Luksusgigant LVMH investerer i norsk ryggsekkselskap

4 months ago 26


Etter år med vekst og vennekapital henter Db penger fra luksuskonsernet til Europas rikeste mann.

Daglig leder Richard Collier (til ventre) og gründer Truls Brataas i Db Equipment, tidligere Douchebags. Selskapet ønsker å ta markedsandeler globalt med LVMH-fond med på laget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Litt over et tiår har gått siden ingeniørstudent Truls Brataas satt på studenthybelen i Trondheim og sydde prototypen til den første Douchebags-sekken. Nå har det norske selskapet fått en ny og prestisfylt investor.

LVMH Luxury Ventures Fund, en del av Bernard Arnaults luksuskonglomeratluksuskonglomeratLVMH står bak merker som Louis Vuitton, Dior, Tiffany og Moët & Chandon. Luksuskonsernet er Europas nest mest verdifulle selskap., har kjøpt seg inn som minoritetsaksjonær i Db. Det er deres første investering i Norge.

– Dette er et drømmescenario for det neste steget for Db. At verdens største motehus har troen på oss er utrolig spennende, sier Brataas.

Les på E24+

Oppkjøpstoppenes inntektsfest: 98 personer tjente mer enn tre millioner i 2023

Størrelsen på investeringen vil ikke selskapet røpe. Gründeren forteller at LVMH-fondet sto øverst på ønskelisten deres.

– Vi tenkte det hadde vært utrolig kult å få dem med på laget, og vi kunne ikke se noen mer relevant for oss, sier Brataas.

– Det er et venture captial-fond med en minoritetsandel nå. Så har de tilknytning til LVMH, og ved neste runde er det kanskje en mulighet å selge til gruppen, sier daglig leder Richard Collier.

Fra vennekapital til storinvestor

Dette er første gang Db henter inn internasjonale investorer. Frem til nå har det vært mest venner og bekjente, ifølge Brataas.

De tre største aksjonærene i Db er gründeren selv med 24,8 prosent, styreleder Christian Stabell Eriksen og Thorleif Ahlsand med henholdsvis 19,7 og 17,4 prosent.

Sekkeselskapet ble grunnlagt i 2012 av Brataas og den svenske frikjøreren Jon Olsson da de møttes i surfeperlen Hoddevika. Siden den gang har det vært vekst, og Db-sekkene kan observeres i omtrent hele det ganske land. Utenom Norge selger Db mest i Sverige og USA.

Men ikke alt er bare en dans på roser for det norske sekkselskapet. Til tross for kontinuerlig inntektsøkning, har ikke lønnsomheten og resultatet holdt helt tritt med topplinjeveksten. I 2023 dro Db inn 370 millioner kroner, mens resultat før skatt landet på 10 millioner. Året før var fasiten i rødt.

Daglig leder Richard Collier i Db. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Det er fordi vi fortsatt er i en investeringsfase. Vi har investert mye i teamet vårt, som er veldig kvalifisert for et så lite brand. Neste steg vil være å fokusere på lønnsomhet, sier daglig leder Collier, som har vært i lederstolen i omtrent et år.

På rundt tre år har Db gått fra 40 til 70 ansatte og opprettet hovedkontor også i Stockholm. Ellers holder de til på Grünerløkka i Oslo.

Europas rikeste

LVMH, morselskapet til fondet som nå investerer i Db, er verdens største innen luksusvarer. Konsernet står bak merker som Louis Vuitton, Dior, Tiffany og Moët & Chandon.

På toppen av dette imperiet står Bernard Arnault som toppsjef og hovedeier. Familien eier rundt halvparten av det franske luksuskonsernet, som er Europas nest mest verdifulle selskap bak legemiddelgiganten Novo Nordisk.

Arnault er verdens femte rikeste, med en formue på over 170 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindeks. Så sent som i 2023 toppet han listen.

Bernard Arnault er verdens 5. rikeste mann. Han er sjef over LVMH-imperiet. Foto: STEFANO RELLANDINI / AFP / NTB

LVMH-fondet er et venture capital-fond som hovedsakelig gjør minoritetsinvesteringer i fremvoksende merker de mener har stort vekstpotensial. Tidligere investeringer er blant annet i amerikanske Aimé Leon Dore og svenske Our Legacy. Julie Bercovy, sjef i LVMH Luxury Ventures Advisors, sier de er «overbevist om at Db vil bli et globalt merke».

Starten på pengejakt

Db-toppsjef Collier forteller at den ferske kapitalen skal brukes til å vokse internasjonalt.

– Vi har ønsker å fokusere på Nord-Europa. Vi er kjempestore i Norge, og vi tror vi kan få samme markedsandeler i Sverige, Danmark, Baltikum, Nederland og Tyskland. Med LVMH på laget tror vi at vi har muligheter til også å vokse raskere i Asia og Nord-Amerika.

– Hvorfor skjer dette akkurat nå?

– Det siste året har veksten vært begrenset, men samtidig har vi blitt stadig mer populære. Mange etterspør produktene våre, og vi mener tiden er inne for å nå ut til et bredere publikum. Derfor tror vi dette er riktig tidspunkt for internasjonal eksponering, sier Db-sjefen.

Selskapet planlegger blant annet å lansere mer kostbare aluminiumskofferter i 2026. Collier sier at de også er i samtaler med flere potensielle investorer:

– Dette er starten på en ny investeringsrunde for oss. Vi har fått inn LVMH, men det er ikke umulig at det kommer andre investorer den neste tiden.

Read Entire Article