– Så lenge kraften som er reservert ikke blir tatt i bruk, er det hverken behov for eller lønnsomt å bygge ut ny kraftproduksjon i landsdelen, sier konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen, til NRK.
Det største nordnorske kraftselskapet varsler at vindkraftsatsingene i Nord-Norge står i fare.
Årsak: Lave strømpriser i landsdelen gjør etablering av ny kraftproduksjon ulønnsomt.
I Finnmark er 15 nye vindkraftverk under konsesjonsbehandling eller planlagt utbygget. Alle skal levere kraft til den planlagte elektrifiseringen av gassproduksjonsanlegget til Equinor i Hammerfest.
Nå varsler et stortingsflertall at de vil reversere elektrifiseringen, og vindkraftkonsesjonene kan mangle kjøper av kraften.
I Troms har Troms Kraft nå avlyst, utsatt eller «valgt å ta seg bedre tid» i en rekke foreslåtte vindkraftprosjekter.
Lønnsomhet for forskjellige krafttyper kan sammenlignes via en såkalt LCOE-beregning.
Kjernekraft er minst lønnsomt
I 2024 var snittprisen på strøm i Nord-Norge på 27 øre/kWh. Ifølge Troms Kraft vil en slik strømpris trolig være normalsituasjonen i Nord-Norge i flere år.
Den aller billigste kraften å bygge ut er vindkraft på land, som er lønnsom med strømpriser over 40 øre/kWh. Dermed blir Jonas Gahr Støres fastpris-tilbud på strøm en dårlig avtale for folk i nord.
Ifølge Troms Krafts viseadministrerende direktør Erling Dalberg er det ingen krafttyper som er lønnsomme å bygge ut i Nord-Norge i nærmeste fremtid.
Viseadministrerende direktør i Troms Kraft, Erling Dalberg, varsler at selskapet trapper ned vindkraftsatsingen i Troms.
Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRKAller minst lønnsomt er kjernekraft.
– Tradisjonell kjernekraft er svært kostbart, med en pris fire ganger høyere enn vindkraft på land og et behov for kraftpriser på 1 kr og 60 øre per kWh for å være lønnsomt, sier Dalberg til NRK.
- Les mer om at energidepartementet utsetter konsekvensutredningen av kjernekraftverk i Vardø og Øygarden. Ordfører mener dette kan hindre Norge i å nå klimamålene.
- Lave strømpriser i Nord-Norge skyldes i stor grad at man har overskudd på kraft i den nordligste strømprisområdet. (NO4)
- Men kraftoverskuddet er ujevnt fordelt.
- Mens Nordland har et klart kraftoverskudd på 7 TW, er det kraftunderskudd i Troms
- Fire kommuner på Helgeland alene står for en tredjedel av kraftproduksjonen i Nord-Norge.
- Denne kraften gir et kraftoverskudd som demper prisene i hele landsdelen.
- Likevel er dette strøm som ikke så lett kan flyttes ut av regionen på grunn av for lite nettlinjekapasitet.
- I Nord-Sverige er det også store mengder innestengt strøm, som eksporteres til Nord-Norge og bidrar til å holde kraftprisene lave.
- Den siste tiden har flere planlagte kraftkrevende prosjekter på Helgeland og i Norrland meldt at de enten nedskaleres eller utsettes.
- Samtidig har tre store kraftkrevende prosjekter fått reservert kraft og linjekapasitet for å bygge ut.
- I tillegg til elektrifiseringen av Melkøya i Finnmark, har Aker Horizons to store prosjekter i Bjerkvik og Bardu som totalt sluker mer kraft og linjekapasitet enn Melkøya.
- For at vindkraft på land skal være lønnsomt, må kraftprisene være over 40 øre/KWh. For å bygge vindkraft til havs må den være 1 krone og 20 øre/KWh, et atomkraftverk vil kreve minst 1 krone og 60 øre/KWh.
- Derfor vil disse kraftformene ikke lønnsomme i nord i årene som kommer.
– De lave kraftprisene er bra for folk
De siste årene har Statnett måtte si nei til nye kraftkrevende prosjekter i nord, som har søkt om å få knytte seg til strømnettet.
De begrunner avslagene med at det ikke er ledig kapasitet i strømnettet, og at det ikke kan gis tilknytning før det produseres mer kraft, og nettet blir forsterket.
