Botnen ble uteksaminert fra Politihøgskolen i Stavern så sent som juni i fjor – og var helt i starten av sin arbeidskarriere da han ble skutt og drept på Klepp lørdag.
En annen politimann ble også skutt, men ble sendt til sykehus med lettere skader.
– Jeg tenker at når noe sånn som dette skjer så stopper tiden litt opp. Alt annet blir uviktig. Man får en vekker over det yrket man har valgt, og man tenker selvsagt masse på de pårørende.
Det sier politistudentenes representant, Dis Berg Våga.
En kartlegging Politiforum gjorde i 2023, viser at minst 15 polititjenestepersoner har blitt truffet av skudd i tjeneste siden 1990.
Medregnet de to tjenestemennene som ble skutt natt til lørdag, er det totale antallet 17 personer de siste 25 årene. Fem av disse døde.
– Man vet jo at man går inn i et yrke der man kan måtte ofre livet daglig. Men det skjer så sjeldent, sier Våga.
Hun sier politihverdagen er fylt av givende, men krevende oppdrag, som gjør jobben meningsfull og verdt å ha.
– Kan ikke trene på alt
I Stavern møter NRK avdelingslederen for bacheloravdelingen ved Politihøyskolen.
– Dette er Øvingsgata som vi har her i Stavern. I løpet av utdannelsen driver studentene med mye av den praktiske situasjonstreningen akkurat her, sier Asle Makoto Sandvik som viser frem øvingsfasilitetene ved skolen.
I Øvingsgata trener politistudenter fra hele landet på uforutsette hendelser og skarpe oppdrag.
Og det var akkurat det Botnen også trente på her, før han ble uteksaminert fra Stavern for litt over ett år siden.
– Her lærer de mye knyttet til situasjonsvurdering, og det å komme inn i noe som er ukjent. Noe som er en stor del av politiets jobbhverdag, sier Sandvik.
Andre viktige aspekt ved øvelsene her er kommunikasjon og konflikthåndtering, i tillegg til taktisk trening knyttet til væpnede oppdrag. Hvor både sikkerhet og beskyttelse er veldig viktig, forklarer Sandvik.
– Men vi kan ikke trene på alt, sier han.
På spørsmål fra NRK om opplæringen av politistudentene er god nok sier Sandvik «ja».
– Jeg tenker vi har en veldig god, treåring, politiutdanning her i Norge.
– En vekker
Våga som selv er politistudent på tredje året i Bodø, kaller helgens hendelse en vekker.
– Når noe som dette skjer blir man jo både lei seg og redd på en måte. Men, det stopper meg ikke fra å ville bli politi, sier hun.
Politistudent opplever ikke at medstudentene er preget av frykt, men håper at hendelsen kan være en vekker som de tar med seg både i studiene og ut i jobb.
– Jeg tror i hvert fall at både etaten og vi som studenter, vil snakke om dette oss imellom. Også håper jeg det blir mer implementert i øvelser på skolen slik at man forstår alvoret i den jobben man har valgt å ta på seg.
Hun peker også på at Norge har en av de fremste politiutdanningene i verden.
Hvor studentene blant annet har et helt år ute i tjeneste, og får oppleve politihverdagen.
– Men om vi snakker nok om at det kan ende så fatalt, og at det er et såpass alvor i den jobben vi har, det gjør vi kanskje ikke. Og jeg tror heller ikke at det kan bli nok snakk om.
Sterke sammen
Etter juleferien samler Politihøyskolen studenter og ansatte i Stavern for å bearbeidet den tidligere medstudentens dødsfall, og tilby støtte og omtanke.
Våga kjente ikke den drepte politibetjenten selv, men kjente flere medstudenter som kjente ham. Hun syns det er veldig rørende og sterkt å se at sammen er de sterke.
– Vi står sammen og passer på hverandre når noe så tragisk som dette skjer.
– Nå skal vi ha markering på alle skolene, og vise vår respekt for politibetjenten som gikk vekk. Men jeg tenker at det også er viktig at vi ser hverandre og tar vare på hverandre, sier hun.
Publisert 29.12.2024, kl. 21.14