LO-lederkandidat trekker seg: Peker på sjefen

5 hours ago 4


Kortversjonen

  • Styrke-sjef Frode Alfheim seiler opp som favoritt til å bli LO-leder etter at Jørn Eggum ikke lenger er aktuell som LO-leder.
  • Valgkomiteen i LO møtes fredag morgen.
  • Det er få reelle kandidater til ta over som leder av LO per nå.
  • Kine Asper Vistnes og Peggy Hessen Følsvik vurderes også, men har foreløpig sagt nei.

En kartlegging VG har foretatt i ulike sentrale miljøer i LO og i flere LO-forbund, viser at det er få reelle kandidater til å kjempe om det mektige vervet som LO-leder.

Storfavoritten til å bli LO-leder, Fellesforbundsleder Jørn Eggum, ble tvunget til å trekke sitt kandidatur torsdag etter TV2s avsløringer om hans forhold til leder Merethe Solberg i Fellesforbundets avdeling 10 i Oslo – hvor det har kommet frem at han håndterte mulig sluttpakke for henne, uten å informere sitt forbundsstyre.

Med et i minnet skal man være varsom med å si noe veldig sikkert om hvem som blir LO-leder på LO-kongressen torsdag til uken:

Det kan skje noe uventet rundt neste sving.

 Industri Energi / Industri EnergiAlfheim opplever at en kandidat nå trekker seg, hans forbundsfelle, Are Tomasgard, som sitter i LOs ledelse i dag. Foto: Industri Energi / Industri Energi

Men.

Her er status pr. nå:

Valgkomiteen i LO, ledet av Fagforbundets leder, Mette Nord, skal møtes fredag morgen.

Det interessante med det møtet, er at mannen som nå seiler opp som favoritt, fordi tre relativt sentrale forbund allerede har pekt på han, Frode Alfheim, sitter i valgkomiteen:

Han må innen møtet avklare om han er kandidat og informere valgkomiteen om det, slik at han kan fratre fra valgkomiteen.

Kilder i VG sier at han ønsker å bli LO-leder hvis LO vil ha ham.

Bilde av

Én kandidat mindre: Tomasgard trekker seg.

En annen som er nevnt, er Are Tomasgard, som sitter i LOs ledelse som LO-sekretær.

Han kommer fra samme forbund som Alfheim og har i ettermiddag hoppet av LO-lederracet.

Takket nei via sms

Han har sendt følgende sms til valgkomiteleder Mette Nord:

«Vi har kommer i den uventede situasjonen at både min forbundsleder Frode Alfheim og jeg nå blir omtalt i riksmedia som kandidater til ledervervet i LO. Jeg mener vi begge er gode kandidater, men forbundet Styrke kan bare ha en kandidat til ledervervet i LO», skriver han og konkluderer:

– Jeg ønsker derfor nå – i samråd med forbundet mitt – å tydeliggjøre at jeg stiller meg fullt og helt bak Frode Alfheim sitt kandidatur som ny LO- leder, og ber om at mitt kandidatur blir suspendert fra diskusjonene i valgkomiteen inntil innstillingen på ledervervet er avklart.

Han fremholder at Alfheim «vil bli en samlende og sterk leder for hele LO- familien, på samme måte som han har vært en samlende og sterk forbundsleder».

 Hallgeir Vågenes / VGNoen har press i buksene 1. mai. Andre er under sterkt press, som denne kvinnen, Kine Asper Vistnes. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Da er det i realiteten bare Fellesforbundets nestleder Kine Asper Vistnes som kan hindre Alfheim i å bli LO-leer.

Hun har støtte fra eget Fellesforbund og fra LOs største og mektigste forbund, Fagforbundet, som med sin hær av kommunalt ansatte har over 400.000 medlemmer.

Til sammenligning har LOs nest største forbund, Fellesforbundet, 170.000 medlemmer.

De to forbundene har til sammen klart flertall på LO-kongressen.

Men i går fanget VG og NRK opp at hun hadde gitt tydelig beskjed internt om at hun ikke er aktuell som LO-leder.

Hun hadde sagt ja til å stille som kandidat til å bli leder i Fellesforbundet, da det lå an til at Jørn Eggum skulle rykke opp som LO-leder.

Men LO-lederjobben er noe helt annet. Hun ønsker å ha Fellesforbundet som sin ramme – ikke hele LOs ansvarsområde.

Det er imidlertid sterke krefter som i løpet av 1. mai og frem til valgkomiteens møte fredag morgen, som vil forsøke å overtale henne til å stille som LO-lederkandidat.

Sannsynligheten er liten, men den er der helt til hun går offentlig ut og lukker den døren helt.

Kine kan avgjøre:

En sentral kilde sier det slik:

– Sier Kine ja, blir det henne. Hvis ikke ligger det an til at det bli Frode Alfheim.

Peggy Hessen Følsvik og er sittende LO-leder og nevnes:

Etter at Eggum ikke lenger er kandidat, er det også blitt satt inn press mot henne om at hun tar en periode til som LO-leder.

Det er trolig mindre sannsynlig enn om Vistnes skulle snu, sier kilder i LO sentralt.

 ROBERT S. EIK/VG  Foto: Robert S. Eik / VGPeggy Hessen Følsvik sammen med Alfheim. Tidligere forbundsleder Leif Sande i Industri Energi til høyre. Foto: ROBERT S. EIK/VG Foto: Robert S. Eik / VG

I morgen tidlig vet vi mer.

Om det kan dukke opp andre kandidater som kan ende opp som LO-leder?

Ja, det er mulig, men sjansen er liten.

LO-nestleder Sissel M. Skoghaug har vært et slikt navn. Hun stilte som LO-lederkandidat, men trakk det og har varslet at hun trekker seg som nestleder på LO-Kongressen, etter at hun ikke fikk støtte i Fagforbundets ledelse til sitt kandidatur for å bli LO-leder.

Hun er spilt inn på nytt, men det fremstår ikke som realistisk, da hun fortsatt mangler støtte sentralt i eget forbund, ifølge VGs kilder.

Nordlending

Frode Alfheim er ukjent for folk flest, men det er ikke uvanlig for LO-forbundsledere som blir valgt som LO-ledere.

Peggy Hessen Følsvik var ikke spesielt kjent da hun ble valgt, det var heller eksempelvis ikke tidligere LO-ledere som Hans-Christian Gabrielsen og Gerd Kristiansen.

Alfheim er fra Dønna i Helgeland i Nordland og kommer fra industrien, hvor han har vært nestleder i oljeforbundet NOPEF før han ble nestleder i LO-forbundet Industri Energi i 2010 og leder fra 2017.

 Industri Energi / Industri EnergiHar partiboken i orden. Foto: Industri Energi / Industri Energi

Vært i flere departementer

Industri Energi slo seg i fjor sammen med LO-forbundet Forbund for Ledelse og Teknikk og dannet Styrke.

Han og hans forbund har konkurrert med Jørn Eggum og Fellesforbundet om medlemmer i industrien.

Det spesielle i LO-sammenheng med Styrke, er at de er partipolitisk uavhengige og ikke gir penger til Ap og andre partier på venstresiden.

Men han har partiboken i orden og har jobbet i flere Ap-styrte regjeringer, som politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Ingen av de aktuelle kandidatene vil kommentere saken akkurat nå.

Read Entire Article