Markant Hydro-fall etter Kina-skuffelse: – Utvilsomt vært en negativ reaksjon

2 hours ago 2


Kinesiske myndigheter skuffet markedet, og sendte Hydro og Elkem ned. Samtidig trakk oljeprisen ned Oslo Børs.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Natt til tirsdag norsk tid holdt Kinas økonomiske planleggere pressekonferanse, men få konkrete nyheter skuffet markedet.

Det sendte Hongkong-indeksen Hang Seng ned 9,5 prosent. Kinesiske indekser endte godt i pluss, men steg langt kraftigere tidlig på dagen.

Hjemme på Oslo Børs falt råvareaksjer som Hydro og Elkem henholdsvis 4,5 og 2,9 prosent.

Analytiker Ole-Petter Sjøvold i Sparebank 1 Markets dekker begge aksjene.

– Det var store forventninger til nattens pressekonferanse om flere tiltak fra Kina for å stimulere økonomien. Markedet har drømt om faktiske finanspolitiske tiltak utover de allerede annonserte tiltakene i september, sier Sjøvold til E24.

– Men de videre tiltakene uteble på pressekonferansen i natt, og vi fikk bare noen kommentarer rundt at Kina vil klare sine økonomiske mål, ikke noe håndfast.

– Rare utslag i Asia

I september kom Kina med en stor stimuli-pakke, som inkluderte lavere renter, egenkapitalkrav og reservekrav for banker. I tillegg fikk selskaper og finansinstitusjoner låne penger av staten for å kjøpe aksjer.

Sjøvold sier at børsutslagene i Asia gir mening hvis man tar høyde for ferieuken Goldn Week.

– Det har vært noen rare utslag i Asia i dag, men det gir mening hvis du tenker at Hang Seng har vært åpen hele Golden Week, mens folk i Kina har hatt ferie. De andre Kinesiske markedene som har vært stengt i ferien har hatt litt å hente inn, men det har utvilsomt vært en negativ reaksjon på nattens nyheter.

Ole-Petter Sjøvold er aksjeanalytiker i meglerhuset Sparebank 1 Markets. Foto: Sparebank 1 Markets

Han forklarer at metallbørsen London Metal Exchange har vært åpent gjennom Golden Week, og at aluminiumsprisen er ned 2,5 prosent i løpet av dagen.

– For Elkem har vi fått de første datapunktene på silisium og silikon etter Golden Week. Prisene virker helt flate i Europa på silisium og silikon, mens de kom marginalt opp i Kina på silisium, men det kan ta litt tid før folk kommer ordentlig tilbake på jobb, og det kan hende vi får noen nye prisutslag i de kommende dagene.

Oljeprisen dro ned Equinor og Hovedindeksen

Hovedindeksen falt 1,28 prosent.

Oljeprisen er i skrivende stund ned 4,9 prosent, og et fat nordsjøolje (brent spot) handles for rundt 76,9 dollar.

Equinor falt for andre dag på rad og endte ned 1,9 prosent, etter at mandag ble den svakeste dagen siden juni. Fallet mandag kom etter at selskapet kjøpte en tidel av aksjene i danske Ørsted.

I tillegg falt en rekke store selskaper knyttet til oljesektoren:

  • TGS falt 5,5 prosent.
  • Borr Drilling falt 5,2 prosent.
  • Aker BP falt 3,9 prosent
  • Frontline falt 0,9 prosent

Blant de store vinnerne var biotekselskapet Nykode, med en oppgang på 9 prosent.

I tillegg steg våpenprodusent Kongsberg Gruppen og Schibsted.

Les på E24+

Equinor har neppe blitt en grønn bjellesau

Höegh Autoliners-fall

Bilfraktrederiet Höegh Autoliners rapporterte tirsdag morgen om stabile fraktrater i september, men med noe lavere transportvolum enn tidligere måneder.

I september transporterte selskapet 1,1 millioner kubikkmeter last. For juli-september var totalen 3,4 millioner kubikkmeter.

Höegh-sjef Andreas Enger sier at grunnen til at september-tallene var på den lave siden, skyldes vedlikehold av tre fartøy.

Aksjen er ned 5,1 prosent.

Read Entire Article