Kritisk til Norwegian-Vedum: – Symbolpolitikk

6 hours ago 4


Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum får kritikk for ønsket om økt statlig eierskap i flyselskapet Norwegian. – Helt feil, sier Nikolai Astrup (H).

Under coronakrisen i 2020 stilte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med Norwegian-slips i Stortingets spørretime. Her utenfor Stortinget, hvor Norwegian-ansatte demonstrerte til støtte for sine egne jobber. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Staten blir aksjonær i flyselskapet Norwegian, og vil sitte på en eierpost på over seks prosent etter at deler av et hybridlån blir konvertert til aksjer.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum vil øke statens andel til ti prosent. Målet er å kunne blokkere at lavprisselskaper tar over Norwegian og dermed Widerøe, som er viktig for aktiviteten på kortbanenettet og for Distrikts-Norge.

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H). Foto: Gisle Oddstad / VG / NTB

– Det er helt feil at staten skal kjøpe seg opp i Norwegian, sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) til E24.

Han mener at staten har en lang historie med å tape penger på å eie flyselskap.

– Hadde det vært opp til Vedum hadde vi tapt enda mer. Under pandemien var han opptatt av å skåne de utenlandske långiverne i Norwegian fra å tape penger, blant annet kineserne, sier Astrup.

– Han ville gå inn med masse penger tidlig, men Solberg-regjeringen krevde at långiverne måtte ta tap. Det sparte oss for mange milliarder kroner.

Les på E24+

Røkke-topp: Derfor satser vi på eiendom

– Symbolpolitikk

Astrup mener at staten ikke vil forhindre Norwegian fra å eventuelt flagge ut ved å eie bare ti prosent.

– Da må man eie mye mer. Derfor blir dette bare symbolpolitikk. Spørsmålet er hvor mye Vedum vil satse av fellesskapets midler for å få en stor eierandel i Norwegian, sier Astrup.

– Jeg er enig i at kortbanenettet er viktig for Norge, men aktiviteten der avgjøres av rammevilkårene, og ikke av en eier med ti prosent eierskap.

Astrup peker også på at Norwegian har ønsket innføring av fornybardirektivet, noe Senterpartiet er mot.

– Vedum er veldig bekymret for Norwegian nå, men han var ikke så bekymret da Norwegian gikk ut i E24 og advarte om at de kunne flagge ut hvis fornybardirektivet ikke ble innført. Dette utspillet er mer preget av symbolpolitikk enn av den virkeligheten som Norwegian må forholde seg til.

Norwegians daværende sjef Jacob Schram (i forgrunnen) og finansdirektør Geir Karlsen på en pressekonferanse i november 2020, etter at selskapet hadde besluttet å søke om konkursbeskyttelse. Foto: Helge Mikalsen / VG / NTB

Les også

Frykter at Norwegian flagger ut

Ønsket statlig milliardstøtte

I 2020 ba Norwegian staten om milliardstøtte for å overleve coronakrisen. Solberg-regjeringen sa nei.

– Oppleves som en skikkelig knyttneve i magen, sa Norwegians daværende konsernsjef Jacob Schram i november 2020.

Daværende statsminister Erna Solberg (H) ble utfordret av Vedum i Stortinget. Han var bekymret for norske arbeidsplasser, og ønsket en kompensasjonsordning for SAS, Norwegian og Widerøe.

– Er det slik at representanten Vedum har tenkt å klinke ut 48 milliarder kroner i gjelden til Norwegian, eller er det 20 milliarder han har tenkt å gi, eller er det 15 milliarder han har tenkt å gi? spurte Solberg i Stortinget 18. november 2020.

Astrup mener spørsmålet fortsatt er relevant.

– Det var en het debatt den gangen, og det var ikke tvil om at Solberg-regjeringen fikk rett. Hadde vi hørt på Vedum den gangen ville staten ha tatt tapene, mens utenlandske långivere hadde sluppet unna, herunder kineserne, sier han.

– Jeg mener vi valgte en klokere linje den gangen, slik at fellesskapet slapp unna, og vi bidro senere med lån for å hjelpe Norwegian med å overleve.

Les også

Vedum vil eie mer i Norwegian

Vil selge statens eierpost

I 2020 søkte Norwegian om konkursbeskyttelse i Irland og Norge.

Selskapet kvittet seg med mange milliarder i gjeld og en del av flyene og flybestillingene sine. I mai 2021 var selskapet ute av prosessen.

Staten hjalp Norwegian med flere lån. Et statlig hybridlån som nå delvis skal tilbakebetales og delvis konverteres til aksjer, og et obligasjonslån til staten på 2,4 milliarder kroner som skal betales tilbake med ett avdrag i år og ett i 2026.

– Hva bør staten gjøre med den andelen de har fått nå?

– Historien viser at staten har tapt mye på eierposter i flyselskap. Det er ingen grunn til at staten skal være eier i Norwegian over tid. Fra Høyres side mener vi det er riktig å selge seg ut, sier Astrup.

Les også

Staten blir aksjonær i Norwegian

Read Entire Article