En verden i endring krever at vi områr oss, og det krever en revidering av Norges Banks mandat.
Roger Bjørnstad
Sjeføkonom i LO
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
Steffen Handal i UNIO har oppkonstruert en merkelig kritikk mot LO i et innlegg i E24.
Han mener å vite at det LO egentlig ønsker, er å styre renten politisk. Det viser at han har fulgt dårlig med i den pengepolitiske debatten de siste årene.
Det LO har lenge tatt til orde for er en gjennomgang av mandatet til Norges Bank.
Les også
Adjø, ansvarlighet
LO ønsker en klargjøring av hvordan kostnadssjokk utenfra (tilbudssidesjokk) skal møtes av rentesettingen.
I en slik situasjon, som vi har vært gjennom nå, vil Norges Bank ha to motstridende mål – høy sysselsetting og lav inflasjon. Som kjent øker et kostnadssjokk prisveksten, men reduserer sysselsettingen.
LO har vært uenig Norges Banks avveiing, som i for stor grad har lagt vekt på å få prisveksten ned.
Det er selvsagt ønskelig å få prisveksten ned, men vi mener at norsk rente ikke har særlig effekt på globale prissjokk, og at hensynet til sysselsettingen da bør veie tyngre, og renten brukes mer forsiktig.
Nå tar flere til ordet for en mandatgjennomgang, og for første gang støtter UNIO dette.
For å gjøre det klart. LO står sterkt på Norges Banks uavhengighet i rentesettingen.
Samtidig er det Stortinget som vedtar mandatet Norges Bank styrer etter, og det er regjeringen som i forskrift kan presisere mandatet. Norges Banks målsetting er altså politisk og demokratisk styrt. Det er Stortinget som har vedtatt et todelt mål for Norges Bank, og det er nå åpenbart behov for at lovgiver presiserer avveiningene i dette nå som vi har gått inn i en ny æra med sterke kostnadssjokk fra utlandet.
Les også
Har fått nok av dyrtid: – På tide å se på mandatet til Norges Bank
Sist gang mandatet ble endret var i 2019, og lovutvalget som forberedte endringen foreslo da at mandatet burde revideres jevnlig. Nå er et godt tidspunkt.
Nå haster det med en ny mandatgjennomgang. Ikke fordi LO skal ha ned dagens rente. Det toget har gått. Det haster fordi nye kostnadssjokk er i emning.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa da rentebeslutningen ble presentert torsdag, sa at kraftig økte tollsatser fra USA og mottiltak fra andre land ville både kunne svekke norsk økonomi og øke prisveksten. Da utelukket hun ikke at Norges Bank med dagens mandat kan måtte møte det med ytterligere økt rente, selv om det rammer norsk økonomi dobbelt og kunne gå kraftig ut over produksjon og sysselsetting.
LO står bak Norges Banks uavhengighet, men opprettholder samtidig retten til å løfte viktige økonomifaglige debatter ut i offentligheten, og si ifra når vi mener beslutninger tas på feil grunnlag.
En presisering av mandatet kan også føre til økte renter i visse situasjoner, og LO vil i mange tilfeller støtte dette.
Norge kan rammes av negative kostnadssjokk som gir svært lav prisvekst og høy økonomisk aktivitet.
Med dagens praktisering av pengepolitikken har en slik situasjon tidligere gitt oss nær nullrente i lang tid. Det fører til boligbobler og økt gjeldsoppbygging. En slik utvikling vil være skadelig for norsk økonomi og må møtes med høyere renter.
Handal bruker for øvrig et besynderlig ordvalg for å beskrive LO – uansvarlig. LO står ganske alene som forsvarer av frontfagsmodellen i organiseringen av lønnsdannelsen. LO har alltid vist stor ansvarlighet. LO tar ansvar for norsk økonomi, og LOs ansvarlighet har tjent landet vårt godt.
Frontfagsmodellutvalget konkluderte med at den bidrar til at prisveksten fra kostnadssjokk kommer ned av seg selv, sikrer høy sysselsetting, lav ledighet og høy verdiskaping, og at renten kan settes lavere enn den ellers ville vært.
Handal påpeker at UNIOs medlemmer er opptatt av lav rente. Da lurer jeg hva de ville si til at Frontfagsmodellutvalgets flertall, mot UNIOs og Akademikernes stemmer, konkluderte med at UNIOs ønske om å endre lønnsdannelsen ville bidratt til lønns- og prisspiraler, det vil si høyere prisvekst og høyere renter. Det ville vært ganske uansvarlig i den tiden vi er inne i.