– Den største utfordringen nå er at ledig kapasitet i sentralnettet allerede er bortbestilt til prosjekter som det hefter stor usikkerhet med, mener administrerende direktør i Troms Kraft, Semming Semmingsen.
Administrerende direktør i Troms Kraft, Semming Semmingsen, understreker at han ikke mener et ammoniakk-anlegg i Bjerkvik er et problem så lenge det tas en investeringsbeslutning.
Foto: Øystein Antonsen / Øystein Antonsen– Vi er spesielt bekymret for den eksisterende industrien som ligger i kø og som ikke får tilgang på kraft, og vi utfordrer myndighetene til å gi dem prioritet i tildelingskøen, sier han.
Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at lave strømpriser er et problem for lønnsomheten i vindkraftsatsing.
– De lave kraftprisene er bra for folk i nord og næringslivet. Billig strøm viser at kraftsituasjonen er god. Vi ser at det er stor interesse både fra kommuner og utbyggere om å bygge ut vindkraft, mener han.
- Les mer om at det er en eskalerende konflikt pm EUs energipakke i regjeringen. – Ikke klokt å fremme dette nå, advarer Sp-topp Marit Arnstad.
- For å elektrifisere Melkøya er det planlagt en stor utbygging av vindkraft og kraftlinjer i Finnmark.
- De røde prikkene viser planlagte vindkraftprosjekter som er under behandling.
- I tillegg til nye planlagte nettlinjer.
- De svarte prikkene viser eksisterende anlegg.
- Troms Kraft har skrinlagt eller utsatt en rekke planlagte vindkraftprosjekter i Troms, på grunn av lave kraftpriser (blå prikker).
Hva vil endring for Melkøya og fastpris i sør bety?
– Arbeiderpartiet mener at vi bør gå videre med å knytte oss tettere til EUs energimarked. Konklusjonen for min del at det vil ikke Senterpartiet, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK da Sp trakk seg ut av regjeringen.
Han fortsatte:
– Vi har bygd ut kraft og vannkraft i Norge for at folk i Norge skal få lave og stabile strømpriser.
Dagen etterpå varslet Ap at de ville tilby husholdninger i Norge en fastpris på 40 øre/kWh.
Erlend Dalberg i Troms Kraft er klar på at de færreste i Nord-Norge vil tjene på en slik fastkontrakt, og at det trolig blir næringslivet som må betale prisen om husholdningene slipper markedspris på strøm.
– Med fastpris for husholdningene blir det ingen virkemidler for å spare strøm. Da vil etterspørselen øke, og næringslivet kan få høyere strømpriser, mener han.
Dalberg mener en reversering av elektrifiseringen av Melkøya kan være positivt for lønnsomheten til vindkraft på land på kort sikt.
– Det er en stor kø av mindre aktører som ønsker strøm og linjenett i nord, og som ikke får det så lenge strømmen er reservert til LNG-anlegget på Melkøya. Frigjøres denne kraften kan mindre og mer realiserbare prosjekter kunne komme i gang, sier han og legger til:
– Med økt etterspørsel, kan prisene på strøm også øke.
Politisk redaktør i Nordlys, Maja Sojtaric, peker på flere årsaker til at kraftutbygging i Nord-Norge er ulønnsomt.
– Lave strømpriser er bra for folk og næringsliv
Maja Sojtaric er politisk redaktør i Nordlys og mener kraftsituasjonen i Nord-Norge er kommet inn i en kritisk situasjon.
– Kraftprisene er så lave i Nord -Norge at det ikke er lønnsomt å utvikle ny kraft. Samtidig som det ikke er tilstrekkelige etableringer av industri som krever ny kraft, og driver opp etterspørselen, sier hun.
Sojtaric peker på at store prosjektene, som står med reservert strøm, nå fungerer som propper i systemet.
Energiminister Terje Aasland (Ap) under Barentshavkonferansen i Hammerfest, april 2024.
Foto: Allan KloTerje Aasland (Ap) understreker at økt kraftproduksjon ikke er et mål i seg selv, i motsetning til lave strømpriser:
– De lave kraftprisene er bra for folk i nord og næringslivet. Billig strøm viser at kraftsituasjonen er god. Vi ser at det er stor interesse både fra kommuner og utbyggere om å bygge ut vindkraft, sier han.
Publisert 06.02.2025, kl. 06.25