– I løpet av to timer hadde de økt rammelånet til mamma og brukt 560.000 kroner på klokker og kontantuttak, sier Helle Jacobsen.
I slutten av august ble hennes 80 år gamle mor ringt opp av noen som utga seg for å være fra politiet.
Personen i den andre enden sa at det var problemer med banken hennes, og at noen prøvde å stjele penger fra henne.
– Det var bare et problem, og det var at det var noe teknisk feil med hennes telefon. Så de måtte hjem til henne og gjøre en kort teknisk undersøkelse av telefonen og bankkortene hennes, forklarte svindleren.
– Det har stoppet opp
NRK har i en rekke saker omtalt den eksplosive økningen av hjemmebedragerier av sårbare eldre.
– På det verste så opplevde vi fem saker i uken i september i år. Det er et ganske voldsomt antall, sier Sebastian Takle, som leder DNBs cyber crime-senter.
De siste månedene har politiet og banker jobbet på spreng for å ødelegge for svindlerne som beriker seg på sårbare eldres bekostning.
– Den samlede effekten har ført til at vi har hatt en fireukersperiode hvor det nærmest ikke var noen hjemmebesøk registrert i våre systemer, sier Takle.
Også Oslo politidistrikt, der desidert flest bedragerier av denne typen har skjedd, ser den samme trenden.
– Det har stoppet opp, konstaterer politiinspektør og næringslivskontakt Christina Rooth.
Over 30 hjemmebesøk i høst
I september og starten av oktober ble rundt 20 personer pågrepet for eldrebedragerier i Oslo-området. 14 av dem ble varetektsfengslet.
– Hovedhypotesen er at dette er flere kriminelle nettverk som involverer personer i Norge og utlandet, sier politiadvokat Alexander Bjorvatn Øien.
Totalt avdekket politiet 36 bedrageri-hjemmebesøk hos eldre i samme periode.
– Vi har hatt en koordinert innsats mot gjerningspersoner og bedragerimiljøer som er identifisert. Vi har agert raskt, pågrepet mange og har sikret gode bevis. Det har hatt en åpenbar effekt, sier politiadvokaten.
Kartet under viser hvor eldrebedragerier ble begått i Oslo og omegn i løpet av årets første ti måneder:
Da Økokrim la frem sin trusselvurdering i oktober, viste de også til en økning av denne typen bedragerisaker.
– Bedragerne utgir seg for å være politi og pålegger dem fiktiv taushetsplikt for å unngå at de kontakter andre. Under oppholdet blir bankkontoene deres tappet for penger, står det i trusselvurderingen.
Lurer til seg mindre per sak
Hvor mye svindlerne får med seg fra hvert enkelt hjemmebesøk varierer stort.
Politiet har tidligere sagt at eldre har blitt lurt for beløp mellom 50.000 og 500.000 kroner i Oslo-området i år.
Tidligere lurte svindlerne til seg 100.000 kroner i snitt per hjemmebedrageri, ifølge DNB. Nå er gjennomsnittsbeløpet de eldre blir lurt for redusert til 30.000 kroner.
– Det har nok tvunget dem til å måtte jobbe mye mer, som gjør at hyppigheten av besøkene har gått opp. Vi tror de kriminelle har måttet jobbe mer for mindre penger, og med en høyere risiko for å bli oppdaget, sier Sebastian Takle.
Helle Jacobsen, som opplevde at moren ble lurt for store summer, synes det er bra at politiet prioriterer disse sakene.
– Særlig fordi de kom hjem til disse sårbare menneskene. Så skjønner jeg også at dette ikke er det siste vi ser av svindel. Her må vi være årvåkne.
Publisert 09.11.2024, kl. 23.32