MDG-er vil ha mer vindkraft: – Tar gjerne vindmøller på Holmenkollen

4 hours ago 5


Det kan bygges mer vindkraft uten å ødelegge natur, mener leder Margit Bye i Oslo MDG. Hun foreslår å endre MDGs restriktive vindkraftpolitikk.

Margit Bye er leder i Oslo MDG, og ønsker debatt om MDGs restriktive vindkraftpolitikk under neste ukes landsmøte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har i dag en restriktiv politikk når det gjelder utbygging av landbasert vindkraft.

Leder Margit Bye i Oslo MDG vil utfordre denne politikken i forbindelse med landsmøtet neste helg. Hun mener det trengs mer kraft til utslippskutt.

Bye ønsker en helhetlig plan for hvor det er mulig å bygge ut fornybar energi uten å ramme viktig natur og reinbeiter.

– Det er mulig å bygge ut mer fornybar energi enn i dag uten å ødelegge natur. Men da må det lages en plan, sier Bye til E24.

– Nå overlater vi til kommunene å ta disse avgjørelsene, uten at de har nok kunnskap til det. Resultatet kan bli utbygginger i vernede områder og utfordringer knyttet til reindrift.

Både miljøbevegelsen og flere partier er splittet i synet på vindkraft, der klassisk naturvern ofte står opp mot et ønske om å bygge ut mer kraft til klimakutt og ny industri.

Les på E24+

Aksjefall og svakere dollar: Dette bør du gjøre med fondene dine

– Vi bør kartlegge

NVE laget en plan over egnede områder for vindkraft i 2019, etter oppdrag fra Terje Søviknes (Frp).

Der ble det valgt ut 13 egnede områder. Selv om deler av disse områdene skulle vernes mot vindkraft, møtte planen motstand. Solberg-regjeringen la den i skuffen.

– Jeg tror det var klokt å lage en rammeplan for vindkraft, selv om den vektet natur altfor lavt. Jeg syns det er synd at utbyggingen ble satt nesten helt på pause etter den rammeplanen. Vi bør kartlegge og finne ut hvor det er mulig å bygge ut innenfor det som er akseptabelt, sier Bye.

– Du åpner til og med for vindkraft i Holmenkollen?

– Jeg vil ikke komme fra Oslo og si at resten av landet skal ha masse vindmøller, mens vi skal være unntatt. Jeg tar gjerne vindmøller på Holmenkollen hvis det er det som skal til.

Les også

Venstres vindkraft-grep: Vil ta omstridt forslag opp av skuffen

– For negativt

MDGs programkomité har foreslått å fortsette med restriktiv politikk mot vindkraft også de neste fire årene.

Bye sier at hun ønsker et sterkt vern av natur, reinbeiter og friluftsverdier, men at det er viktig å akseptere noe vindkraft på steder som ikke truer disse verdiene.

– Både Klimautvalget 2050 og Energikommisjonen mente at det trengs mer kraft. Er det et parti som bør ta dette inn over seg, så er det MDG. Jeg mener forslaget til program er for negativt til vindkraft på land, sier hun.

– Det er en forskjell mellom urørt natur med viktige økosystemer og produksjonsskog. Vi kan ikke si at vi ikke skal hugge et eneste tre, selv om det er midt i en granåker med flathogst.

– Veldig skeptisk

Det er ingen god idé å bli mindre restriktive på vindkraft, mener MDGs toppkandidat i Sogn og Fjordane, Marius Dalin.

– Jeg er veldig skeptisk til det. Vi har bygget ut veldig mye vindkraft de siste årene. Det er på tide å trykke på pauseknappen og vurdere de samlede virkningene av det vi har bygget ut for landskapet og for det biologiske mangfoldet vårt, sier Dalin til E24.

– Jeg skal ikke si at det ikke finnes en eneste plass i landet hvor det kan bygges ut vindkraft. Men det er dyrt å utgreie naturkonsekvenser, og det er veldig krevende hvis man skal lage en plan for dette med ordentlig kvalitet, sier han.

Han representerer Sunnfjord kommune, hvor vindkraftprosjektet Snøheia har skapt debatt.

– Vi vet noe om at det er rovfugl som hubro og jaktfalk i området, men kunnskapsområdet er veldig begrenset. Slike kartlegginger er krevende å utføre, og dette er i for stor grad styrt av utbyggerne. Og jo mindre penger de bruker på kartlegging, jo mer får de bygget ut, sier han.

– Hvordan kan man kutte fossilbruken uten mer kraft?

– Vi har som politikk at vi skal bygge ut vindkraft til havs. Det er dyrere, men det er en pris jeg er villig til å betale. I tillegg må vi kanskje diskutere om vi skal fortsette å bruke så enormt mye energi som det vi faktisk gjør, sier Dalin.

– Vi ønsker også å stenge ned de olje- og gassfeltene som har lite igjen, er marginalt lønnsomme og har store utslipp i produksjonen.

Mens MDG er restriktive til landvind, har partiet programfestet at det ønsker storsatsing på vindkraft til havs. Denne kraftformen krever imidlertid store subsidier, mens vindkraft på land kan bygges ut uten subsidier.

Fortsatt mye fossil energi

Ifølge Miljødirektoratet trengs det mye ny kraft for å nå Norges klimamål. Nå venter industrien med omstillingen, og i januar sa Miljødirektoratet at Norge tidligst kan nå 2030-klimamålene i 2033.

Energikommisjonen foreslo at Norge burde sette et mål om 40 terawattimer (TWh) ny kraftproduksjon frem til 2030.

Det bygges imidlertid ut mye mindre kraft enn det fagfolkene mener er nødvendig for å nå målene. Ifølge NVE ligger det for tiden an til å komme fire TWh ny kraftproduksjon frem mot 2029.

– Fortsatt er halvparten av energiforbruket i Norge fossilt, påpeker Bye.

Total årlig energibruk i Norge er rundt 326 TWh, sa Energikommisjonen i 2023. Av dette utgjør fornybar strøm rundt 140 TWh.

Read Entire Article