Panikken brer seg over verdens børser. Nå er det risiko for en kraftig knekk i økonomien som skremmer, ifølge sjefstrateg.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Børser verden over opplever kraftige fall i kjølvannet av økte tollsatser og frykt for resesjon i USA.
- Børsene faller mye både i USA, Asia og Europa, og ekspertene utelukker ikke at de faller videre, med mindre USAs president Donald Trump snur i tollpolitikken.
- Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets tror sentralbankene vil kutte renten hvis fallet i markedene blir veldig dramatisk og global økonomi svekkes mye.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg vil si at det er en usedvanlig kraftig og rask nedgang, sier Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea.
– Hvordan kan et slikt børsfall alene påvirke økonomien?
– Børsfallet alene er negativt. Spesielt i USA vil formuen til mange bli redusert. Det betyr også at forbrukerne blir mer forsiktige. Og det blir vanskeligere for bedriftene å hente inn penger på grunn av økt usikkerhet.
– Tolløkningene, er de fullt priset inn av markedene?
– Tolløkningene er nok priset inn, men flere og flere av prognosemakerne snakker om risikoen for resesjonresesjonen økonomisk tilbakegang i USA. Det tror jeg ikke er fullt priset inn enda.
– Hvor mye kan børsene falle om resesjon blir fullt priset inn?
– Da skal vi vel ned en god del til, men det er helt umulig å si. Det spørs hvor kraftig nedgangen blir.
Slik går det i markedene mandag:
- Oslo Børs faller
- Europa-børsene faller
- Panikk på Asia-børsene
- Kronekursen svekkes – euroen passerte 12 kroner
- «Fryktindeksen» skyter opp
Les på E24+
Markedene raser: Dette bør du gjøre nå
– Noen blir nervøse
Forvalter i Alfred Berg kapitalforvaltning, Kristian Tunaal, sier at vi ikke ser en panikkreaksjon, men stor usikkerhet.
– Vi må regne med at noen blir nervøse av dette, men med god grunn, sier han.
Tunaal sier at vi er i en situasjon vi ikke har vært i før, med nye årsaker. Han trekker imidlertid frem tre «gode nyheter»:
- Vi har vært gjennom en god del fall før. Den greske gjeldskrisen blant annet. Det gikk over.
- Dette er menneskeskapt. Blir det for ille kan det avlyses.
- I tillegg trekker han frem at vi har hatt to gode år med oppgang i forkant.
– Norge blir jo ikke så hardt rammet av tollene direkte. Hvorfor faller Børsen så mye?
– Fordi vi er en del av internasjonale markeder, også kom annen nyhet på fredag som har gått litt under radaren, at Opec øker produksjonen.
Frykten er at etterspørselen etter varer og tjenester vil falle globalt, det vil også ramme eksporten av norske varer som olje, gass og fisk. En økning av oljeproduksjonen fører gjerne til lavere priser, det gjør også en forventning om lavere vekst globalt.
– Når tror du vi kan se lys i enden av tunnelen?
– Jeg vet ikke, jeg tror ikke det blir for ille, av den enkle grunn at jeg tror moderate krefter vil intervenere, og Trump vil vinne valg, sier han.
Svekket økonomi kan gi rentekutt
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets påpeker at Oslo Børs etter hvert vil bunne ut, slik at aksjene blir billige og folk begynner å kjøpe.
– Faller det 30 prosent på Oslo Børs, så har det falt mye. Da blir det billig å handle norske aksjer. USA-børsene kan også falle 30 prosent til, men der er aksjene så høyt priset at de likevel ikke vil være billige, sier han.
– Hva betyr det som skjer for renten i Norge?
– Hvis det blir fullstendig blodbad i aksje- og kredittmarkedene vil sentralbankene kutte renten. Norges Bank vil kutte renten hvis det er tegn til at økonomien blir svekket, sier Andreassen.
Han sier at markedet priser inn tre rentekutt i Norge i år, mens forventningen for en uke siden var halvannet rentekutt.
– Så aldri så galt at det ikke er godt for noe. Men det er jo ikke bra hvis bakteppet er lavere vekst og økt arbeidsledighet.
Det har vært mange nedturer i globale markeder før. Denne gangen dreier det seg ikke om en vettløs opptur med investerings- og gjeldsbobler i privat sektor, påpeker Andreassen.
– Vi har aldri sett noe som dette før. Denne gang er det politikken som er årsaken til nedturen, og i politikken aner vi ikke hvor det vil ende, sier han.
– Utfallsrommet er kjempestort. Vi tror det vil ta tid før Trump kaster kortene. Kanskje må markedene falle 20 prosent til.