Kunne barbert sjokk-strømpris: – Viktig å ha nok hestekrefter

3 days ago 6


Et prissjokk på strøm i januar kunne ha vært mer enn halvert hvis de nye kraftverkene i Røldal-Suldal hadde vært på plass, anslår kraftselskapet Lyse.

Dette bildet er fra Røldal-Suldal-anleggene, som skal oppgraderes med nye kraftverk og levere 650 megawatt ekstra effekt. Det vil kunne bidra til å dempe de dyreste timene for strømmen i Norges dyreste prisområde, mener kraftselskapet Lyse. Samtidig er det utfordringer med villrein og natur. Foto: Norsk Hydro

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Lyse har store planer om å oppgradere Røldal-Suldal-kraftverkene i Ullensvang og Suldal, et prosjekt til 7–8 milliarder kroner.

Prosjektet trues for tiden av villrein. Men hvis det blir realisert, vil det gi stor produksjonskapasitet inn i Norges dyreste strømprisområde, Sørvest-Norge (NO2).

Anleggene vil kunne dempe strømprisen mye i de aller dyreste timene, ifølge Lyse.

Les på E24+

Norgespris = Norgesbløff

Selskapet har regnet på hva de nye kraftverkene i Røldal-Suldal kunne ha gjort med sjokkprisen på strøm den 20. januar i år:

  • i den dyreste timen var innkjøpsprisen lengst i sør på 5,80 kroner kilowattimen – eller åtte kroner medregnet avgifter og nettleie (før støtte)
  • hadde de nye kraftverkene vært tilgjengelige, kunne det ha dempet prisen i denne timen til bare 2,49 kroner kilowattimen, ifølge Lyses anslag

– Prisen er ned 58 prosent i den dyreste timen, og 33 prosent for dagen sett under ett, sier kommunikasjonssjef Atle Simonsen i Lyse til E24.

– Dette viser hvor viktig det ikke bare er å produsere mer strøm, men også å øke antallet hestekrefter, slik at man kan levere mer på kort sikt og ikke blir avhengig av varierende sol og vind, legger han til.

– Viktig å ha nok hestekrefter

I snitt for 20. januar var innkjøpsprisen på strøm i det sørligste prisområdet på 2,22 kroner kilowattimen.

Med de oppgraderte kraftverkene på plass anslår Lyse at snittprisen på strøm denne dagen kunne vært 33 prosent lavere – 1,48 kroner kilowattimen.

Atle Simonsen

Kommunikasjonssjef i kraftselskapet Lyse

– Hvis man ønsker å få kontroll med strømprisen så er slike oppgraderinger medisinen, sier Simonsen.

– Det er ingen tvil om at det er viktig å ha nok hestekrefter i systemet for å presse ned prisen på de kaldeste dagene. Det er bra for oss, for staten som skatter oss med 67 prosent, og for strømprisen.

Arbeid på innsiden av et vannkraftverk. Foto: Lyse

Les også

Årets dyreste strøm i sør: «Hyttepris» på nær åtte kroner

– Slett ikke umulig

Olav Johan Botnen i Volt Power Analytics syns tallene fra Lyse virker rimelige.

– Det er slett ikke umulig at prisen ville kunne blitt dempet så mye. Men slike dager er volatile, og mye kan skje. Det er den siste tilbyderen som er konge og kan ta den prisen han vil. Opp til en viss grense, gitt av prisene på kontinentet, sier Botnen.

Olav Johan Botnen

Analytiker i Volt Power Analytics

Større effekt i vannkraften vil kunne være med på å barbere vekk de mest plagsomme timene for forbrukerne, mener han. 650 megawatt ekstra er mye, selv i det krafttunge NO2-området.

– Det vil kunne flytte prisen med flere kroner i disse timene med svært høye priser, sier han.

Fornybardirektør Lars Ove Skorpen i Pareto Securities mener slike utbygginger gir stor mening.

– Jeg tror det vil gjøre veldig mye for å ta ned toppene, sier han.

Lars Ove Skorpen

Fornybardirektør i Pareto Securities

Innsigelser knyttet til villrein

Røldal-Suldal-anleggene skal oppgraderes fra 630 til 1.280 megawatt. Det gir betydelig mer trøkk i de timene hvor prisene er høyest.

Men flere statsforvaltere har kommet med innsigelser, og prosjektet kan risikere å bli stanset. Større endringer i vannstanden i noen magasiner kan potensielt true villrein. Nå skal dette utredes ekstra, etter krav fra NVE.

– Konsekvensutredningen viser at villreinens trekkmuligheter samlet sett vil bli bedre ved at barriérer som er der i dag blir fjernet vinterstid, hevder Atle Simonsen i Lyse.

– Isen vil kunne bli dårligere på grunn av pumping, men viktigheten av dette skal utredes nærmere gjennom anerkjente og uavhengige fagmiljøer. Utbyggingen vil fjerne en åpen tappestrekning mellom to vann som i dag hindrer vintertrekk for villreinen mellom beiteområder, sier han.

Det har blant annet kommet innsigelser fra statsforvalter Liv Signe Navarsete i Vestland og fra statsforvalter Bent Høie i Rogaland.

Kraftverkene i Røldal-Suldal drives her fra Nesflaten. Foto: Lyse

– Veldig viktig for norsk industri

Leder Harald Solberg i Norsk Industri håper det kommer mer effekt inn i systemet.

– Det er veldig viktig for norsk industri at man har effekt som kan dempe denne typen strømprissjokk i markedet. Med stadig mer uregulerbar kraft inn i systemet, vil verdien av effekt bli veldig sentral for å sikre oss mot store hopp i strømprisen, sier Solberg.

– Vi er bekymret for at konsesjonsprosessene og avklaringene tar for lang tid. Vi heier på denne typen prosjekter, sier han.

Harald Solberg

Administrerende direktør i Norsk Industri

– Vil bidra til lavere priser

Det er ikke bare Lyse som planlegger store milliardprosjekter for å få flere hestekrefter. Også Statkraft planlegger denne typer oppgraderinger og utvidelser av kraftverk rundt omkring i landet.

Mauranger i Kvinnherad kan gi 300 eller 600 megawatt (MW) ekstra, og Aura i Sunndal kan oppgraderes med 500 MW. Selskapet nevner også mulige oppgraderinger i anleggene Nore i Buskerud, Mår i Tinn og i Alta.

– Hvis vi lykkes med fem oppgraderinger, som er vår ambisjon, så snakker vi mellom 1,5 til 2,5 gigawatt ekstra effekt, alt etter hvilke anlegg det blir. Det tilsvarer kanskje 20 prosent av vår effekt, sier Statkraft-sjef Birgitte Vartdal til E24.

– Hadde vi sett priser på 8 eller 13 kroner i enkelttimer hvis effekten i vannkraften var høyere?

– Alt annet likt vil mer effekt bidra til lavere priser, fordi man kan produsere mer i de dyreste timene. Men det blir vanskelig å gå inn på enkelttilfeller, for det kan være spesielle faktorer som påvirker prisene i akkurat disse timene, sier Vartdal.

Birgitte Vartdal

Konsernsjef i Statkraft

Read Entire Article