Kraftløftet i nord: Ber om innspill på 11 vindkraftverk og fire kraftlinjer

2 days ago 4


NVE ber nå om innspill til 11 potensielle vindkraftverk og fire kraftlinjer i Finnmark.

Dette bildet er fra installasjonen av vindkraftverket Raggovidda i Finnmark for noen år siden. Nå sender NVE en rekke nye vindkraftplaner i Finnmark ut på en samlet høring, i forbindelse med regjeringens kraftplaner for nordområdene. Foto: Melingmedia.no / Veidekke ASA

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

For ett år siden ga regjeringen Equinor lov til å elektrifisere gassanlegget på Melkøya i Hammerfest.

Det som vil kreve store mengder strøm – nesten tre prosent av Norges samlede strømforbruk. Derfor lovet regjeringen et kraftløft, der det skulle bygges ut kraftlinjer og nok vindkraft til å erstatte all strømmen Equinor trenger.

Inga Nordberg er direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE. Foto: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Siden da har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kjørt en prosess for å få inn meldinger om potensielle kraftprosjekter i Finnmark, og sakene skal prioriteres i saksbehandlingen.

Nå sender NVE ut på samlet høring hele 11 vindkraftprosjekter og fire kraftlinjer for å få innspill fra blant annet dem som blir berørt av prosjektene.

– Det er viktig for oss å få høringsinnspill fra lokalkjente. De sitter på viktig kunnskap og er en sentral del av saksbehandlingen både for oss og kommunene, sier Inga Nordberg, direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE, i en melding.

Siden mange prosjekter skal behandles samtidig, setter NVE en ekstra lang høringsfrist frem til 1. februar 2025.

Les også

26 kraftplaner i Finnmark: – Nå starter arbeidet med å prioritere

Les også

Bekymringer rundt vindkraftprosess: – Helt naturlig

Har ikke sendt konsesjonssøknader

Dette blir den første runden om disse sakene, men det kommer ekstra høringer hvis de går videre. Mange av prosjektene er bare sendt inn i form av meldinger til NVE. Hvis de går videre slik at utbyggerne sender inn konsesjonssøknader, vil det bli enda en høring i hver konkrete sak.

– Alle vindkraftsakene og to av kraftledningene i denne høringsrunden er på meldingsstadiet, sier Nordberg.

– I denne fasen er hovedmålet med høringen å få innspill på hvilke temaer som søkerne må utrede. Dette kan for eksempel være temaer knyttet til miljø, friluftsliv, kulturminner, og lignende, sier hun.

Les også

Bekymringer rundt vindkraftprosess: – Helt naturlig

Når NVE har fått innspill i høringen, vil de lage et program for hva som skal utredes i hvert prosjekt. Det skal skje i 2025. Så skal det lages konsekvensutredninger og prosjektplaner, for konsesjonssøknadene kan sendes inn.

To kraftlinjer har kommet lenger

NVE skriver at to av kraftlinjene som nå skal på høring har kommet så langt at det er levert konsesjonssøknader. Dette gjelder strekningene Lebesby–Seidafjellet og Storvarden–Revnes.

– For de to kraftledningene i søknadsfasen ønsker vi tilbakemelding på selve planene, og eventuelle justeringer som kan redusere de negative virkningene. Vi ønsker også innspill på om konsekvensene er godt nok utredet, sier Nordberg.

NVE vil også holde folkemøter og konsultasjonsmøter om sakene, slik at lokalbefolkningen får mer informasjon.

Les også

Krever statlig dialog om vindkraft: – Kan ikke bare skyve ansvaret over på oss

Les også

Lokalpolitiker om vindkraft: – Selvfølgelig er det krevende

Read Entire Article