LOs brudd med NHO: – Det var der det skar seg

4 hours ago 5


LO har brutt samarbeidet med arbeidsgiverne, og nekter å la noen røre sykelønnsordningen i fire år. Hva får dramatikken å si for deg?

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har tatt to store beslutninger de siste dagene. Her med NHO-motpart Ole Erik Almlid ved en tidligere anledning. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Onsdag i forrige uke kollapset forhandlingene om en ny IA-avtaleIA-avtaleAvtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. IA-avtalen skal skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.. I forlengelsen valgte LO mandag å bryte samarbeidet med NHO, om enn midlertidig.

Dagens IA-avtale, som har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet, utløper ved årsskiftet. Dermed er ordningen som sikrer full lønn under sykdom, ikke lenger fredet.

Intensjonsavtalen tar for seg tiltak og virkemidler som partene er enige om for å få ned sykefraværet.

Hverken sykepenger, egenmelding eller oppfølging av sykemeldte påvirkes av at IA-avtalen ikke forlenges, skriver regjeringen på sine nettsider.

Her er fire spørsmål og svar om hva som skjer nå som IA-avtalen ikke forlenges, og LO har brutt deler av partssamarbeidet med NHO.

Les også

«Nobody puts LO in a corner»

Hva er stridens kjerne?

Stridsområdet, og årsaken til at forhandlingene brøt sammen, er en setning som sier hvor lenge sykelønnsordningen skal gjelde.

Faktisk handler det bare om ett ord, skrev Altinget mandag. NHO ville ha en avtale som spesifiserer at det er den nåværende regjeringen som binder seg til ikke å foreslå endringer i sykelønnsordningen. Dermed står en eventuell ny regjering fritt, mener LO.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har bekreftet Altingets gjengivelse.

– I hovedsak vil det ta en stund før den enkelte arbeidstaker sier «oi da, ting har forandret seg», sier FafoFafoEn forskningsstiftelse som jobber med studier om arbeidsliv, velferd og levekår.-forsker Kristine Nergaard, som arbeider spesielt med arbeidsliv og kollektive partsforhold.

Inkluderende arbeidsliv

Hun har fått spørsmål om hva som blir konsekvensene av kollapsen i forhandlingene, og i tur at LO trekker seg fra samarbeidet. Svaret er i bunn og grunn lite.

– At avtalen ikke forlenges kan få mer langsiktig betydning for finansieringen, som går over statsbudsjettet. Nå må tiltakene i avtalen gjøres enkeltvis, og ikke som en del av en trepartsavtaletrepartsavtaleEn avtale mellom tre parter, i dette tilfellet myndighetene, arbeidsgiverne og arbeidstakerne, om bestemte mål eller retningslinjer. som man føler seg forpliktet av, forklarer Nergaard.

En stor del av avtalen handler om bistand fra arbeidslivssentrearbeidslivssentreSteder som tilbyr hjelp og veiledning til bedrifter for å forbedre arbeidsmiljøet og redusere sykefravær., bransjeprogrammerbransjeprogrammerProgrammer som er spesialtilpasset for å møte utfordringer i bestemte bransjer eller sektorer. og kunnskapsutvikling, forklarer hun.

– Her er spørsmålet hva man velger å gjøre. Før var det jo sånn at man enten var IA-bedrift eller ikke, men nå er det lagt om. Det handler med om veiledning, støtteordninger for å hjelpe bedrifter som driver med IA-arbeid. Mye av dette kan videreføres uten en avtale hvis man ønsker det.

– Og hvis Stortinget bevilger penger til det.

Sykelønn

– Hva med sykelønnsordningen, som er stridens kjerne? Hva skjer med den nå som IA-avtalen ikke forlenges?

– Endringer i sykelønn har ingenting med om du har en IA-avtale eller ikke å gjøre. Det vil være et spørsmål om Stortinget stemmer for eller mot en endring der, sier Nergaard.

Bruddet kom snarere fra et spørsmål om kunne man bruke IA-avtalen til å garantere ordningen, forklarer hun. LO ønsket som kjent en garanti om at dagens ordning skal fortsette uendret i fire år.

– Det var der det skar seg. Men man kan jo tenke seg at fraværet av en IA-avtale gjør det lettere å endre dette. Man hadde en bedre garanti for å videreføre dagens ordning gitt en avtale som sa fire år.

Les også

Akademikerne-leder: – LO har nå selv satt sykelønnsordningen i spill

Bruddet med NHO

– Hvilke konsekvenser får bruddet med NHO?

– Nå har LO gått ut av det direkte partssamarbeidet med arbeidsgiversiden også på andre saksfelt enn sykefravær. Det betyr at det man har av bilateralt samarbeid med for eksempel NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene – selv om NHO har fått mest oppmerksomhet – blir lagt på is.

Men det blir lønnsoppgjør neste år også, forsikrer Nergaard. Til tross for uenigheter der vil tariffsiden uansett videreføres.

– Men man avlyser andre ting, enten det er på kompetanse eller Kraftløftet, som man har hatt ganske omfattende samarbeid mellom LO og NHO på. Det er ett av temaene som ble trukket
frem.

– Så møter man fortsatt i trepartsorganer som TBUTBUDet tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene, som gir informasjon om økonomisk utvikling som grunnlag for lønnsforhandlinger., arbeids- og pensjonspolitisk råd, kontaktutvalgetkontaktutvalgetEt organ for uformelle drøftelser i forkant av tariffoppgjørene, der regjeringen gjerne vil få fram sine synspunkter før partene setter seg ved forhandlingsbordet. og sånne ting. Det er én til én-samarbeidet som er lagt på is.

Spørsmålet er hvor langvarig brudd det er snakk om, mener Nergaard.

– Her er spørsmålet hvor langvarig det blir. Den jevne nordmann merker antagelig ikke så fryktelig mye av dette her.

– Men man snakker jo om noe midlertidig. Så det ligger ikke i kortene at man aldri skal møtes igjen.

Read Entire Article