Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener at nordmenns investeringer i utlandet bidrar til å forklare kroneraset.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener at nordmenns investeringer i utlandet bidrar til å forklare kroneraset.
- Norske husholdninger investerer langt mer i utlandet enn utlendinger investerer i Norge, noe som bidrar til økt kronesalg og press på kronekursen.
- Norges Bank har publisert et notat der Norges regnskap mot utlandet - driftsbalansen - justerert for de delene av petroleumssektoren som ikke påvirker kronekursen gjennom vekslinger, har vært null, mot betydelige rapporterte overskudd siste 20 år
- DNB Markets går enda lenger og mener den justerte driftsbalansen stort sett har vært negativ, og at det har vært en viktig årsak til kronesvekkelsen, der nordmenns ikke-valutasikrede investeringer inngår
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Norges regnskap mot utlandet har vist overskudd i årevis på grunn av høye oljeinntekter.
Men om man luker ut de delene som ikke medfører kronevekslingkronevekslingNorges Bank veksler valuta på vegne av staten for å ha nok kroner til å bruke over statsbudsjettet - og/eller nok valuta å overføre til Oljefondet., er fasiten negativ.
En av en de viktigste grunnene til dette er at norske husholdninger investerer langt mer i utlandet, enn utlendinger investerer i Norge, mener valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.
– Målt i kroner har husholdingene spart omkring 200 milliarder mer i året i aksjer og obligasjoner ute i snitt siden 2019, enn hva utlendingene har kjøpt her hjemme, sier han.
Presser kronen
Pensjonsreformen, som gjør sparingen til et mer individuelt ansvar, bidrar til å påvirke nordmenns økende investeringer i utlandet, ifølge strategen.
Samtidig valutasikrer nordmenn investeringene sine i mindre grad, og bidrar dermed til økt kronesalg.
Det legger press på kronekursen, påpeker strategen.
– Valutasikrer man en investering blir ikke effekten på valutakursen særlig stor, fordi du både selger og kjøper kroner, sier Østnor.
Egentlig negativ
I en nylig oppdatering understreker strategen at en svak norsk krone i stor grad kan tilskrives at Norges regnskap mot utlandet - driftsbalansen - reelt sett har vært negativ de siste årene.
Driftsbalansen er summen av netto eksport og netto finansinntekter, der høyere innbetalinger til Norge enn utbetalinger til utlandet, viser seg som overskudd.
Norge har i flere tiår hatt store overskudd på driftsbalansen på grunn av store oljeinntekter.
«Dette skyldes i stor grad at petroleumsinntektene bidrar til at samlet sparing er høyere enn investeringene», skriver Østnor.
Les på E24+
E24-kommentar: Er Equinor egnet for børs?
Les også
Billigste euro siden sommeren: – Tror ikke det er et blaff
– Viktig årsak
I forrige uke publiserte Norges Bank et notat der de justerer for de delene av petroleumssektoren som ikke påvirker kronekursen gjennom vekslinger, for å finne frem til den såkalte grunnbalansengrunnbalansenNorges Bank: Litt forenklet kan grunnbalansen ses på som den delen av driftsbalansen som påvirker utviklingen i norske kroner. Utenriksregnskapet er den mest helhetlige oversikten over transaksjoner mellom Norge og utlandet, men gir ikke nødvendigvis uttrykk for den reelle etterspørselen etter kroner.– delen som faktisk påvirker utviklingen til kronen.
Konklusjonen deres er at mens driftsbalansen har vist store overskudd de siste 20 årene, så har grunnbalansen i store deler av perioden vært nær null, og negativ i 2022 og 2023.
DNB Markets går enda lenger.
«Våre beregninger sammenfaller med Norges Banks, men vår konklusjon er heller den at grunnbalansen stort sett har vært negativ, og at det har vært en viktig årsak til kronesvekkelsen», skriver Østnor.
– En av de viktigste forklaringene
Overfor E24 påpeker han at poenget er viktig, fordi man tenker at et høyt overskudd på utenrikshandelen skal være kronepositivt.
– Det er også utgangspunktet til Norges Bank, men som notatet påpeker, vi må prøve å se hva som skaper vekslingen. Når mye av petroleumsformuen plasseres ute så ser bildet av utenriksøkonomien helt annerledes ut, sier strategen.
Andelen av husholdningenes investeringer ute som ikke er valutasikret har økt markert, understreker han.
– Dissekerer man underskuddet i grunnbalansen, mener vi at det kanskje er en av de viktigste forklaringene, sier Østnor.
Les på E24+
Valutasikring av aksjefond – dette bør du vite
Les også
Forvalter: – Ingen grunn til at ikke Norges Bank skal kutte renten
Les også
Nordea Markets tror kronen vil svekke seg frem mot nyttår
Les også
Sjeføkonom: Norges Bank bør vurdere rentekutt før jul
Les også