Kortversjonen
- Gaza opplever anarki mens kriminelle klaner tar over etter ødeleggelsene.
- Mafiaklanene gjør comeback, plyndrer hjelpesendinger og skaper kaos.
- Politistyrker har blitt målrettet angrepet av Israel, noe som forverrer situasjonen.
I en lang konvoi kom 109 lastebiler med nødhjelp og forsyner til Gazastripen for to helger siden - så ble hele 98 av dem plyndret, ifølge UNRWA.
Det er det største angrepet på nødhjelp siden krigen brøt ut for 13 måneder siden.
Noen av sjåførene ble skadet under hendelsen, ifølge hjelpeorganisasjonen.
– Vi har en stund advart om den totale nedbrytningen av sivil ordre i Gaza. Vi er kommet til et punkt der lokale gjenger, lokale familier, kjemper seg imellom for å ta kontroll, sa UNRWA-sjef
Philippe Lazzarini under en pressekonferanse.
– Det er et umulig miljø å jobbe i.
Mandag etter skal Hamas ha gjennomført et hevnangrep i Gaza.
– Minst 20 personer er drept i en sikkerhetsoperasjon rettet mot gjenger anklaget for å ha plyndret lastebiler med nødhjelp, melder innenriksdepartementet i Gaza.
De advarer om at dette bare er starten på en «bredere kampanje for å takle problemet».
Beskriver anarki
Innbyggere kjempet mot væpnede plyndrere, ifølge lokale ledere. De skal ha klart å hente tilbake noen av de stjålne lastebilene. Behovet for nødhjelp over store deler av Gaza er enorm. Området er satt over 70 år tilbake i tid ifølge FN.
Mer enn 70.000 tonn med bomber har blitt sluppet over Gaza siden 7. oktober i fjor, da Hamas gikk til terrorangrep på Israel.
Store deler av Hamas er betydelig svekket, men Israel er fortsatt ikke i nærheten av sitt uttalte mål om å utrydde Hamas.
Det som derimot har skjedd i den massive kampanjen for å ta Hamas, er at store deler av den sivile administrasjonen i Gaza er ødelagt.
Et maktvakuum har oppstått og ført til anarki, flere beskriver situasjonen som «lovløse tilstander».
Hver dag kjører det trailere inn med utstyr til befolkningen, men få av disse når frem dit de skal.
De som står bak plyndringen av nødhjelp er vanligvis Hamas selv eller kriminelle gjenger, ifølge Dag Tuastad ved Universitetet i Oslo, som sier:
– Mafiaklanene har gjort et comeback.
De organiserer og angriper hjelpekonvoier, stjeler mat og driver svartemarked.
Gazas svar på «Sopranos»
Også før Hamas tok makten på Gazastripen i 2007 var det i stor grad lovløse tilstander. Det fulgte det palestinske opprøret mot Israel, kalt «Den andre intifadaen»
, forteller Erik Skare, historiker ved Universitetet i Oslo.Den gang måtte Hamas både knuse de større klanene som kunne utfordre makten, slå ned på kriminalitet og skattlegge smugleraktivitet.
Dette gjorde at de kom i konflikt med blant annet Dughmush-klanen, som har blitt omtalt som Gazas svar på «Sopranos
».– Dette var noe Hamas slo ned på, og siden de tok makten opprettholdt de lov og orden, sier Skare.
Mange av Gazas innbyggere var glade for at Hamas slo hardt ned på de kriminelle, og mindre klaner i Gaza satte pris på at de større familienes makt ble svekket.
Men flere menneskerettighetsorganisasjoner kritiserte Hamas for å være brutal i måten de gjorde det på.
Så begikk Hamas et terrorangrep mot Israel og en ny storkrig oppsto i Gaza.
Etter 7. oktober har politiet blant annet hatt ansvar for å sørge for at nødhjelpskonvoier trygt eskorteres gjennom ruinene og folkemengdene av desperate mennesker, slik at de sikrer distribusjon av forsyninger.
Men Israel har målrettet angrepet politistyrkene på Gazastripen, inkludert ved å drepe polititopper, sier Tuastad.
– Politistyrker har blitt definert som Hamas og som en del av det som skal utryddes. Israel skiller ikke mellom de som har jobbet for Hamas i Gaza, altså den politiske- og sivile administrasjonen fra den militære.
– Er politistyrkene Hamas da?
– Ikke i utgangspunktet. Det er mange som har fått jobb som politi i Gaza som ikke er Hamas-medlemmer, sier Tuastad.
«Hamas-politiet er Hamas», sa IDF tidligere i år. Men sammensetningen av politistyrken er mer kompleks enn det: den inkluderer både Hamas-medlemmer, tidligere ansatte i den palestinske selvstyremyndigheten og vanlig sivile. Aftenposten identifiserte tidlig en mann fra angrepene i Israel, som en mulig ansatt i politiet i Gaza.
Israels målrettede angrep mot den sivile administrasjonen i Gaza har også ført til at politiet har trukket seg tilbake og opererer i mindre grad som en politistyrke, ifølge Tuastad.
– Det har vokst frem et slags kaos i ruinene, sier Tuastad.