LO-topp vil ha Gunaratnam – ikke Tajik

1 month ago 11


Kortversjonen

  • Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, mener at Kamzy Gunaratnam som kvinnelig stortingskandidat bør få sikker plass for Oslo Ap, men ikke Hadia Tajik.
  • Eggum fremhever Kamzys innsats for Oslo og fagbevegelsen og mener hun fortjener 2. plassen på nominasjonslisten foran stortingsvalget neste år.

– Jeg er enig med flertallet av partilagene som mener Kamzy er den beste kandidaten til å bli nominert på 2. plass på Arbeiderpartiets nominasjonsliste foran neste års stortingsvalg. Hun er en politiker som deler de verdiene vi kjemper for i fagbevegelsen og partiet, sier Jørn Eggum, som i kraft av å være leder i Fellesforbundet, sitter i Aps mektige sentralstyre.

Han legger til:

– Samtidig er det viktig at demokratiet går sin gang i Oslo.

Onsdag ble det kjent at i første runde av nominasjonsprosessen i Oslo Arbeiderparti har lokallagene i stor grad pekt på stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (36):

111 vil ha henne på 2. plass på nominasjonslisten bak partileder og statsminister Jonas Gahr Støre. 50 vil ha den mye mer profilerte og nasjonalt kjente Hadia Tajik (41), tidligere statsråd og nestleder i Arbeiderpartiet.

 Hallgeir Vågenes / VGDet ble en varm klem da de to møttes i Oslo sentrum. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Urettferdig

Eggum sier Gunaratnam er hel ved:

– Hun stiller opp for fagbevegelsen og er lett å be. Hun får gode skussmål og er en som jeg stoler veldig på og har et godt forhold til.

– Er et av motivene dine å hindre at Hadia Tajik kommer inn på sikker plass?

– Nei, jeg mener det vil bli en ubalanse og være urettferdig hvis Kamzy ikke blir valgt etter den innsatsen hun har gjort for Oslo, på bekostning av en profilert politiker, som har valgt å flytte fra Rogaland til Oslo.

Balansen han nevner dreier seg om at hvis Støre, Hadia Tajik og nestleder Jan Christian Vestre bli valgt på de tre første plassene, så vil det være tre rikspolitikere.

– Det viktigste er at Kamzy fortjener den plassen, sier Eggum.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

– Hvis Tajik ikke vinner kampen om 2.-plassen, er det greit at hun kan få den litt mer usikre 4.-plassen, hvis hun ønsker?

– Jeg opplever at Trine Lise Sundnes, som ønsker den plassen, har gjort en god jobb på Stortinget. Hun har sin bakgrunn fra LO og har jobbet godt med det fagligpolitiske i stortingsgruppen. Men det blir opp til Oslo Ap å avgjøre.

– Du mener at Sundnes bør ha den plassen, ikke Hadia Tajik?

– Ja, jeg mener Kamzy og Trine Lise på 2. og 4. plass er en god miks.

Eggum sto sentralt, sammen med to andre toppledere i LO, da nettet strammet seg rundt Tajik, da hun måtte gå av som statsråd og partileder etter pendlersaken i mars 2022.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

– En del vil nok spørre om hva du har imot Hadia Tajik?

– Ingenting. Jeg har ingenting imot henne politisk, men mener at det er andre som bør prioriteres denne gangen.

Noen ord og uttrykk i denne saken:

Nominasjonsliste

En liste over kandidater som stiller til valg, i dette tilfelle for et politisk parti, hvor rekkefølgen viser hvem partiet foretrekker skal representere dem.

I Oslo Ap er de tre topplassene ansett som sikre, ut ifra målinger. Kanskje også 4.-plassen.

Lenger ned på listen er usikre plasser, men hvis Ap havner i regjering, kan mange komme inn fordi de på toppen av listen ofte havner i regjering.

Stortingsvalg

Et valg som holdes hvert fjerde år i Norge for å velge representanter til Stortinget, som er Norges nasjonalforsamling.

Statsråd

Et medlem av regjeringen i Norge, som leder et departement.

Nestleder

En person som er nummer to i ledelsen av en organisasjon, og som kan ta over lederens oppgaver hvis lederen ikke er til stede.

