Sjeføkonom mener tollsjokket kan være «starten på slutten» på amerikansk eksepsjonalisme.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener Trumps tollsjokk svekker dollaren og kan markere «starten på slutten» på amerikansk eksepsjonalisme.
- Store amerikanske aksjeindekser faller, og dollaren svekker seg mye mot en rekke valutaer.
- George Saravelos fra Deutsche Bank advarer mot en potensiell tillitskrise for dollaren.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Dollaren svekker seg mot en rekke valutaer etter president Donald Trumps tollsjokk, også mot den norske kronen.
Les på E24+
Trumps ville regnestykker
Målt mot euroen faller verdien av den amerikanske valutaen med 1,9 prosent rundt klokken 19 norsk tid. Det er det største fallet på en enkelt dag siden januar 2022, ifølge tall fra Infront.
Dollarsvekkelsen er uvanlig.
Vanligvis har dollaren styrket seg under markedsuro, men skjer denne gangen samtidig som børsene verden rundt faller kraftig etter Trumps tollskred.
– Skyter seg selv i begge føttene
– Man ser at USA står og skyter seg selv i begge føttene. Og at veksten i USA blir lavere. Og at rentene kommer ned fordi veksten blir svekket. Selv om man får inflasjonsimpulser av toll får man lave renter fordi bedrifter og husholdninger blir usikre på hva de skal gjøre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.
– Man ser det på verdsetting av aksjer at fremtidig inntjeningsvekst er nedjustert betydelig. Det kan være starten på slutten på «the american exceptionalism»«the american exceptionalism»Tankegang om at USA har en særstilling blant industrinasjonene. som vi har kalt det – at USA var så ufattelig mye bedre enn alle andre, sier han.
Andreassen ser en mulig forklaring i sammenheng med utviklingen i aksje- og rentemarkedet. Torsdag faller de store amerikanske aksjeindeksene opp mot fem prosent. Også renten på amerikanske statsgjeld synker.
Sjeføkonomen sier at en høy dollarkurs kunne forsvares med tro på at den amerikanske økonomien kom til å være mye sterkere og inntektsveksten høyere, og et trygt sted å være.
– Så ser man plutselig at det de holder på med nå ikke ser så smart ut. Det ser ikke ut til at det er noen som setter pengene sine på at dette er smart.
– Da er problemet at det amerikanske aksjemarkedet er priset på en helt annen måte enn aksjer i resten av verden, sier han.
Sjeføkonomen viser til at amerikanske aksjer har vært mye høyere verdsatt enn aksjer andre steder.
– Da må du ha en inntjeningsvekst i amerikanske selskaper som ligger mil over det andre kan levere, for å forsvare den prisingen i forhold til de andre.
– Og hvis troen på det ryker selger du amerikanske aksjer og så selger du dollaren, fordi det holdt ikke mål at det skulle være så mye dyrere, så mye høyere aksjekursnivå.
Kraftig dollarfall
Målt ved Bloombergs dollarindeks svekkes den amerikanske valutaen med 1,6 prosent torsdag. Tidligere på dagen var den ned 2,1 prosent, det kraftigste fallet Bloomberg har målt på en enkelt dag siden indeksen startet i 2005.
– Vi befinner oss midt i en dramatisk regimeendring i markedene, skriver George Saravelos, global leder for valutastrategi i Deutsche Bank, i et notat til sine kunder.
– Gitt den dramatiske naturen av disse bevegelsene, blir vi stadig mer bekymret for at dollaren står i fare for en bredere tillitskrise, fortsetter han.
Bevegelsene i valutamarkedene kommer etter at USA onsdag varslet nye toller mot de fleste land i verden.
En dollar koster i skrivende stund 10,33 kroner, ned fra 10,42 kroner på samme tid i går. Ved nyttår kostet dollaren 11,37 kroner.
– Det kan være at kronen kommer under 10 mot dollar. Men det er mye usikkerhet, og kronen er en liten valuta, sa rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken tidligere torsdag.