Listhaug og Støre barker sammen

2 hours ago 3


Kortversjonen

  • Sylvi Listhaug og Jonas Gahr Støre går til harde angrep på hverandres skatte- og næringspolitikk.
  • Listhaug kritiserer «næringsfiendtlige» tiltak fra Støre-regjeringen og frykter flere vil flytte til Sveits.
  • Støre anklager Listhaug for å spre feilinformasjon og blokkere viktig industriutvikling i Norge.

De to møtes mandag formiddag til duell om skatte- og næringslivspolitikk: Det blir den første statsministerduellen mellom de to, etter at Frp de siste månedene med få unntak har vært største parti.

De to tjuvstarter duellen i VG.

– Norge har ikke råd til fire nye år med Støre. Det er den mest næringsfiendtlige regjeringen jeg kan huske, innleder Frp-leder Listhaug.

– Det er Listhaug og Frp som er næringsfiendtlig, sier Ap-leder og statsminister Støre.

Vi har ikke intervjuet de to sammen, men latt dem gi sine vurderinger av hverandres skatte- og næringspolitikk.

– Flykter i hopetall

Frp-lederen sier hun frykter at vi bare har sett startskuddet av verdiskapere som flytter til Sveits, dersom Støre-regjeringen får fortsette etter stortingsvalget i september.

– Næringsinvesteringene er på et lavere nivå enn de var før pandemien med en negativ investeringsutvikling for Fastlands-Norge for perioden 2022–2024, sier hun.

– Og utenlandske investorer rømmer Oslo Børs. Siden Støres «skattesjokkbudsjett» i 2022 har utlendinger nettosolgt norske aksjer ni kvartaler på rad med totalverdi på 186 milliarder kroner.

Hun legger til:

– Verdiskapere flykter i hopetall ut av Norge. Over 500 nordmenn med store verdier har flyttet til Sveits siden 2022.

 Helge Mikalsen / VGDet kan bli kastet terning også etter debatten mandag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Støre: Svartmaler

Støre sier det er tre grunner til at han mener Listhaug er næringsfiendtlig.

– For det første svartmaler hun og snakker ned næringslivet i Norge. Hun har brukt det nye året på å svartmale situasjonen i norsk økonomi:

– Det Sylvi Listhaug sier er direkte feil. Tallene viser at næringslivet går godt. Det er også det bedriftene selv forteller. Jeg snakket med mange bedriftsledere i uken som gikk som sier at de har vekst, lønnsomhet og vil gjennomføre nye investeringer i år og fremover, sier statsministeren.

 Helge Mikalsen / VGHer er de avbildet under partilederdebatten under Arendalsuka i fjor. Foto: Helge Mikalsen / VG

Han fortsetter ved å vise til at Frps skatteletteløfter har en uavklart skatteøkning han kaller «Sylvisjokket».

– Listhaug vil gi en skattesmell for bedriftene i Norge: Frp har åpnet for å øke selskapsskatten, gjennom en skatteveksling. De vil gi alle 200.000 bedrifter i Norge et skattesjokk for å finansiere milliarder i kutt i formuesskatten der 80 prosent av kuttene går til de en prosent rikeste personene i Norge. «Sylvi-smellen» vil ramme alle bedriftene i hele Norge, sier Støre.

Listhaug bekrefter skatteveksling på deler av fjerningen av formuesskatt, men at det ikke er avklart hvilke skatter som skal opp.

 Tore Kristiansen / VGFoto: Tore Kristiansen / VG

Hun sier at Støre har mistet virkelighetssansen.

– Støre sa nylig at det er flaks at han og Vedum har styrt Norge de siste årene. Det er en god illustrasjon på at han mangler fullstendig kontakt med virkeligheten der ute. Konsekvensene av hans politikk er mindre frihet og trygghet, både for næringsdrivende og for arbeidsfolk, sier Listhaug.

– Må heie

Hun viser til en måling som hun mener sier mye om hvordan næringslivet har reagert: Respons Analyse gjennomførte i desember en spørreundersøkelse på vegne av SMB Norge der kun tre prosent av de spurte bedriftslederne vil ha Støre som statsminister etter neste valg. Ingen av de spurte vil ha Vedum.

– En av de aller viktigste oppgavene for et eventuelt nytt flertall til høsten blir å gjenreise tilliten til norsk økonomi, ta forutsigbarheten tilbake og gjøre det mer lønnsomt å skape verdier i Norge. Da må vi heie og lytte til norske verdiskapere, ikke jage dem ut av landet og la partier på ytterste venstrefløy få diktere retningen i skattepolitikken.

Hun legger til:

– Jeg frykter at vi bare har sett startskuddet av verdiskapere som flytter til Sveits dersom Støre-regjeringen får en ny periode.

Mer om Listhaugs vei her

– Vi vil erstatte statskapitalisme og sløsing med lavere skatter til alle:

– Det er et stort paradoks at regjeringen på den ene siden mener det mangler nok risikovillig privat kapital og dermed må subsidiere flere ulønnsomme prosjekter, samtidig som man på den andre siden henter inn stadig mer kapital fra det lønnsomme næringslivet. I stedet for å sløse vekk folk og bedrifters skattepenger på statskapitalisme og enkeltprosjekter som politikerne aldri ville brukt sine egne penger på, bør vi heller bruke handlingsrommet til å gi skattelette til alle.

– Da må vi blant annet fjerne formuesskatten helt for å få fart på investeringene igjen, og for å unngå at for eksempel pensjonister som sitter med nedbetalte hus ikke ender opp med regningen. Det er den eneste modellen som vil stå seg over tid og som vil bli mye vanskeligere for venstresiden å gjeninnføre igjen, akkurat som arveavgiften som Fremskrittspartiet fikk avskaffet helt, sier hun.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Sylvistoppen

Støre sier det tredje eksempelet på at Listhaugs politikk er næringsfiendtlig, er at den vil «avlyse store industrisatsinger».

– Det betyr at arbeidsplasser kan gå tapt i norske lokalsamfunn, der industribedriften har investert i ny teknologi og ansatt folk for å jobbe med det:

– Et slik eksempel er Eramet Sauda, som satser på karbonfangst og lagring. Et annet er Hydro i Høyanger som satser på grønn hydrogen. Vi ser at USA, Kina og EU satser tungt på grønn teknologi. Sylvistoppen parkerer norsk næringsliv på sidelinjen og svekker norsk konkurranseevne. Det tar jobbene fra folk. Det er næringsfiendtlig, sier han.

Mer om Støres vei her

– Som jeg sa på NHO-konferansen denne uken, garanterer jeg at selskapsskatten skal ligge fast på 22 prosent med en Arbeiderparti-ledet regjering. Vi skal ha et skapende næringsliv og et trygt arbeidsliv med gode og stabile rammevilkår, og jobbe for å få flere inn i jobb, spesielt de unge, de neste årene.

– For Arbeiderpartiet er det uaktuelt å svekke arbeidsfolks fremforhandlede sykelønn, dele opp helsevesenet, øke barnehageprisene – eller kutte i velferden og øke selskapsskatten for å finansiere milliarder i formuesskatt til dem med aller mest fra før. Det viser at valget i år, blir et verdivalg om hva slags samfunn vi vil ha, sier han.

Read Entire Article