Over 50 løpere måtte bryte massestarten i det svenske mesterskapet i langrenn. Da ble det bråk.
Lørdag 8. februar kl. 14:28Kortversjonen
- Over 50 løpere måtte bryte SM-massestarten i Borås etter å ha blitt tatt igjen med en runde.
- SVTs krav om at løpere skulle gå av løypa skapte stor frustrasjon.
- Landslagsløperne kritiserer regelen som ødela for mange.
- SVT forsvarer avgjørelsen med fokus på TV-tekniske hensyn.
Lørdagens SM-fellesstart over 20 kilometer i Borås endte i kaos da over 50 løpere ble tvunget til å bryte løpet etter å ha blitt tatt igjen med en runde. Regelen var et krav fra SVT (Sveriges Television). Etter løpet kom raseriet. Mange løpere var lei seg.
– Det er ikke rettferdig. Når det ser ut som i dag må SVT bare gi seg, sier landslagsløper Gustav Kvarnbrink til avisen.
Årsaken var et krav fra SVT om at løpere som ble tatt igjen, måtte gå av løypa av TV-tekniske hensyn, skriver Expressen.
22 damer og 31 herrer ble tatt ut av løypa og fikk ikke fullføre.
Snømangel og plussgrader gjorde at løpet måtte avvikles på en kort 2,5 kilometers sløyfe. Med flere av verdens beste løperre i feltet, så ble farten høy i tet, noe som førte til at svært mange løpere ble tatt igjen.
Ebba Andersson utklasset konkurrentene da hun ble svensk mester. Men triumfen kom med en bismak.
– Det gjør vondt i hjertet. Ansvaret ligger ikke hos meg eller andre løpere, men på arrangørnivå, sier vinneren Ebba Andersson.
Emma Ribom ble nummer to, ett minutt og elleve sekunder bak Andersson, også hun var meget kritisk.
– Det var ikke gøy i det hele tatt. Jeg tenkte på det der ute når jeg kjørte forbi mange jenter som ble lei seg, det er jo kjempetrist å ikke få fullføre et SM. Det føles ikke greit – da må man finne en annen løsning, sier Ribom skriver Expressen.
SVTs prosjektleder Ulf Nilsson forsvarer avgjørelsen.
– Vi var bekymret for at det kunne bli rotete på slutten av løpene hvis det er en spurtduell og løpere som er tatt igjen fortsatt er i sporet.
– Jeg har full forståelse for kritikken. Men her må vi veie fordeler og ulemper mot hverandre. Og da landet vi på denne beslutningen, sier Nilsson.