Det er stor uro på børsene – og den norske kronen får merke det.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kronen fortsetter å svekke seg mot verdens viktigste valutaer mandag ettermiddag.
Dollaren har vært over 11 kroner, etter en ytterligere svekkelse i ettermiddag.
De siste markante bevegelsene kommer etter at det har vært store svingninger i aksjemarkedene i USA, hvor toll igjen skaper stor uro i markedene.
Les på E24+
Forvalter: – Det virkelig interessante har ikke kommet
Euroen passerte tidligere mandag 12 kroner for første gang siden i september i fjor. Etter børssvingningene i ettermiddag koster igjen euroen mer enn 12 kroner, med en kurs på 12,01 kroner ved 19.30-tiden.
Dollaren har samtidig bikket rett under 11 kroner, med en kurs på 10,97 kroner.
Begge de to viktige valutaene har svekket seg omtrent parallelt mot kronen i ettermiddag.
Børsfall
Kronen har generelt svekket seg markant de siste dagene. Donald Trumps nye tollsatser rettet mot hele verden skapte børsras i forrige uke, og markedsuroen fortsatte mandag.
I Asia og Europa falt børsene kraftig i dag.
I USA har det vært voldsomme svingninger på Wall Street, med både kraftig nedgang og kortvarig kraftig oppgang etter nye tollrykter.
– Ekstreme bevegelser
Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, forklarte tidligere i dag kronesvekkelsen med de store børsfallene og uroen globalt etter at USAs president Donald Trump har trappet opp landets tollsatser kraftig.
Han trakk også frem oljeprisfallet som har vært de siste dagene.
Senere har kronen svekket seg ytterligere etter svingningene på Wall Street. Oljeprisen svingte også med de amerikanske aksjemarkedene i ettermiddag.
– Dette er ekstreme bevegelser. Dette er helt unormalt stort. Det er slike bevegelser vi ser når det virkelig er noe alvorlig som skjer, sa Wilhelmsen til E24 i formiddag.
– Vi så lignende bevegelser i mars 2020, da samfunnet ble nedstengt på grunn av corona. Vi har ikke sett så store bevegelser siden den gangen. Så dette er veldig spesielt.
Også seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets ser kronebevegelsene i lys av tolluroen og det globale børsfallet.
– Fortsetter det noen dager til med disse bevegelsene kan det skje at Norges Bank må reagere. Men vi er ikke der ennå, sier han.