Kritiserer Aps nye pengegrep: – Dette tar kaka

2 hours ago 5


 Helge Mikalsen / VGBUDSJETTKAMERATER: Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte statsbudsjettet i stortingssalen mandag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Arbeiderpartiet refset for to år siden et av grepene som de nå bruker for å få mer penger i statsbudsjettet.

mandag 7. oktober kl. 22:43

Kortversjonen

  • Arbeiderpartiet foreslår å ta 11,7 milliarder fra Folketrygdfondet i statsbudsjettet, noe de kritiserte Frp for i 2021.
  • Frp-leder Sylvi Listhaug mener Ap har snudd og peker på at deres tidligere forslag ble kalt useriøst.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre sier at nivået på Folketrygdfondet nå tillater en ansvarlig bruk av midlene.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet som ble lagt frem mandag å ta 11,7 milliarder kroner fra Folketrygdfondet. Dette fondet har investert i Norge, og pengene kommer i tillegg til oljepenger fra Statens Pensjonsfond utland - eller oljefondet på godt norsk.

For bare to år siden fikk Frp kraftig kritikk fra Ap da de foreslo å ta 29,5 milliarder kroner fra samme fond i sitt alternative statsbudsjett.

Bilde av Frode JacobsenFrode Jacobsen

Stortingsrepresentant i finanskomiteen for Ap

«Useriøst og uansvarlig», sa Aps Frode Jacobsen i finansdebatten i etterkant. Han spurte om dette var en ny linje fra Frp:

– Der det er folkets pensjonssparing som skal finansiere skattelettene for de rike og fjerning av bompenger, sa Jacobsen.

«Frp, hvorfor vil dere ta pensjonen min?», spurte Aps Per Vidar Kjølmoen i et debattinnlegg.

 Helge Mikalsen / VGKRITISK: Frps Sylvi Listhaug er forundret over regjeringens valg om å ta penger fra Folketrygdfondet, når de selv har kritisert et slikt grep kraftig tidligere. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Ble latterliggjort

Frp synes den gamle kritikken nå ser rar ut fra regjeringspartiet.

– Det er interessant at vårt forslag som ble latterliggjort og hengt ut til tørk nå plutselig er noe regjeringen selv gjennomfører, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til VG.

Hun sier at de åpner for å gjøre det samme, men mener at de ville brukt de ekstra pengene på mer fornuftige tiltak enn regjeringen.

– Nå foreslår Arbeiderpartiet det samme, men uten at det gir vanlige folk mer enn 1 krone ekstra i skattelette om dagen, sier Listhaug.

– I Frp er vi godt vant med at Støre kommer diltende etter oss, men dette tar virkelig kaka. For bare to år siden mente Arbeiderpartiet at det var useriøst, uansvarlig og nærmest en trussel mot folks pensjonssparing at Frp ville ha et engangsuttak fra Folketrygdfondet for å gi folk mer å rutte med i det som var en krevende økonomisk periode, sier hun.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Helhet

Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer den nye linjen fra Arbeiderpartiet slik:

– Det er fordi Folketrygdfondet hadde nådd et nivå, som er oppe i grensen for der de skal være. Alternativet var å overføre de pengene til Statens pensjonsfond Utland og la det stå der sammen med andre 18.000 milliarder kroner. Vi har valgt å si at det er mulig å høste fra Folketrygdfondet på en ansvarlig måte, gjennom en pengebruk som gjør det mulig å nå andre viktige samfunnsmål, sier Støre til VG.

Ord og uttrykk i denne saken:

Folketrygdfondet

Et fond som forvalter en del av Norges sparepenger, og investerer hovedsakelig i norske aksjer og obligasjoner.

Statens pensjonsfond utland (SPU)

Et fond hvor Norge sparer penger tjent fra oljevirksomhet ved å investere i internasjonale aksjer, obligasjoner og eiendom. Det folkelige navnet er Oljefondet, som for tiden er på 18.860 milliarder kroner.

Alternative statsbudsjett

Et forslag til statsbudsjett som politiske partier som ikke er i regjering lager for å vise hva de ville gjort annerledes.

Skattelette

En reduksjon i hvor mye penger folk må betale i skatt.

Bompenger

Avgifter man betaler for å bruke bestemte veier, ofte brukt for å finansiere veiprosjekter eller redusere trafikk.

Engangsuttak

Å ta ut en stor sum penger fra en sparekonto eller fond kun én gang, i stedet for å ta ut mindre beløp over tid.

Han åpner for å bruke penger fra Folketrygdfondet også i fremtiden.

– Er dette en ny inntektskilde for fremtidige statsbudsjett?

– Utgiftene vi bruker fra ulike fond må sees på i en helhet. De må avstemmes situasjonen i norsk økonomi, sier Støre.

– Listhaug sa at det var interessant å bli kritisert for dette for to år siden, når dere nå gjøre det samme selv. Hva svarer du?

– Hverdagen er interessant. Denne regjeringen tar ansvar og fremmer gode, gjennomarbeidede forslag til riktig tid.

Read Entire Article