I lang tid har folk på Østlandet fått presentert for få og veldig fulle tog.
Totalt planla Vy 247.736 togavganger i fjor. Av disse ble 10.340 helt innstilt.
I tillegg ble mange tog kjørt med færre togsett enn planlagt:
I fjor var 65.833 avganger planlagt med doble togsett. Men over 20.000 avganger ble likevel kjørt med enkeltsett, med andre ord nær 1 av 3 av de som var planlagt som lengre tog.
Forklaringen har vært at mange tog ble ødelagt i fjor vinter. Disse har stått i lang kø for å bli reparert.
Sårbare for feil
Vi får bli med ned under et av de eldste togene som er inn på verksted. Et av lokaltogene, de røde, som går i trafikk rundt Oslo.
De er over 50 år gamle. Og har passert sin levetid for 20–25 år siden.
På de eldste togene fra 1970-tallet er 10 av 30 tog til enhver tid ute av drift, fordi de trenger vedlikehold.
Togene er slitne og langt forbi sine forventede levealder. Det gjør at de heller ikke tåler så mye påpeker Hans Bendik Eriksen, direktør for kjøretøy og kvalitet i Vy.
Når så mange tog er ute av drift får det konsekvenser for togpassasjerene.
– Det får jo en veldig vond kundekonsekvens. Det gjør at vi må kjøre mer enkeltsett, altså korte tog. Det gjør at det blir mer trengsel, spesielt i rush. Det er en situasjon som vi er veldig lei oss for.
Med mer moderne tog er det annerledes, forklarer Eriksen. For dem tar det mye lengre tid mellom hver gang de får en «stoppende feil».
– Alle disse systemene, komponentene, tekniske innretningene er i stor grad flyttet inn i toget og isolert der. Og det gjør ganske mye med driftssikkerheten, sier Eriksen.
Varsler ustabilt år
Rundt halvparten av togene som ble kjørt med bare tre vogner, går som lokaltog på Østlandet. Disse gikk mellom Spikkestad og Lillestrøm og mellom Stabekk og Ski.
Selv om dette bare er to av elleve linjer som Vy kjører på Østlandet, var det altså her nær 10.000 tog som ble kjørt med færre togsett enn planlagt.
– Det er jo egentlig sjukt mye?
– Ja, det er det, svarer Eriksen.
Han legger til at det er daglige reduksjoner i rushtrafikken. I hele fjor skapte det problemer for togpassasjerene som måtte stå veldig trangt på togene. Noen ganger kom de heller ikke med toget sitt.
Selv om Eriksen tror det blir bedre i år enn i fjor, varsler han likevel et ustabilt år i år også for Vy.
– Situasjonen er sårbar, spesielt på lokaltogene som er gamle. Vi må også dessverre forvente mer enkeltsett enn det vi skulle ønske også fremover.
Nye lokaltog er for øyeblikket forsinket med ett år. Frem til de blir levert får ikke Vy til stabil drift, med alle dobbeltsett i drift hver dag, ifølge Eriksen.
Bør kjøpes flere nye tog
Norske tog er statens innkjøper og forvalter av tog. De leier også ut tog til togselskapene.
– Vi har for få og for gamle tog, dessverre. Det fører til at vi har et etterslep på vedlikehold og fornyelsen av tog, sier direktør Øystein Risan.
Om det var opp til ham, skulle Norge kjøpt enda flere tog og fortsatt fornyelsen som startet i 2012.
Han mener kontraktene er der, og at det handler om at Norge må utløse flere opsjoner på disse.
– Hvor mange flere tog burde vi ha i Norge?
– Nå har vi fått lov til å kjøpe 55 nye lokale regiontog og 17 fjerntog. Vi kunne nok kjøpt like mange i tillegg for å være sikker på at vi hadde nok for å ta veksten.
– Vi ser at folk vil reise mer og bruke toget, og da tror jeg vi trenger disse togene òg.
Hans forklaring på at vi har for få og for gamle tog, er at det ikke er bestilt nok.
– Det er vel vi som jobber i jernbanen som må legge tydelige planer og be om mandat fra politikerne til å bestille flere tog. Det mener vi nå bør gjøres.
Innrømmer at vedlikehold har vært for dårlig
De siste par årene har Vy jobbet for å bli bedre på å utføre vedlikehold og øke kapasiteten. Men Eriksen innrømmer at det ikke har vært bra nok.
– Det at vi har drevet med dette forbedringsarbeidet er jo en erkjennelser av at situasjonen ikke er god nok, sier han.
Og legger til at man historisk ikke har vært gode nok, men han mener utviklingen går i riktig retning.
Men han skulle gjerne hatt flere tog.
– Vi skulle veldig gjerne hatt flere tog enn det vi har. Alternativt nye tog, som hadde gjort at vi kunne hatt alle togene vi disponerer, ut i trafikk, avslutter Eriksen.
Publisert 03.02.2025, kl. 13.33