BEITOSTØLEN (VG) Martin Johnsrud Sundby tør der andre tier. Nå slår han en alarm skimiljøet bør lytte til.
Lørdag 23. november kl. 08:06Det skjedde noe prisverdig og uvanlig her på Beitostølen foran sesongstarten. I stedet for å glatte over problemer, inviterte Skiforbundet til en åpen og ærlig debatt om sportens truede posisjon.
Vi fikk servert en forfriskende time på «Lodge 900». Det skyldes i stor grad forvandlingen til en gammel skihelt.
Det var en gang at skiløperen Martin Johnsrud Sundby fremsto innadvendt og lukket. Kontrasten kunne ikke vært større til den versjonen vi nå er vitne til. Han har lenge vist at han har ordet i sin makt på TV, og heldigvis er han inne som ekspert for NRK denne sesongen.
Men det er også verdifullt at han engasjerer seg så kraftig i skipolitiske temaer.
Uten å blunke har han tatt en posisjon i ordskiftet.
Fra scenen på Beitostølen valgte han å sette skapet på plass om flere saker skisporten må adressere.
Tapt terreng hos barn og unge, digital passivitet og mangel på utøvere som byr på seg selv, var blant temaene som kom opp.
Slik Sundby ser det, er en kultur som begrenser utøvere fra å fronte meningene sine et av de aller største problemene.
Martin Johnsrud Sundby snakker om hvordan løpere som egentlig har sterke oppfatninger, utvikles til å bli «glassmaneter».
Han reagerer også på det han kaller en intern «arrestasjonskultur», dersom noen ytrer noe som kan oppfattes som kontroversielt.
I et fullpakket lokale fortalte en engasjert Sundby om hvordan han selv skal ha fått føringer som begrenset ytringsrommet i tiden som aktiv.
Skiforbundet kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene, og det er åpenbart ulike oppfatninger om hvor stor takhøyden i miljøet egentlig er.
Forhåpentligvis kan initiativet til å ta en vanskelig debatt som denne på Beitostølen, være en god start på en mer åpen linje fremover.
Men det er uansett interessant at kritikk av denne typen kommer nettopp fra Martin Johnsrud Sundby. Når en med så lang fartstid fra innsiden velger å være så klar, er det vanskeligere å avfeie kritikken enn om den kommer utenfra.
Under pressekonferansen til Johannes Høsflot Klæbo tidligere på dagen, kom det frem et eksempel på hvor skoen trykker. Det handlet om et intervju der en høflighetsfrase overfor franske Lucas Chanavat resulterte i en korreks fra treneren, fordi Klæbo kunne oppfattes som illojal overfor lagkameratene sine. Det hele handlet om at Klæbo skal ha sett positivt en situasjon der franskmannen vinner sølv.
Verdens beste skiløper forklarte det hele med klipping av et intervju, men reaksjonen fremstår malplassert.
Skal skiforbundet forbli relevante, må det ikke være redsel for å si hva man mener.
Ikke alle kan forventes å være like frittalende som Martin Johnsrud Sundby er blitt, men det er noe forfriskende over en som ikke pakker alt inn i bomull.
Tidligere på dagen torsdag adresserte han den folkehelsemessige kontroversielle sponsoravtalen med en sjokoladeprodusent. Saken har flere sider, men det er sunt å diskutere valget om å bli reklameplakater for noe usunt.
Også når det gjelder det sportslige, har Martin Johnsrud Sundby blitt en viktig og vektig stemme.
Denne fredagen var det sprint det handlet om. Det ga en utklassingsseier til Ane Appelkvist Stenseth. Hun er vraket på landslaget, men var helt suveren i finalen. Enda mer i sin egen klasse var Johannes Høsflot Klæbo, som viste at han til de grader er i rute inn i VM-sesongen. Senere i helgen blir Therese Johaugs comeback den store snakkisen.
Du kan mene mye om langrennssportens fremtid, men det er noe godt over at det hele endelig er ordentlig i gang i igjen.
Hva tenker du?Skal du følge langrenn i vinter?aHvert stavtak. Endelig er det i gang igjen!bSkisporten er avleggs.cStår på i bakgrunnen, men bryr meg ikke så mye.Det handler selvsagt først og fremst om utøverne, men også om aktørene som rammer det hele inn. Her skal Martin Johnsrud Sundby ha takk for tydeligheten.
Han har nå den tøffeste stemmen i hele sirkuset.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.