Kortversjonen
- Sylvi Listhaug opplevde et dramatisk katastrofekeisersnitt i 2017.
- Hun advarer nå mot det hun kaller romantisering av uassisterte hjemmefødsler.
- Listhaug mener risikoen er for høy uten tilgang til akuttmedisinsk hjelp.
– Pass på babyen min, rakk hun å si før hun sovnet.
Det var fem dager over termin med tredjemann i 2017. De to første fødslene hadde forløpt helt fint og uten problemer.
Med unntak av at tredje fødsel ble satt i gang, så det også ut til å gå som normalt denne gangen.
Men etter hvert begynte riene å stoppe opp. Listhaug og ektemannen Espen Espeset tenkte ikke så mye over det – inntil de hørte alarmene gå.
– Vi visste jo ikke det da, men hjerterytmen til babyen begynte å bli svakere. Da skjedde ting fort, sier Espeset i dag.
Svært dramatisk
Slik Listhaug (47) husker det, kom leger og jordmødre løpende inn på rommet, koblet av alle apparatene og tok tak i sengen før de løp med henne gjennom gangen.
Så ble hun tatt med på en operasjonssal, og fikk narkose.
Den blivende trebarnsfaren ble stående alene igjen på fødestua mens legene utførte et katastrofekeisersnitt
på kona.– Da jeg våknet så jeg meg rundt, og jeg så ingen barn. Det første jeg spurte om var hvor barnet mitt var.
Heldigvis hadde det gått bra med både Listhaug og sønnen Steffen, og hun fikk snart møte både sønnen og Espeset.
– Trygt
I dag har Steffen akkurat fylt åtte år. Paret legger ikke skjul på at de opplevde fødselen som svært dramatisk.
– Samtidig virket det som de hadde god kontroll. Dette var folk som hadde gjort dette før, så selv om det var dramatisk kjentes det trygt.
– Hva hadde skjedd om dere ikke var på sykehus, tror du?
– Da hadde det sannsynligvis ikke gått bra. Det var et katastrofekeisersnitt og snakk om minutter.
Vil advare
Den siste tiden har hjemmefødsler, både assisterte
og uassisterte , fått stor oppmerksomhet.Mandag skrev lege Kaveh Rashidi i VG at han mener uassisterte hjemmefødsler må forbys. Han fikk delvis støtte av tidligere helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Listhaug, som tidligere har vært blant annet justisminister og folkehelseminister, har fått med seg debatten som har gått om både hjemmefødsler med jordmor og uassisterte hjemmefødsler.
Hun understreker at hun ikke ønsker å klandre enkeltpersoner. Men:
– Jeg vil på det sterkeste advare mot kreftene som prøver å romantisere dette med naturlige fødsler. Alle foreldre ønsker sine barn det aller beste, men det er en grunn til at man har utviklet en fødselsomsorg og spesialisert den gjennom veldig mange år, sier hun og legger til:
– Jeg tenker det er en skremmende utvikling. Denne romantiseringen av uassisterte hjemmefødsler kan potensielt være farlig.
Hjemmefødsler i Norge
- Planlagte hjemmefødsler med jordmor (såkalte assisterte hjemmefødsler) er ikke en del av det offentlige helsetilbudet. Tilbudet blir gitt av privatpraktiserende jordmødre, og man må betale for det av egen lomme
- Tilbudet er avgrenset til om det finnes jordmødre som tilbyr planlagte hjemmefødsler i nærheten av bostedet til kvinnen
- Før en assistert hjemmefødsel skal en lege eller jordmor klarere den gravide kvinnen og påse at hun oppfyller en rekke kriterier
- Noen velger også å føde uassistert hjemme, altså uten helsepersonell til stede. Dette frarådes av leger, jordmødre og Helsedirektoratet.
- Det finnes ingen oversikt over hvor mange som velger å føde uassistert hjemme.
Assisterte hjemmefødsler, altså hjemmefødsler med jordmor til stede, skjer etter at den gravide kvinnen er blitt selektert ut ifra en rekke kriterier. I 2023 fødte 140 kvinner hjemme med jordmor.
Det er stort sett liten risiko for skader på mor og barn med slike hjemmefødsler.
– Høyere risiko
Listhaug mener likevel man bør tenke seg nøye om før man søker om hjemmefødsel med jordmor.
– Man vet aldri hva som kan skje i forbindelse med en fødsel. Det vil alltid være en risiko, men det er klart at hvis du ikke har et akutt-apparat ved deg, er det høyere risiko. Skal du ha et akutt keisersnitt, er du helt avhengig av det.
– Mange av de som ønsker offentlig hjemmefødsel, peker på at de mener fødetilbudet i Norge er for dårlig, at helsepersonell har det for travelt, nedleggelsen av ABC-klinikken og så videre. Er du enig i den forklaringen?
– Jeg tenker at tilbudet som er i Norge i utgangspunktet er veldig bra. Det er jo blitt bedre og bedre med årene.
Den tidligere justisministeren er usikker på om hun mener at hjemmefødsler – både uassisterte og assisterte – burde forbys.
– Vi har ikke diskutert det i partiet. Jeg ser at det er en diskusjon nå, men jeg tenker det viktigste er å advare mot risikoen det er å velge uassistert hjemmefødsel. Så ønsker jeg den politiske debatten velkommen.
Les også: Fride (36) advarte mot hjemmefødsel uten jordmor – så holdt hun selv på å dø