 millioner kroner - to millioner kroner mindre enn Holm først hadde sagt de kunne få.

– Noe motvillig godtok vi budet. Vi kunne ikke vente lenger, sier kvinnen.

Les også

Meglerens venn kjøpte boligen – to millioner under prisantydning

Betalte tilbake 250.000 kroner

Da regningen for oppdraget skulle gjøres opp, krevde Holm 312.500 kroner i meglerprovisjon - 4,8 prosent av salgssummen.

Tall fra Finanstilsynet viser at norske meglere i snitt tok 1,59 prosent i provisjon for boligsalg i 2023.

Kvinnen forteller at banken reagerte på honoraret til megleren da de fikk inn oppgjøret etter boligsalget.

– Vår kontakt i banken lurte på hva slags megler vi hadde brukt, som skulle ha et honorar på over 300.000 kroner. Han sa at han regelmessig gjennomførte oppgjør med eiendomsmeglere, men at han aldri hadde sett en sånn sum før. Han mente vi burde dobbeltsjekke om det stemte, fordi det virket altfor høyt, sier hun.

Ekteparet fikk hjelp av sin svigersønn til å klage til Schala & Partners. De ville ha kompensasjon for tap de mente de hadde fått under salgsprosessen.

Daglig leder Terje Rindal var ikke enig i at Schala & Partners hadde påført ekteparet noe økonomisk tap, men sa at meglerprovisjonen var for høy.

«Jannik gikk utover prislisten på dette oppdraget. Det ser vi er uheldig», skrev Rindal i en e-post til svigersønnen.

Terje Rindal, daglig leder ved Schala & Partners kontor ved Årvoll i Oslo og i Lørenskog Foto: Schala & Partners

Ifølge Rindals forklaring til ekteparet var honoraret basert på at salget skulle være et utviklingsprosjekt, og ikke et normalt boligsalg.

«På et slikt salg blir Jannik sin provisjon på 312.000,- betydelig høyere enn hva meglerbransjen (inkludert Jannik) opererer med, det ser jeg», skrev han i samme melding.

Schala & Partners aksepterte å redusere Holms honorar til «nivået som gjelder for slike oppdrag», og sa de ville betale tilbake 250.000 kroner.

Likevel ville ikke Schala & Partners betale tilbake pengene til ekteparet uten betingelser.

Ekteparet måtte si fra seg alle klagemuligheter, og love å ikke skrive negativt om Schala & Partners på internett.

«Vi bekrefter derfor at saken lukkes i sin helhet, uten noen form for ytterligere konsekvenser, herunder klagemuligheter eller negativ omtale på internett mot at vi overfører kr. 250.000,- til dine svigerforeldres konto», skrev Rindal i en e-post til ekteparets svigersønn.

Det gikk ekteparet med på.

Som E24 skrev tisdag undertegnet et samboerpar i Lørenskog en tilsvarende avtale for å få tilbake 100.000 kroner fra Schala & Partners. I en e-post til E24 skriver Rindal dette var en «standardklausul» om konfidensialitet, men at de nå vurderer om det er riktig å beholde den.

Avskiltet megler

Da ekteparet solgte boligen trodde de Holm var eiendomsmegler. Det har han ikke vært på 13 år, noe ekteparet også reagerte på i ettertid.

I 2011 tok Finanstilsynet fra Holm meglerbrevet, etter grove brudd på eiendomsmeglerloven. Ifølge tilsynet opptrådte Holm som megler i salget av sin kones leilighet, uten at kjøper fikk vite om deres relasjon. Holm klaget på vedtaket, men vant ikke frem.

Siden da har Holm måttet kalle seg eiendomsmeglerfullmektig.

Han har forsøkt å få tilbake godkjenningen to ganger, i 2013 og 2018. Begge gangene sa Finanstilsynet nei.

Jannik Holm titulerte seg som salgsleder i Schala & Partners i Lørenskog. I 2011 ble han fratatt retten til å være eiendomsmegler. Foto: Schala & Partners

I en e-post til ekteparets svigersønn skriver Rindal at Schala & Partners ikke har lagt skjul på at Holm er eiendomsmeglerfullmektig, og at dette har vært oppgitt i oppdragsavtalen, salgsoppgaven og på meglerfirmaets nettside. 

Som fullmektig er Holm avhengig av at en «ansvarlig megler» kontrollerer arbeidet hans. I salget av boligen til det eldre ekteparet i Eidsvoll var Stian Storlien ansvarlig megler for Schala & Partners.

Storlien vil ikke svare på spørsmål om saken.

«Terje Rindal skal svare på alle spørsmål», skriver han i tekstmelding til E24.

Ikke lenger ansatt hos meglerkontoret

E24 har stilt flere spørsmål til eiendomsmeglerfullmektig Jannik Holm og hans sjef Terje Rindal i Schala & Partners om salget av ekteparets bolig og tomt. Holm har ikke ønsket å kommentere saken, og har vist til Rindal.

Rindal svarer ikke på spørsmålene om saken, og viser til at de ikke kommenterer «interne avtaler, arbeidsforhold, personalsaker, interne forhold eller pågående saksbehandlinger».

Rindal har også opplyst E24 om at Holm ikke lenger er ansatt i meglerfirmaet: 

«Vi vil ikke besvare henvendelser relatert til hans tidligere arbeidsforhold», skriver Rindal.

Hverken Holm eller Rindal har svart på E24s spørsmål om hvorfor Holm ikke lenger jobber i Schala & Partners.

Read Entire Article