Kraftig reduksjon av hjernehinnebetennelse og blodforgiftning hos vaksinerte barn

1 week ago 10


Antall tilfeller av hjernehinnebetennelse og blodforgiftning er kraftig redusert de siste 20 årene, siden vaksinen mot pneumokokksykdom som inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Etter at pneumokokksykdom ble innlemmet i barnevaksinasjonsprogrammet, er antall smittede barn under 10 år redusert med 80 prosent på knapt 20 år.

Tirsdag 12. november kl. 06:34

– Antall tilfeller av hjernehinnebetennelse og blodforgiftning går ned. Dette viser at vaksinene virker, sier forsker Vegard Eldholm ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Han er hovedforfatter av en studie der blant andre FHI og Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo har samarbeidet om å se på utviklingen av pneumokokkbakterien.

Studien ble nylig publisert i det medisinske tidsskriftet Genome Medicine.

Barn og eldre mest utsatt

Bakterien Streptococcus pneumoniae forårsaker mange dødsfall hvert år, og særlig små barn og eldre er sårbare grupper. Bakterien kan forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

Tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at 1082 personer ble registrert med systemisk pneumokokksykdom i 2005. Så kom vaksinen inn i barnevaksinasjonsprogrammet i 2006. I 2023 var antall tilfeller nede i 613, en reduksjon på 43 prosent.

– Nedgangen er spesielt tydelig blant barn under ti år. I denne aldersgruppen var det for eksempel 136 tilfeller av invasiv pneumokokksykdom i 2005 mot 27 tilfeller i 2023, sier Eldholm.

Det er en reduksjon på 80 prosent.

Beskytter besteforeldrene også

Innlemmingen i barnevaksinasjonsprogrammet har også beskyttet eldre. Når færre barn blir syke, blir det også mindre smitte til for eksempel deres besteforeldre, skriver forskerne i en pressemelding.

FHI anbefaler likevel vaksinasjon av alle personer over 65 år og personer med spesielle risikofaktorer for alvorlig pneumokokksykdom

– Funnene i artikkelen vår støtter godt oppunder dette rådet. Pneumovax-vaksinen, som anbefales til eldre og risikogrupper, beskytter allerede mot hele 23 serotyper, inkludert noen av dem vi ser en økning av i senere år, sier Eldholm.

Kommer nye typer

Pneumokokkbakterien dukker opp i stadig nye varianter – serotyper, ikke helt ulikt covid-viruset, som også utvikler seg og kommer i nye varianter.

Derfor er det viktig å finne ut hvor ofte og raskt slike nye varianter utvikler seg, og om vaksinene som er i bruk, er effektive mot serotypene som til enhver tid er i omløp.

– De to vaksinene vi bruker nå, er effektive, sier Eldholm.

Han forklarer at der er utsiden av pneumokokkbakterier, en kapsel, som kan endre seg, og derved skape nye serotyper. Rundt 100 ulike kapseltyper er kjent. Dagens vaksine som brukes barnevaksinasjonsprogrammet, virker ved å gjenkjenne og virke mot 13 av de farligste variantene.

Samtidig er nye vaksiner, også av typen som brukes i barnevaksinasjonsprogrammet, på trappene. Den siste, med 20 kapseltyper, ble godkjent av EU-kommisjonen i år.

Read Entire Article