Lar seg bruke rått

1 month ago 14


Red Bull kan le hele veien til banken etter at statskanalen lot seg bruke rått og skamløst. Hvor mye makt skal energidrikk-produsenten få ?

 Michael Buholzer / AP / NTBMondo Duplantis vant 100 meteren mot Karsten Warholm, men den store vinneren ble Red Bull. Foto: Michael Buholzer / AP / NTB
torsdag 5. september kl. 15:32

Det blir ikke så mye mer pr-regissert enn showet vi fikk se onsdag kveld. Karsten Warholm mot Mondo Duplantis på en øvelse som ikke er hjemmebane for noen av dem. I seg selv er jo dette en artig idé.

Men handlet egentlig dette om to utøvere, eller om å vise frem Red Bull- pg Puma-logoen mest mulig i beste sendetid?

Når en duell uten særlig sportslig verdi pakkes inn som et gigantisk markedsførings-jippo, bør det ringe alarmklokker.

 MICHAEL BUHOLZER / EPA / NTBDuplantis 1. Warholm 0. Red Bull; full pott! Foto: MICHAEL BUHOLZER / EPA / NTB

Én ting er at dette sendes på «Red Bull TV». Noe ganske annet er det at en sending som sentrerer så mye rundt én spesifikk logo, får låne så mye legitimitet av en statskanal.

Her begynte det hele med Duplantis, Warholm og Red Bull-capser, før det hoppet direkte over til Jann Post og Vebjørn Rodal slik vi er vant til å se dem.

Deretter gikk det frem og tilbake mellom det som kunne virke som en redaksjonell oppkjøring til en øvelse, og det som vanskelig kan anses som renspikket reklame. 

«Manndommen min klarte ikke å stå imot en slik utfordring», sa Warholm om det uvante møtet med svensken. Og det det ingen grunn til å mistro at det var gøy for utøverne å knive på bortebane.

 FABRICE COFFRINI / AFP / NTBDet ble ikke spart på virkemidlene da Red Bull rullet ut apparatet sitt. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB

Men ingen skal komme her og si at denne sendingen ikke først og fremst var smidd i Red Bull og Pumas ånd. Dessuten får stuntet en ytterligere ringvirkning, med tilhørende blest, siden Warholm må løpe i svensk drakt i Diamond League.

I sum ble dette flaut.

NRK må nødvendigvis ha stått overfor noen vanskelige avveininger her. På den ene siden vil det naturligvis være enorm interesse for Warholm vs Duplantis. På den andre er det et spørsmål i hvilken grad en kanal finansiert av skattepenger bør fremstå som en nyttig idiot for en av de aller mest pr-smurte maskineriene. 

Her fikk Red Bull og Puma nyte godt av NRKs redaksjonelle kredibilitet. Det proffe pr-apparatet kunne knapt scoret en større jackpot.

 Denis Balibouse / Reuters / NTBFørst etter 40 minutters sending fikk vi dette øyeblikket. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB

Et av de store spørsmålene er hvorfor det ble sagt ja til en veldig lang drumroll, før vi fikk se de drøyt 10 sekundene det egentlig handlet om.

40 minutter tok det fra sendingen startet, til de endelig skulle løpe mot hverandre. Før det hadde Warholm og Duplantis blant annet blitt introdusert på en måte vi ellers kjenner fra bokseringen.

Den ene i rødt, den andre i blått, men med en særdeles godt eksponert fellesnevner: Den kjente oksen.

Det kan godt være at interessen er et godt nok argument til å sende dette, men hvorfor valgte NRK å sluke en så skamløs energidrikk-profilering med søkke og snøre?

Det er fint at statskanalen nå har kommet til at eksponeringen ble i overkant. Men dette burde de ærlig talt ha klart å håndtere før de sa ja til å sende et så langt show. Når resultatet ble som det ble, hjelper det lite at redaksjonsledelsen hevder å ha vært tydelig i forkant.

Selvsagt er det mulig å kritisere andre medier for å kaste seg på, inkludert VG. Men det er en forskjell på å dekke selve løpet og å bli en del av all staffasjen.

NRK reagerer etter Warholm-duellen: – I overkant mye eksponering

Det hele føyer seg inn i et større bilde om forholdet mellom hyperkommersielle sponsorer, tradisjonelle idrettsorganisasjoner og pressede mediebedrifter. Red Bull var sentral i Lucas Braathens overgang fra Norge til Brasil, de er store i Formel 1 og involvert i flere store fotballklubber. For å nevne noe.

Noe av det Red Bull har lykkes med, er å knekke den koden så mange leter etter, nemlig å fremstå kule overfor den yngre generasjonen.

Fra et pr-ståsted er det all grunn til å rose markedsavdelingen deres for hvordan de stadig evner å posisjonere seg. Fra et redaksjonelt ståsted er det større grunn til bekymring.

Hva tenker du?Hva synes du om Warholm vs Duplantis?aEt kynisk pr-show med altfor mye Red BullbEn super idé å la stjernene duellere. Dette er bare gøy!cMorsomt med selve løpet, men oppladningen ble i overkant mye energidrikk-jippo.

Sportsvasking handler om at idrett blir brukt som er verktøy for regimer.

Her ble idrett brukt som et verktøy for noe ganske annet. Mondo Duplantis vant 100 meteren mot Karsten Warholm, men den store vinneren ble Red Bull.

Er det på tide å innføre begrepet sukkervasking?

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article