Rikspolitikere

Politikere som er involvert i nasjonal politikk, i motsetning til lokalpolitikk.

Tariffavtale

En skriftlig avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiver som fastsetter lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstagere.

Nominasjonskomite

I dette tilfelle en gruppe mennesker i et politisk parti som har ansvar for å foreslå kandidater til valglistene før et valg.

Eggum sier Kamzy Gunaratnam har spilt en viktig rolle for å kjempe fagbevegelsens og LOs kamp.

– Midt i Foodora-streiken i 2019, da vi kjempet for at de ansatte skulle få tariffavtale og bli organisert, stilte hun opp og ga viktig politisk støtte. Nå gjør hun det samme, når vi rettslig kjemper videre, denne gangen for å sikre de faglige rettighetene til ansatte i Wolt, sier Eggum.

 Hallgeir Vågenes / VGFaglig sekretær Fredrik Winger-Solvang i Oslo Transportarbeiderforening i Fellesforbundet redegjør for kampen de fører for å bedre rettighetene til ansatte. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hadia Tajik kommenterer saken slik:

– Jørn Eggum må selvsagt gi sin støtte til hvem han vil. Når det gjelder Foodora-streiken i 2019, så var vi flere som støtte den. Når det gjelder fagbevegelsens verdier, så prioriterte jeg i løpet av mine 140 dager som arbeidsminister å:

  • Doble fagforeningsfradraget.
  • Fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.
  • Styrke retten til heltid.
  • Strammet inn bruk av innleid arbeidskraft.
  • Fjerne karensåret innen AAP.
  • Fremskynde innføringen av pensjon fra første krone.
  • Gjeninnføre kollektiv søksmålsrett.
Bilde av

– Og vi ga beskjed til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet om at de måtte øke overtredelsesgebyrene. Jeg har satt pris på alle tilbakemeldingene fra arbeidsfolk som sier at dette har betydd noe for hverdagen deres, sier Tajik.

Fredrik Mellem er generalsekretær i Europabevegelsen og tidligere leder i Oslo Arbeidersamfunn. Han støtter Hadia Tajik – i likhet med et flertall av medlemmene i Aps største lokallag.

– Hun er den klart mest kompetente og erfarne av de aktuelle kandidatene, på alle mulige måter. Hun har hatt flere statsrådsposter og har kompetanse fra et annet fylke, nemlig Rogaland. Det representerer Oslo godt fordi befolkningen er bortimot 50 prosent innflyttere, sier Mellem.

– Er ikke Gunaratnam kompetent og erfaren nok?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier han.

Bilde av

Fredrik Mellem

– Med Hadia på 2. plassen får Oslo Ap tre rikspolitikere på toppen av lista.

– Det er veldig rart å høre at det er et problem. Oslo er ikke en kommune i Østerdalen. På Gro Harlem Brundtlands tid var fem av seks på lista statsråder. Dette er helt i tråd med en lang tradisjon Oslo Ap har, sier Mellem.

Ikke avgjort

Selv om Gunaratnam leder stort basert på lokallagenes innspill i første runde, er det ikke sikkert at det ender med henne på 2. plass når avgjørelsen faller på nominasjonsmøtet i Oslo Ap 26. november.

Sterke krefter i Oslo Ap ønsker Tajik og toppkandidatene skal fremover gjennom intervjuer, før nominasjonskomiteen kommer med sin innstilling.

Blir det skriftlig avstemning, vil det kunne påvirke resultatet: Da vil de som stiller fra på nominasjonsmøtet fra de ulike partilagene, stå friere til å følge egen overbevisning enn pålegg om at de skal stemme slik lokallaget har anbefalt.

Om metoden

VGs gjennomgang er basert på at vi har registrert alle lokallagene som har Hadia Tajik på 2. plass og alle som har Kamzy Gunaratnam på 2. plass og gitt dem antallet mandater som lokallaget har på nominasjonsmøtet 26. november:

Det er en del lag som har innstilt begge på 2. plass. De er ikke med i oversikten.

Og det er ikke sikkert at alle delegatene til lokallaget vil stemme på Gunaratnam, selv om laget har foreslått henne på 2. plass.

Read Entire Article