Kronesmellen fortsetter: – Ikke vesentlig sterkere med det første

1 week ago 13


Kronen får fortsatt bank mot euro. – Særlig sårbar når investorer søker trygge havner, sier strateg.

Senior makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Den norske kronen har styrket seg mot dollar de siste dagene, men holder seg på noen av tidenes svakeste nivåer mot euro.

Fredag kostet euroen på det meste 12,19 kroner. Bare seks dager tidligere har kronen vært så svak mot euro.

Den svake kronen gjør nordmenns ferieturer og import fra Europa dyrere.

– Jeg tror det handler om at oljeprisen holder seg nede, og ikke minst er risikosentimentet veldig dårlig for kronekursen, sier senior makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets til E24.

Oljeprisen har dempet seg mye i det siste, og ligger på 63 dollar fatet. Før USAs president Donald Trump la frem nye tollsatser mot mange land 2. april, lå oljeprisen på 74 dollar fatet.

Les på E24+

Forvalter: Så mye vil aksjer stige det neste året

Selskaper må selge kroner

Svekkelsen av kronen kan også være knyttet til at liv- og pensjonsselskaper må gjøre grep på grunn av en oppgang i obligasjonsrentene i USA, påpeker Midtgaard.

– Når utenlandske renter stiger, gjør det at liv- og pensjonsselskaper som valutasikrer seg får for mye kroner, og da må de selge norske kroner for å ikke være oversikret. Dette bidrar til svekkelsen av kronen, sier hun.

Det har vært uro i både valutamarkedet og på børsene etter tollskredet 2. april.

Kronen nådde en bunn mot euro på 11,26 kroner mot euro nettopp den 2. april, men har siden svekket seg dramatisk. På det meste onsdag denne uken var euroen oppe i 12,20 kroner.

Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Ikke alltid lett å finne en motpart

– Kronen svinger enormt mye om dagen?

– Kronen er en ganske illikvid valuta. Det er ikke alltid lett å finne en motpart hvis man skal selge kroner. Dette kan bidra til at det blir store bevegelser på kort tid. Uroen og uforutsigbarheten i markedene gjør det lite attraktivt å holde norske kroner, sier Midtgaard.

Den siste uken har det vært svingninger på 20, 30 eller nesten 40 øre per dag i kronen mot euro, noe som er svært uvanlig.

Bare under coronakrisen i mars 2020 har kronen vært svakere mot euro enn denne uken. Men den gang var kronen generelt sett svakere. I 2020 toppet blant annet dollaren seg på over 12 kroner.

En dollar koster nå 10,70 kroner, ned fra 11 kroner tidligere i uken.

Dette er knyttet til at dollaren har svekket seg. Bare i april har euroen gått fra 1,07 dollar til 1,13 dollar.

Les på E24+

Gigantene hamrer løs på hverandre

– Søker trygge havner

– Det at kronen holder seg svak selv om uroen har dempet seg, sier dette noe om alvoret i situasjonen?

– Kronen er særlig sårbar når investorer søker trygge havner. Vi ser at både aksjer og obligasjoner er rammet av uroen. Da får man en dobbeltsmell, og da får liv- og pensjonsselskaper behov for å selge kroner for å opprettholde sin valutasikring, sier Midtgaard.

– Den svake kronen er særlig knyttet til uroen i markedene og at det er risikabelt å eie kroner fordi det kan bli trangt i døren på vei ut, sier hun.

Forrige uke var et godt eksempel på dette, mener makro- og valutastrategen.

– Kronen har vært attraktiv gjennom mars, fordi renten har vært høyere enn i utlandet. Men når mange vil ut av kronen samtidig, får vi store bevegelser.

– Hva skjer fremover med kronen?

– Gitt det som har skjedd den siste uken tror jeg ikke vi vil se en vesentlig sterkere krone med det første, sier Midtgaard.

– Vi kan kanskje få se en eurokurs på 11,75 kroner etter hvert. Men det er stor usikkerhet rundt hva Trump gjør, og det er usikkerhet rundt Opecs produksjon og oljeprisen, som har mye å si for kronen.

Les på E24+

Forvalter: – Utmerket anledning til å kjøpe aksjer

Kan svekke kronen mer

Hvis Kina selger og USA-rentene stiger, kan kronen potensielt svekkes ytterligere, ifølge Midtgaard.

– Hvis Kina begynner å selge seg ut av obligasjonsmarkedet, så kan man se enda høyere renter i USA, og da faller obligasjonsverdiene. Da kan liv- og pensjonsselskapene bli nødt til å selge enda mer kroner, og da kan kronen potensielt svekke seg enda mer.

– Vår prognose på euroen er 11,75 kroner til sommeren, men utfallsrommet er stort, sier hun.

Les også

Advarer om «økonomisk atombombe»: – Da vil rentene i USA skyte i taket

Read Entire Article