Kritiserer NRK: – Konseptet burde vært stoppet

2 weeks ago 9


Kortversjonen

  • Helge André Njåstad (Frp) mener at NRK risikerer å bagatellisere kriminalitet.
  • Politimester Ronny Borge bekymrer seg for seriens signaleffekt, ettersom den benytter kjendiser.
  • Coop omtaler serien som en «forbryterskole».
  • Høyres Mari Holm Lønseth har imidlertid tillit til folks egen dømmekraft.
  • NRK mener at det er tydelig at «Brekket» er en underholdningsserie med fokus på humor, og sier at det er lite realisme i oppgavene deltakerne bryner seg på.

I «Brekket» konkurrerer kjendiser på humoristisk vis i blant annet kodeknekking og bilkjøring for å vinne muligheten til å «rane» en bank.

Frps Helge André Njåstad mener programmet kan være med på å ufarliggjøre handlinger som kan få alvorlige konsekvenser.

– Både butikktyveri og ran er et alvorlig samfunnsproblem, og det er betimelig å spørre seg om NRK, som mottar betydelige offentlige midler, burde satse på underholdning som risikerer å bagatellisere kriminalitet – særlig når dette kan påvirke barn og unge, sier Njåstad til VG.

Bilde av Helge André Njåstad (Frp)Helge André Njåstad (Frp)

Leder for Stortingets justiskomité

Politikeren poengterer at han forstår at NRK ønsker å underholde, men mener likevel at de tar for lett på temaet kriminalitet.

– Hvis NRK for eksempel hadde laget et program hvor kjente profiler konkurrerte i å smugle narkotika eller selge kokain for underholdningens skyld, ville reaksjonene nok blitt sterke, og med god grunn, sier Njåstad.

I episode nummer fem konkurrerer deltagerne i malleriforfalskning. Se video:

NRK mener man undervurderer publikum om man tror at «Brekket» kan påvirke til kriminalitet.

– Å si at NRK ufarliggjør ran ved å lage «Brekket», er litt som å si at påskekrim ufarliggjør det å drepe. Det er ikke slik man ser populærkultur, for da ville veldig mye av innholdet vi lager vært problematisk, svarer Marita Evjen til VG.

Bilde av Marita EvjenMarita Evjen

Prosjektleder for «Brekket»

Bekymret politibetjent

Debatten startet for fullt etter at politistasjonssjef Ronny Borge overfor Avisa Nordland stilte spørsmål til programmets signaleffekt.

I første episode konkurrerer deltagerne i nasking, gjennom å stjele med seg varer fra en Europris-butikk.

Borge mener at episoden er med på å normalisere tyveri:

– Jeg reagerer som far og privatperson, og gjennom jobben vet jeg at vi ukentlig får henvendelser fra handelsstanden om hva vi skal gjøre for å forebygge butikktyverier, sier Borge til VG.

 Linn Braseth-Gulliksen / IKKE VG-BILDEPolitistasjonssjef ved Fauske politistasjon i Nordland, Ronny Borge. Foto: Linn Braseth-Gulliksen / IKKE VG-BILDE

Evjen forteller at NRK naturligvis ikke ønsker å normalisere kriminalitet.

– «Brekket» er helt tydelig et fiksjonsunivers i en realityserie, og det er lite realisme i de fleste oppgavene som gjennomføres. Det er ingen vold eller våpen, og alt er tydelig rigget, sier Evjen.

Dette sier NRK om «naske-episoden»

– Det er også viktig å poengtere at butikken var informert om innspillingen, og alarmene var skrudd av – noe vi opplyser seerne om. Derfor vil det være vanskelig å kopiere. Politiet ble også varslet om naskeoppgaven på forhånd, sier Evjen.

Hun forteller at deltagerne i episode én, skulle stjele rare og morsomme ting for å understreke den humoristiske tonen.

– Flere av dem opplevde situasjonen som ubehagelig, noe som også blir vist i programmet. Hvor grensen går når det gjelder humor, er ofte oppe til diskusjon. Vår intensjon var å underholde seerne med noe nytt og engasjerende, samtidig som vi pusher grenser, sier Evjen.

Coop: – Forbryterskole

Overfor TV 2, sier Knut Lutnæs i Coop Norge at de håper NRK vil advare mot «å gjøre dette hjemme».

– Vi synes det klinger umusikalsk at selveste statskanalen lager forbryterskole, uavhengig om det er for underholdning. Barn og unge som ser serien synes kanskje dette er gøy, men tenker neppe over konsekvensene av nasking eller andre lovbrudd. Butikktyveri blir alltid anmeldt, sier Lutnæs.

Bilde av Knut LutnæsKnut Lutnæs

Seniorrådgiver for kommunikasjon og myndighetskontakt i Coop Norge.

NRK er ikke enige i at serien er en «forbryterskole».

De ønsker understreke at «Brekket er et humorprogram som spiller på heist-sjangeren, i samme univers som «Olsenbanden» eller «Ocean’s Eleven».

«Brekket»? Nei da, dette er bare Arve Opsahl som «Egon Olsen» i 1984.   Foto: Olav Hasselknippe / VG«Brekket»? Nei da, dette er bare Arve Opsahl som «Egon Olsen» i 1984. Foto: Olav Hasselknippe / VG

Politistasjonssjef Borge mener derimot at der er en tydelig forskjell:

– Når du setter deg ned og ser «Olsenbanden» går du inn med et annet syn. Selv om Olsenbanden bryter seg inn i en bank, gir ikke det samme signaleffekten som når kjendiser gjør det i «Brekket».

– Har tro på de unge

Professor Heidi Mork Lomell mener det er vanskelig både å være enig og uenig med politistasjonssjefen.

– Her er vi mer over i psykologien. Dette handler om en bekymring for at folk blir inspirert av noe de ser, hører eller leser, og at man ufarliggjør noe ulovlig, sier Lommel til VG.

Hun viser til at dette er gammel tematikk, som ved bekymringen for om voldelige dataspill kan gjøre noen voldelige.

– Det finnes nok ikke noe entydig svar fra forskningen på dette, for vi er så forskjellige, sier Lommel.

Bilde av Heidi Mork LomellHeidi Mork Lomell

Professor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi på UiO

Høyres Mari Holm Lønseth tror unge skjønner at kriminalitet er ulovlig, uavhengig av hva de ser eller hører av underholdning:

– Jeg tror ikke det er grunn til å dra frem den moralske pekefingeren på grunn av en underholdningsserie, sier Holm Lønseth til VG og fortsetter:

– Jeg har tro på de unge som vokser opp i Norge i dag, og at de vet hva som er rett og galt. De aller fleste ungdommer er lovlydige folk. Jeg tror ikke et humorprogram på NRK rokker ved det.

Bilde av Mari Holm LønsethMari Holm Lønseth

Justispolitisk talsperson for Høyre

Tenker på ofrene

Politistasjonssjef Borge er også bekymret for hvordan serien kan oppfattes av dem som er offer for kriminalitet.

– Jeg tenker på at vi de siste to tiårene har hatt mange ran av verditransport, også Nokas-ranet. De som jobbet der har enda traumer, og ansatte på butikker og bensinstasjoner blir utsatt for ran både med og uten våpen, sier Borge.

Du kommer ikke se på frem til finalen?

– Det kan du være sikker på. Jeg mener at konseptet burde vært stoppet, svarer Borge.

– «Brekket» utfordrer grenser når det gjelder tematikk i en humorserie, derfor har vi hatt jevnlige diskusjoner rundt det etiske. Vi opplever at vi lander på riktig side, men tar med oss alle tilbakemeldinger videre, svarer Evjen.

Lønseth (H) mener at det fort blir vanskelig for TV-kanalene om det ikke skal være mulig å sende programmer som noen synes er krevende, og sier:

– NRK må selv vurdere hvilke programmer de vil sende. Jeg synes ikke det er riktig som folkevalgt å blande meg inn i hva som er lørdagsunderholdning.

VG har også vært i kontakt med Politidirektoratet og Justisdepartementet. Ingen av disse ønsker å kommentere saken.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article